logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolumny 2,5 ; 4,5 drożne kto mi wytłumaczy jak to ..,5

piotrkurasinski 29 Lip 2006 12:10 5327 6
REKLAMA
  • #1 2861135
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ostatnio coraz częściej z takimi konstrukcjami możemy się spotkać jak na czym to polega nie mam pojęcia wiem co to 2-way, 3-way itd. ale pół jak to?
  • REKLAMA
  • #2 2862993
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    2,5 drozne to takie, w ktorych sa dwa basowce, z ktorych jeden jest ciety na np 150hz, a drugi jest ciety "normalnie" dopasowany do wysokotonowki. cala filozofia.
  • REKLAMA
  • #3 2863029
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    W kolumnach 2,5 drożnych stosuje się dwa, jednakowe głośniki nisko-średnio tonowe. Jeden pracuje w szerokim paśmie np. 50÷5000 Hz i mniejszej części obudowy, natomiast drugi pracuje w węższym paśmie np. 50÷500 Hz i w większej części obudowy.
  • #4 2863193
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    A czy to wymaga osobnych komór dla głosników?

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli na wykresie wygląda to tak:

kolumny 2,5 ; 4,5 drożne kto mi wytłumaczy jak to ..,5

Głośnik ustawiony jako średnioniskotonowy "czerwony" działa jakby na dwóch poziomach do pewnego momentu ma stały SPL po czym skuteczność mu rośnie do drugiego stałego "Plateau" - obszaru płaskiego.

Drugi głosnik wykorzystuje tylko płaskość pierwszą "pomarańczowy" po czym skutecnzości się dodają wyrownując skutecznosć z wyższą skutecznoscią głośnika czerwonego w górnym paśmie całość jest uzupełniona wysokotonowcem i gra z założeń liniowo w szerokim pasmie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2863375
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Tremolo napisał:

Dodano po 5 [minuty]:

NIe potrzeba odzdzielnych komór... JBL TR225 sa 2,5drozne i nie maja nic takiego...[/url]
  • #6 2863382
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    a mnie się wydaje że przydały by się komory. Jak są dwa basowe i one uzupełniają inne pasma to trzeba je odzielnie stroić. Mogę sie mylić niech ktoś mnie poprawi jak xle gadam.
  • REKLAMA
  • #7 2863409
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Można, ale niekoniecznie trzeba stosować dwuch komór.
    To zależy co i z czego chcemy uzyskać.
    I również nie prawdą jest, że dwa basowce muszą być takiesame. Mogą byś różne i pracować w róznych komorach; np.: kolumna dwudrożna z wbudowanym i "zazwrotkowanym" subem - to też kolumna 2,5 drożna tylko o specyficznej konstrukcji.
    2,5 drożność nie zależy od tego czy zastosujemy dwa takie same głośniki średnionisko czy niskotonowe, ale do zwrotnicy (w końcu to ona jest sercem całego zestawu).
    Po prostu - tak jak ktoś napisał - jeden głośnik jest cięty wyżej a drugi niżej. Inaczej mówiąc nie ma filtra środkowoprzepustowego, bo wtedy mam 3-way. Są dwa filtry dolno i jeden górnoprzpustowy.

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny 2,5-drożne to konstrukcje, w których stosuje się dwa głośniki nisko-średniotonowe, z których jeden jest filtrowany na wyższą częstotliwość (np. powyżej 150 Hz), a drugi na niższą, co pozwala na lepsze pokrycie pasma basowego i średniotonowego bez pełnego podziału na trzy drogi. Jeden głośnik pracuje w szerokim paśmie (np. 50–5000 Hz), a drugi w węższym (np. 50–500 Hz). Zwrotnica w takich kolumnach ma dwa filtry dolnoprzepustowe i jeden górnoprzepustowy, bez filtra środkowoprzepustowego, co odróżnia je od klasycznych 3-drożnych. Stosowanie osobnych komór rezonansowych dla głośników niskotonowych nie jest konieczne, choć może być stosowane w zależności od konstrukcji i efektu, jaki chce się uzyskać. Przykładem kolumn 2,5-drożnych są modele JBL TR225, które nie posiadają oddzielnych komór dla basowców. Konstrukcja 2,5-drożna pozwala na bardziej elastyczne strojenie i łączenie głośników o różnych charakterystykach, co wpływa na liniowość i skuteczność całego zestawu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA