logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przewodów N i PE w różnicówkach 3-fazowych i 1-fazowych

glock25 26 Maj 2008 16:06 10135 6
  • #1 5182961
    glock25
    Poziom 2  
    Witam
    Czy wytłumaczy mi ktoś jak to jest z podłączeniem przewodu N i PE w różnicówkach. Chodzi mi dokładnie o to czy przewód N z przed różnicówki może być zmostkowany z przewodem N za różnicówką? Chciał bym aby ktoś wyjaśnił mi jak podłączyć te przewody w roździelni. Roździelnia posiada 1xróż. 3 faz i 4x róż. 1 faz. Czy wszystkie przewody PE mostkuje na jednej listwie? Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • #2 5183144
    Kuba_jb
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Do różnicówki nie podłącza się przewodu ochronnego. Jaki masz układ sieci?

Jeśli masz układ TNC, to po rozdzieleniu funkcji przewodu ochronno-neutralnego NIE NALEŻY go NIGDY łączyć

Co to za rozdzielnia? Do czego?
  • #3 5183176
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Bardziej obrazowo na chłopski rozum.
    Zwykle dochodzą 4 przewody (3 fazy i PEN (PE i N razem).
    Na 3faz róznicówkę idą 3 fazy i PEN. Za róznicówką PEN (zaleznie od kabla lub przewodu zółtozielony lub niebieski) już jest jako N (niebieski). Ten sam PEN co szedł przed różnicówką idzie na listwę uziemienia. Wszystkie które odchodzą od listwy uziemienia to juz PE (żółtozielony). Tak jak kolega Kuba_jb pisał, za róznicówką NIGDY nie można łączyć razem PE z N, gdyż nastąpić możę (powinno) wyłączenie róznicówki.
    WAŻNE!
    Jak jest więcej róznicówek, to każda ma "swoje" N. I innych N (np. z innej róznicówki) nie można łączyć.
  • #4 5183385
    glock25
    Poziom 2  
    Dla podsumowani koledzy zrozumiałem to tak.
    Do mojego budynku przychodzi kabel 5-cio żyłowy, fazy fazy (po minięciu już wyłącznika przepięciowego i odgromników) idą na różnicówki natomiast przewód niebieski podłączam do listwy w roździelni i zniej dalej na poszczególną różnicówkę, przewód (niebieski) idzie bezpośrednio na poszczególny obwód. Natomiast przewód zółto zielony któy przychodzi podłączam odrazu do drugiej listwy i zniej już bezpośrednio łącze wszystkie obwody. Czy tak?
  • #5 5184030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5184089
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Panowie panowie tak żeście tutaj namieszali ja proponuję zatrudnić
    dobrego elektryka wszak chodzi tutaj o BEZPIECZEŃSTWO i samowolne
    kombinowanie może być zbyt kosztowne .Twórca tego postu niema
    zielonego pojęcia ,a tu chodzi o ludzkie życie i zdrowie.:!:
  • #7 5185249
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    kilka postów przejrzałem, jako elektryk spróbuję uporządkować....
    Jaka by to sieć nie byla, dla RCD trzeba wydzielić przewód PE oraz N, N idzie przez RCD, PE bezpośrednio do gniazd. Warunkiem wydzielenia z PEN przewodu PE jest UZIEMIENIE PUNKTU PODZIAŁU!!! w przeciwnym wypadku nie będzie to zabezpieczenie przeciwporazeniowe, a wręcz ułatwienie porazenia. kolega jak widzę z warszawy - zapraszam na konsultacje

Podsumowanie tematu

✨ W instalacjach elektrycznych z różnicówkami 3-fazowymi i 1-fazowymi przewód neutralny (N) oraz przewód ochronny (PE) muszą być odpowiednio rozdzielone i podłączone. Przewód N zasilający różnicówkę nie może być zmostkowany z przewodem N za różnicówką, ponieważ łączenie N przed i za różnicówką niweluje skuteczność zabezpieczenia różnicowoprądowego. Przewód ochronny (PE) nie jest podłączany do różnicówki, lecz łączony jest na osobnej listwie uziemiającej. W przypadku sieci TNC po rozdzieleniu funkcji przewodu PEN na PE i N, nie wolno ich łączyć ponownie. Każda różnicówka powinna mieć własny przewód N, a przewody PE wszystkich obwodów łączy się na jednej wspólnej listwie ochronnej. Warunkiem prawidłowego działania zabezpieczeń różnicowoprądowych jest uziemienie punktu podziału przewodu PEN na PE i N. Samodzielne modyfikacje instalacji bez odpowiedniej wiedzy mogą być niebezpieczne i powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA