logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDG 585 – schemat podłączenia kabli programatora po wymianie

xiabn 29 Lip 2006 12:00 2694 10
REKLAMA
  • #1 2861114
    xiabn
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    wymieniłem programator na nowy i z pralką zaczęły się dziać dziwne rzeczy.. silnik sie nagrzewa i przy włączaniu programów zmieniają sie na inne. Moze to wina błędnego podłączenia programatora..? może macie jakieś schematy jak prawidłowo trzeba go podlączyć? ale chodzi mi o te kable bo jest ich kupa i pewnie cos moglem pokręcić
  • REKLAMA
  • #2 2861125
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2861136
    xiabn
    Poziom 10  
    schemat mam juz w instrukcji pralki, ale bardziej zalezalo mi na samym podlączeniu go z okablowaniem, który kolor do czego i w ogóle.. bo sam programator kupiłem nowy z tym ze chyba źle podpiąłem.. moze ktoś rozrysował gdzie które kable mają "iśći" ?
  • REKLAMA
  • #4 2861146
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Na schemacie masz opisane kolory przewodów i ile ich przychodzi na poszczególne konektorki przy programatorze i tak należy to podłaczyć.
  • #5 2861180
    xiabn
    Poziom 10  
    hmmm.. ja jestem raczej laikiem w sprawach elektronicznych, wiec właśnie zrobiłe fote komórką i możecie obczaić o co mi chodzi..
    po prostu nie wiem co za kable powtykać tu gdzie widzicie..
    coś tam jest napisane przy każdym wtyku ale na kablu nie:/ i nie wiem jak to łączyć..

• REKLAMA
  • #6 2861349
    staszekf
    Poziom 33  
    Ja na twoim miejscu wezwał bym fachowca bo sam chyba będziesz miał problemy.
  • #7 2861439
    xiabn
    Poziom 10  
    no tak, z tym że fachowcy z mojego miasta raczej przypominaja tych gości z "usterki" wiec nawet i szkoda ich wzywac.. a pralka jest ok tylko musze dojść do tego jak podlączyć to okablowanie i będzie po problemie. w razie totalnej katastrofy to i tak za jakies 3 dni odwiedzi mnie znajomy elektryk wiec powinien sobie poradzic ale do tego czasu moja mama nie ma jak wyprac czegokolwiek
  • #8 2861514
    staszekf
    Poziom 33  
    Szkoda że wymontowując stary programator nie oznaczyłeś przewodów które do jakich końcówek dochodzą.,albo przekłada się końcówki przewodów z tego miejsa starego programatora na nowy i wtedy problem nie istnieje. Musisz teraz odszukać przewody np. pompy na schemacie oznaczone jako czarny i fioletowy które idą od pompy czarny idzie na 7B ten bliżej środka ,fioletowy na 2H i tak kolejno z każdym podzespołem pamiętając że przewody B są bliżej srodka a H są na zewnątrz.Na 7B jest przepinka która łaczy się z 4C . Inny przykład na przewody 2 i 4 przychodzi silnik programatora itd.
  • #9 2861569
    xiabn
    Poziom 10  
    hmmm.. nie wiem czy dobrze kombinuje, ale wydaje mi sie ze zalapalem jak maja isc te kabelki :) hehe no dziękuje za wszystkie odp ktore ostatecznie mam nadzieje ze ukierunkowaly moje dzialania odpowiednio :)
    jak skoncze naprawe to dam znac :)
  • #10 2861603
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73

to tylko przykład, wsuwki tak samo oznaczone są u góry i z drugiej strony programatora, może to coś rozjaśni.
  • #11 2861635
    xiabn
    Poziom 10  
    właśnie skojarzyłem dopiero po tamtym poście że to jest to :) hehe ale w moim 20 letnim stażu życia moge powiedziec że nauczyłem sie podpinać programatory do pralek :D Jeszcze raz dziekuje wszystkim :)

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana programatora w pralce Polar PDG 585 spowodowała problemy z działaniem urządzenia, takie jak nagrzewanie się silnika i zmiana programów podczas pracy. Przyczyną może być błędne podłączenie okablowania do nowego programatora. Użytkownik poszukiwał schematów i wskazówek dotyczących prawidłowego podłączenia przewodów, zwłaszcza oznaczeń kolorów i miejsc ich podłączenia do konektorów programatora. Wskazano, że schematy z instrukcji pralki zawierają opisy kolorów przewodów i ich przyporządkowanie do poszczególnych konektorów, co należy dokładnie przestrzegać. Zalecano również oznaczanie przewodów podczas demontażu starego programatora lub przeniesienie końcówek przewodów bezpośrednio na nowy programator, aby uniknąć pomyłek. Podano przykład podłączenia przewodów pompy (czarny i fioletowy) do konkretnych pinów (7B i 2H) oraz opisano, że przewody oznaczone literami B są bliżej środka programatora, a H na zewnątrz. Udostępniono również link do przykładowego zdjęcia z oznaczeniami wsuwek na programatorze, co pomogło w prawidłowym rozpoznaniu połączeń. Ostatecznie użytkownik potwierdził zrozumienie schematu i podłączenia przewodów, planując zakończenie naprawy i podziękował za pomoc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA