logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przewodu zerowego przy styczniku trójzaciskowym i wyłączniku 4P

qwadrat 26 Lip 2006 09:27 4189 14
  • #1 2852086
    qwadrat
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Pewnie to banalna sprawa ale nie mam doświadczenia z z tymi sprawami. Muszę podpiąć sekcję grzałek elektrycznych - a więc mam stycznik i wyłącznik różnicowo prądowy. Wyłącznik jest czterozaciskowy L1, L2, L3, N. Natomiast stycznik tylko trójzaciskowy, bez "N". Czy mam pominąć przewód zerowy na wyłączniku?
  • #2 2852388
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam
    Musisz podłączyć przewód N na wyłączniku jeśli grzałki będą połączone w gwiazdę.Stycznik może łączyć 3-fazy a przewód N omija stycznik ale musi być odizolowany od metalowej obudowy urządzenia.Do obudów grzałek i urządzenia bezwarunkowo musi być podłączony przewód ochronne PE.
    Gdyby przewód N omijał wyłącznik RCD to w przypadku nawet niewielkich różnic mocy grzałek prąd wyrównawczy popłynie przez przewód N i będzie powodował nioepotrzebne zadzaiłanie wyłącznika a ponadto Podłączenie przewodu N jest niezbędne do sprawdzania co miesiąc wył.RCD przyciskiem TEST.
  • #3 2852477
    qwadrat
    Poziom 11  
    Czyli przewód N prowadzę bezpośrednio z wyłącznika do grzałek? Grzałki są podpięte w gwiazdę
  • #4 2852553
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Przy połączeniu w gwiazdę odbiornika(nieważne czy to grzałki czy silnik)przewodu N się nie podłącza ,tylko PE-uziemienie -koniecznie!Punkt gwiazdy gdzie zbiegają się trzy odbiorniki po podłaczeniu do N będzie powodował wybijanie różnicówki,zresztą tego się nie praktykuje ,ale spotkałem się z czymś takim(ten ktoś nie miał uprawnień sep)
  • #5 2852595
    qwadrat
    Poziom 11  
    czyli remis ;) nadal nic nie wiem
  • #6 2852711
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    Przy grzalkach sie raczej podlacza co zapewni w przypadku przepalenia jednej grzalki normalna prace 2 pozostalych.

Cytat:
    Punkt gwiazdy gdzie zbiegają się trzy odbiorniki po podłaczeniu do N będzie powodował wybijanie różnicówki

hmm czy aby napewno ? mozesz to rozwinac ? ;)
  • #7 2853310
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ile zacisków ma ten komplet grzałek?narysuje ci schemat i po podłaczeniu będzie działać i będzie bezpiecznie(w końcu po coś są te uprawnienia SEP i do czegoś zobowiązują)Zaznaczę ,że podłączałem w tym roku dwa komplety takich grzałek,przyrząd działa a obsługa żyje do dziś.
  • #8 2853619
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    Mam wrażenie ZB że nie wiesz o czym piszesz.Co drugi elektryk ma mgliste pojęcie o budowie i działaniu wyłącznika różnicowo-prądowego.Integralną częścią wyłącznika różnicowego jest transformator Ferrantiego. Przez uzwojenia pierwotne (4 w wył.4-biegun.) przebiega prąd poszczególnych faz i przewodu N.Przy pracy 3-grzałek połączonych w gwiazde z przewodem N lub bez,suma algebraiczna prądów będzie sie równać 0.W uzwojeniu wtórnym tego transformatora nie wyindukuje się żaden prąd.Zadziałanie wyłącznika może nastąpić na wskutek słabej izolacji grzałek i upływu pradu do ziemii.Podłączenie przewodu N do punktu gwiazdy nie moze spowodować niepożądanego zadziałania wyłącznika RCD.Autor tematu nie napisał w jakim urządzeniu są te grzałki,domyślam się że chodzi mu o elektryczny podgzewacz wody ale nie przepływowy.Jeśli to urządzenie jest produkowane fabrycznie, to trzeba sprawdzić schemat połączeń.Wytwórca może nie przewidział lub nie zalecea podłączenia przewodu N.Dodam że połączenie grzałek w gwiazdę bez przewodu N wydłuża czas ich pracy. Jak napisałem wcześniej bez podłączenia przewodu N do wyłącznika RCD od strony zasilania nie można dokonywać testu sprawności.Pozdrawiam.
  • #9 2853815
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    janhen napisał:
    Dodam że połączenie grzałek w gwiazdę bez przewodu N wydłuża czas ich pracy.

