logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola C651 po zalaniu - nie ładuje, świeci czerwona słuchawka i menu

network1 28 Lip 2006 15:33 2030 14
  • #1 2859068
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Witam,
    dostalem motke ktora byla po zalaniu i sie nie wlączała po reanimacji włączyla sie i teraz nie laduje - grzana, kąpana

Dodano po 5 [minuty]:

po podpiecie ladowaki zapala sie czerwona sluchawka i przycisk menu
  • Pomocny post
    #2 2859265
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    wystarczy troche poszukac :)
    Załączniki:
    • Motorola C651 po zalaniu - nie ładuje, świeci czerwona słuchawka i menu v220 c650 charging pb.JPG (38.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2860942
    network1
    Poziom 22  
    dzieki koleszko - pomoglo :D

Dodano po 37 [minuty]:

no i dalej mam problem z tym telefonem, ladowanie jest ale jakies dziwne bo tylko 1,3k po podpieciu ladowarki tel zapala sie i wyskakuje napis ŁADOWANIE BATERI i po 5 sek tel gasnie na minute i tak wkółko

Dodano po 13 [minuty]:

siedzi mi juz pod ladowarką 2h i przy odpalaniu mignie tylko logo startowe i sie wylącza

Dodano po 12 [minuty]:

a i odrzu dodam ze ten ukladzik ktory jest na zdjeciu wzielem od SE J210i
  • #4 2861148
    Kolza
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    100% skutecznosci , działa za kazdym razem
  • #5 2861192
    network1
    Poziom 22  
    no mi na wyswietlaczu pokazuje ze laduje ale na wyjsciu ladowania jest tylko 1k

Dodano po 35 [sekundy]:

troszke przy malo jak na ladowanie, a pozatym wogole baterii nie laduje
  • #6 2861211
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Spróbuj z ladowarką o parametrach: max7v i 500:750ma w mojej pomoglo:)
  • #7 2861217
    network1
    Poziom 22  
    taką wlaśnie mam
  • #8 2861307
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Jaki to jest ukladzik? smd czy bga. I poszukaj diody zenera zobacz czy nie przewodzi w obie strony.

Dodano po 22 [minuty]:

Kolo procka jest tranzystor q901.Zazwyczaj jest zwarty,sprawdz bezpiecznik idzie on ze ścieżką + ladowania
  • #9 2862268
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Jeśli ma ktoś na zbyciu ten właśnie tranzystorek to poprosze o kontakt na gg i maila
    Pozdrawiam
  • #10 2866310
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    pszyjzyj sie co na nim pisze i podaj tu.Moze cos znajde.
  • #11 2870729
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    panowie toc to zwykly tranzystor PNP tyle, ze w obudowie do montazu powierzchniowego.
    jesli Ci nie laduje to go zmierz bo na 90% jest uwalony.

jak wstawisz nawet BC550 to i tak laduje tyle, ze zaraz padnie :-)

jesli tranzywstor jest ok i bezpiecznik tez to masz kolego brak sterowania baza tego tranzystora :-(

a to juz procek.
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #12 2871279
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    armacomp - sprawdziłem, według mnie uwalony ten tranzystor (po wymianie fuse'a świeci klawiatura podczas ładowania)
    nie chcę się spierać, tylko mnie w szkole uczyli że zwykły tranzystor PNP ma 3 końcówki a nie 4 :P Dlatego od początku uważałem go za typ MOSa...
  • #13 2873995
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    tomex17 napisał:
    armacomp - sprawdziłem, według mnie uwalony ten tranzystor (po wymianie fuse'a świeci klawiatura podczas ładowania)
    nie chcę się spierać, tylko mnie w szkole uczyli że zwykły tranzystor PNP ma 3 końcówki a nie 4 :P Dlatego od początku uważałem go za typ MOSa...

Witam

Bo to nie jest normalny PNP tylko tranzystor mocy, a dlatego ma 4 końcówki bo kolektor jest połączony z radiatorem, przecież gdzieś musi się odporowadzić ciepło.
    W załączniku dla niedowiarków kawałek schematu.

Pozdrawiam Bogdan
    Załączniki:
    • Motorola C651 po zalaniu - nie ładuje, świeci czerwona słuchawka i menu c650.JPG (34.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3085871
    many2
    Poziom 15  
    Witam.Nie moge znalezc nigdzie tego tranzystorka.Wie moze ktos a was w jakim modelu tel jest taki sam(oprocz c350)?

Dodano po 7 [minuty]:

Moze byc o wiekszych gabarytach.
  • #15 3086346
    piranek21
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam. A może z innej beczki, Bosch 509 (na dole po stronie klawiatury). Nikt o tym nie wspominał, czemu ten tranzystor się uszkadza. Z mojego doświadczenia wynika, że przyczyną jest ładowarka. Te telefony nie mają obwodu ograniczającego prąd ładowania, więc przy bardzo rozładowanej baterii wyciągają max z ładowarki. Większość ładowarek sprzedawanych z tym modelem ma wadę fabryczną (brak rezystora ograniczającego prąd źródło Motorola). Dobrym rozwiązaniem jest podmiana ładowarki od C550 niby to samo ale jest mała różnica. C550 ma większy "gabarytowo" tranzystor więc radzi on sobie z nadmiarem ciepła i się nie uszkadza. Jeśli mi nikt nie wierzy niech sam sprawdzi. Test najlepiej przeprowadzić na dość dobrze rozładowanym akumulatorze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Motorola C651 po zalaniu nie ładuje poprawnie – po reanimacji telefon włącza się, ale podczas ładowania pojawia się czerwona ikona słuchawki i przycisk menu. Ładowanie jest niestabilne, telefon wyświetla komunikat "ŁADOWANIE BATERII", po czym gaśnie i cykl się powtarza. Wymieniono układ scalony z innego modelu SE J210i, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie tranzystora Q901 (tranzystor mocy PNP w obudowie SMD z 4 wyprowadzeniami, gdzie kolektor połączony jest z radiatorem) oraz bezpiecznika na ścieżce ładowania. Uszkodzenie tego tranzystora jest częstą przyczyną problemów z ładowaniem. Zalecane jest także sprawdzenie diody Zenera pod kątem zwarcia. Wskazano, że oryginalne ładowarki Motorola mogą mieć wadę fabryczną – brak rezystora ograniczającego prąd, co powoduje przeciążenie tranzystora przy bardzo rozładowanej baterii. Proponowano użycie ładowarki z modelu C550, która ma większy tranzystor lepiej radzący sobie z ciepłem. Wymiana tranzystora i bezpiecznika oraz zastosowanie odpowiedniej ładowarki może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA