Nie przeczytałem wszystkich postów więc sorki jeśli zrobię zamieszanie, ale takie podłączenie jakie (chyba zrobiłeś) nie jest poprawne.
Jak przekręcasz kluczyk czy radio ci się władcza samo? Bo powinno się samo uruchamiać na dobrą sprawę, a przy wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu klucza powinno się samo gasić.
Ale mimo tego że samo się zgasiło to kiedy włączysz je normalnie bez zapłony też powinno się włączyć, to funkcja nazywa się logikom zapłonu więcej o tym możesz przeczytać tutaj:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/ignilog.htm
A nie działało Ci to dlatego że w seryjnych radiach oplowskich są zamienione miejscami przewody zasilania i podtrzymania więc gdy się wstawi nowe radio zamiast odciąć po wyłączeniu zapłonu przewód ten który steruje tylko włączaniem i wyłączaniem radia odcina się całe zasilanie i radio gaśnie wtedy i traci całą pamięć (choć sa radia z wbudowanym podtrzymaniem w lepszych modelach)
Aby temu zaradzić poprawnie wystarczy jedynie zamienić miejscami kabel żółty i czerwony w tej w kostce którą masz w samochodzie.
Taka metoda jak wyżej opisywali koledzy też zadziała jednak nie do końca bo jak na początku napisałem nie działa ci pewnie ta logika zapłonu pewnie napiszesz że jest ci to niepotrzebne ale ja np. lubię mieć wszystko dopracowane więc chciałem cię tylko poinformować jak to powinno działać.
Pozdrawiam