Może kolega powie nam na jakiej podstawie oparte jest to stwierdzenie. Osobiściwe wydaje mi się że nie ma to znaczenia. A co do zera to na pewno nie zaszkodzi doprowadzenie zera i jasne jest że nie pownno ono być przerywane.
    Pozdrawiam
  • #10 2854404
    qwadrat
    Poziom 11  
    Uzupełniam opis urządzenia - jest to nagrzewnica 50 kW w komorze. Nagrzewnica jest podzielona na trzy sekcje 15 kW, 15 kW i 20 kW - podział taki wymyśliłem i chcę zastosować ze względu na możliwie dokładniejszą regulację temperatury w komorze. Zgłupiałem w momencie okablowania rozdzielni - co z tą "N-ką"? Teraz dzięki forumowiczom upewniłem się (bo nie wierzyłem ulotce wyłącznika) że "N" musi być podpięte. Mam nadzieję że komora nie pójdzie z dymem ;)
  • #11 2854755
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    15kw,15 i 20kw? czyli jest to opciazenie nie symetryczne, N musi byc podpiete.
  • #12 2854775
    qwadrat
    Poziom 11  
    to są trzy niezależne sekcje grzałek załączane z trzech niezależnych styczników z zabezpieczeniem poprzez trzy niezależne różnicówki
  • #13 2855170
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    tprzemko.Z wieloletniej praktyki i doświadczenia zawodowego.
    Przy idelalnie równej wartości napięć (w teorii) i takiej samej mocy grzałek w każdej fazie ,w układzie symetrycznym połączeniu grzałek w gwiazdę podłączenie przewodu N lub jego brak nie ma wpływu na rozpływ pradu i rozkład napięć.W układzie z przewodem N prąd przez niego nie płynie.
    Ale idealnie równy poziom napięć to tylko teoria.Bo w praktyce napięcia przewodowe różnią się nawet o 30 V.
    Przykład jeden z wielu z praktyki zawodowej.Przed 15-tu laty podłączałem w gwiazdę z N grzałkę 3-faz. 380V 4500 W(po 1500W na każdej fazie w kotle otwartym do gotowania wody).Po roku przepaliła się jedna grzałka,PO 3 miesiącach druga.Po wymianie grzałki podłączenie bez przewodu N.Pomiary natężenia prądu w każdej fazie i porównianie z poprzednią grzałką.Wymieniona grzałka pracuje już prawie 14 lat..Na domiar w tym obiekcie po wykonaniu zasilania i instalacji elektr.przez czeską firmę natężenie prądu w żyle PEN kabla zasilającego dochodziło do 100A.Było to spowodowane niesymetrią obciążenia(promienniki podczerwieni ok.250szt.i oświetlenie z regulatorem mocy 1-faz.ok.19kW.

Dodano po 20 [minuty]:

Dodano
    W poście powyżej nie zmieściło się najważniejsze.Oto przykład:
    Grzałka 220V 1500W Natężenie prądu pobierane 6,818 A Rezystancja 32,226oma. Przy napięciu 230V natężenie prądu wzrośnie do 7,128A,moc do 1639,49 W a przy napięciu 240V prąd będzie wynosić 7,438 A a moc 1785,12 W.Tak będzie przy podłączeniu grzałek w gwiazdę z N i napięciu wyższym niż napięcie znamionowe grzałek będą przeciążone.

