logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaskanie przy dotknięciu strun w gitarze elektrycznej – jak wyeliminować zakłócenia?

mgsk8er 26 Lip 2006 15:18 1490 4
REKLAMA
  • #1 2853081
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mam gitare elektryczną i jest z nią pewien problem. Jak jej nie trzymam i dotknę strun albo czegokolwiek innego uziemionego to słychać trzaśnięcie/pyknięcie. Czy da się to jakoś zniwelować oprócz sposobu ze stałym podłączeniem do gitary jak np. http://www.singlecoil.com/docs/silent.pdf ?
  • REKLAMA
  • #2 2853146
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    bramka szumów?? raczej to efekt do obejścia cały czas dotykać gryfu - lepsze to niż taka choinka z drutem - można sobie wyrwać palca. ale zapewniam Cię jak jest bardzo glosno to tego nie słychac (powiedzmy próba). Mozesz spróbowac sam wzmacniacz uziemić. Uzywać mniejszych przesterów itp. kupic kompresor do gitary...

generalnie strun nie powinno sie dotykać czym innym jak piórkiem. Ale wygoda przede wszystkim.

jakie masz teraz przystawki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2855043
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Przystawki mam humbuckery no name, ale bardzo fajnie brzmią więc ich nie planuję zmieniać. Pozatym są uziemione. a ze nie powinno się dotykać strun niczym innym jak kostką to jak mam latać po gryfie? :D
    Narazie jestem sam i kawałki gram tak że miksuję ścieżki ze swoimi poprzednimi nagraniami, wiec o hałasie moge zapomnieć. Na dodatek pomiędzy piecem a gitarą nie mam nic oprócz kabla.

Dodano po 3 [godziny] 6 [minuty]:

juz udało mi się prowizorycznie rozwiązać ten problem. Uziemiłem całość podłączając piec wyjściem liniowym do kompa. Już nic nie pyka ani nie buczy
  • REKLAMA
  • #4 2856140
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No to raczej nie jest prowizorka, a skuteczne rozwiązanie. Wyrównanie napięć na obudowach komputera i wzmacniacza: jesli przewody zasilające są z rożnych sieci elektrycznych albo rożnych bezpieczników lubia się wdawac rożnice poziomów. Sprónuj jeszcze po prostu zlinkować obudowy pieca i komputera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 2856922
    mgsk8er
    Poziom 13  
    a czy istnieje moze jakis układ sztucznej masy czy czegos zeby mozna bylo złożyć i zamontować w gitarze? Rozwiazanie z kabelkiem do kompa niezbyt mi pasuje bo musze go ciągnąć przez cały pokój
REKLAMA