Jeśli dobrze odczytałem to moc każdej sekcji grzałek połączaonych w gwiazdę to 15 kW,15kW i 20kW oczywiście 3-fazy i jednakowa moc każdej grzałki to symetria będzie zachowana i można się obejść bez przewodu N przy grzałkach.Natomiast do wyłącznika RCD musi być podłączony od strony zasilania jak pokazano w ulotce.Możesz sobie podłączyć przewód N prowizorycznie do do 1 sekcji ,pomierzyć napięcia i natężenie pradu w poszczególnych fazach w układzie z przewodem N i bez przewodu.Będziesz mógł się upewnić.Zapisz wyniki i jeśli mozesz napisz o tym na forum jaki efekt.Pozostałych sekcji podczas prób nie podłączaj.Oczywiście zachowaj szczególną ostrożnoiść i zapewnij sobie asystę.Do regulacji mocy grzałek są produkowane tyrystorowe regulatory.
  • #14 2855216
    Z.B.
    Poziom 16  
    [quote="janhen"]Witam
    Mam wrażenie ZB że nie wiesz o czym piszesz.Co drugi elektryk ma mgliste pojęcie o budowie i działaniu wyłącznika różnicowo-prądowego.
    Myślę,że bez sensu jest spieranie się,mamy pomóc temu człowiekowi.A piszę to co wiem z praktyki(22 lata)-z róznicówkami mam do czynienia od wielu lat ,pracuję na ogromnym obiekcie gdzie jest ich mnóstwo i często wyskakują gdy są zakłócenia itd.Nawet zdarza się ,że te tzw. zero podciągnięte do jednego miejsca spotyka się z zerem z drugiego miejsca i powoduje wyłaczenie,to są niuanse,ale wszelkie możliwe zakłocenia w pracy różnicówek usuwa się itd.Wśród moich elektryków też są różne poglądy na ten temat,dotyczące niuansów,gdyż diabeł zawsze tkwi w szczegółach.Pozdrowienia dla wszystkich i nie spierajmy się kto jest mądrzejszy,bo to do niczego sensownego nie prowadzi.
  • #15 2856238
    janhen
    Poziom 22  
    ZB
    Przewód N (neutralny)jest traktowany jako przewód roboczy izolowany i za wyłącznikiem RCD nie może stykać lub łączyć z przewodem N innego obwodu.Rezystancja izolacji przewodu N musi być conajmniej taka jak przewodów fazowych ,nie mniejsza niż 0,5 megaoma dla napięcia do 500V.Jeśli takie przypadki jak piszesz wystepują w Twojej firmie to one mogą być przyczyną niepożądanych wyłąćzeń.
    Ja nie traktuję Twoich wypowiedzi i innych uczestników forum jako pretekstu do sporu ale chcę pomóc pytającym którzy mają problem by mogli go rozwiązać.Nie wszystko da się wytłumaczyć w jednym poście bo zbyt mało miejsca.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przewodu neutralnego (N) w instalacji grzałek elektrycznych z użyciem stycznika trójzaciskowego i czterobiegunowego wyłącznika różnicowo-prądowego (4P). W przypadku grzałek połączonych w gwiazdę przewód N powinien być podłączony do wyłącznika, ale omijać stycznik, który łączy tylko trzy fazy. Przewód N musi być odizolowany od metalowej obudowy, a przewód ochronny PE obowiązkowo podłączony do obudów urządzeń. Podłączenie przewodu N jest niezbędne do prawidłowego działania i testowania wyłącznika różnicowego. W praktyce, przy obciążeniu niesymetrycznym (np. sekcje grzałek 15 kW, 15 kW i 20 kW), brak podłączenia przewodu N może powodować nieprawidłowe działanie i uszkodzenia grzałek. Wyłącznik różnicowy 4-biegunowy monitoruje prądy fazowe i neutralny, a suma algebraiczna prądów powinna wynosić zero, co zapobiega niepożądanym wyłączeniom. W instalacjach fabrycznych należy stosować się do schematów producenta. Wskazano również, że przewód neutralny nie powinien być łączony z innymi obwodami po stronie wyłącznika RCD, a jego izolacja musi spełniać normy. Dyskusja podkreśla znaczenie doświadczenia SEP i praktycznych testów w zapewnieniu bezpieczeństwa i niezawodności instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA