logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żółtodziób prosi o pomoc w naprawach telefonów.

dauit 30 Lip 2006 01:30 1682 11
  • #1 2863139
    dauit
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam, jestem po T. Elekt. i ogólnie troszkę elektroniki ruszylem, widze ze na forum jest duzo watkow mowiacych o DOŚWIADCZENIU w naprawach telefonow. Przez caly czas to byla dla mnie czarna magia i sie tego nie tykalem. Przez przypadek znalazlem sie w APS SE, Motorola tak jakos niespodziewanie i napoczatku stres... co to bedzie przeciez ja nie mam o tym zielonego pojecia... ale pierwszy tydzien i juz jakos spokojniej bylo bo serwis polega na wymianie wyswietlacza lub innego podstawowego elementu(glosnik, mic, plyta klaw.) i to wszystko. Pracuje juz miesiac i mnie zaczyna denerwowac ze musze cala reszte wysylac do punktu serwisowego SE. Teraz podjolem sie poki co latwych napraw zalanców, czyli przychodzi domnie telefon mocno zalany (dzialajacy) i anuluje gwarancje, przeczyszcze i wymienie ewentualnie czesc i oddaje. Ale dalej wiecej telefonow oddaje nie naprawionych i juz sie wnerwiam :roll: bo mam naprawde duzo motywacji do naprawiania i mi sie to zaczyna coraz bardziej podobac i takie male hobby sie robi... ale mam zamalo WIEDZY I DOSWIADCZENIA!!!! staram sie na forum wyłapac male co nie co... ale to jest dlamnie tylko informacja... a ja potrzebuje kogos kto by mi wytlumaczyl i tak troszkę poprowadzil za ręke. Czy bylo by to mozliwe np. przez gg, skype, mail? Widze solucje i nie wiem jak to np. zrobic... czy kabelkami czy trzeba sciezki nowe prowadzic, czym robic sciazki, jak "ustawiac kulki" ( z tego co wiem to jest pod procesorami i czasami sie ?odrywaja? i grzaniem powodujemy ponowne polaczenie?) no przepraszam za niewiedze ale ciezko mi sie odnalesc z tymi kwestiami.

A to moje terazniejsze problemy:

Mam np. SE K300i i czesto w "ustawieniach serwisowych" przy sprawdzaniu glosnika wszystko działa, a gdy dzwonie z tego telefonu nieslysze osoby z ktora rozmawiam, po wymienie glosnika to samo.

Tak samo z ładowaniem, telefon po zalaniu, gdy podłaczam ładowarke przy wylaczonym telefonie to sie włacza i wyłacza i tak w kólko.

SE T610i niedziałaja przyciski kolo joya. Wymienilem płytke klawiatury ale to samo...

K300i brak zasięgu.. tutaj to juz wogole niewiem czego sie łapac.

Wszystkie kwestie tkwia w braku doswiadczenie i nie wiedzy. Poprzez wasza pomoc chcial bym sie tego nauczyc. Na poczatku sa napewno kwestie pojmowania układow za co który jest odpowiedzialny, przegladania schematów itp.

Proszę was o pomoc. Troche sie glupio czuje i tak troche jak pasozyt, ze proszę was o cos do czego sami dlugo dochodzilicie " o co comon". Sam bede sie uczyl na swoich bledach zapewne ale czasami mogl bym uniknac bledow i sie czegos nauczyc z wasza pomoca. U.F.F. to sie napisalem :)

Jak by ktos z was chcial mi pomoc to niech sie odezwie na gg 2571082 lub na mail dauit(_at_)go2.pl lub tutaj na forum. :)
  • #2 2865035
    N_O_K_T_E_L
    Poziom 14  
    kolego polecam ci użyć przycisku szukaj do każdego nurtującego Cię problemu a na pewno na elce znajdziesz odpowiedz . czytaj czytaj wyciągaj wnioski jak coś nie wiesz pisz postya le nie pyatając o wszystko naraz na pewnoci ktoś zawsze pomoże
    powodzenia
  • #3 2865081
    dauit
    Poziom 15  
    Heh, juz od tygodnia siedze na forum i czytam i inne stronki ale wyłapuje czesto posty gdzie linki do stron to klamoty i juz nie działaja. Najbardziej mnie meczą skroty pojęć... PA, UEM itd. oraz lokalizacja gdzie co jest głownie chodzi o scalaki i ktory za co odpowiada - pewnie niema jakiejs lektury ktora by to w jakis sposob tlumaczyla. No teraz zbieram srodki na hotaira, mam w pracy ale chcem sam sie bawic i uczyc w domu bo w pracy to pierdol wiecej nic roboty. Mysle ze ogarne to wszystko w miare szybko tylko musze poprostu zaczac kombinowac i pytac :) pozdrawiam :)
  • #4 2865095
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    To tylko pokazuje jacy specjaliści pracują w APS'ach :-)

Odezwij się na GG to Ci pomogę.

POZDRAWIAM.
  • #5 2867631
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    jak bys uzyl "szukaj" to bys znalazl link do pojec GSM i skrotow bo bylo juz na elce ale co mi tam, wkleje ci tu:
    http://simplegsm.info/articles.php?id=31
    poczytaj i juz troche wiecej bedziesz wiedzial...
  • #6 2868083
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    No niestety tak jak koledzy piszą doświadczenia nie zdobędziesz w tydzień ani też w miesiąc. Każdy stracił lata doświadczeń i co gorsza cały czas się uczy. Więc bez urazy ale do cierpliwych świat należy. Dużo czytaj, pytaj też, ale nie hurtem. Na wszystko naraz nie da się odpowiedzieć...
  • Pomocny post
    #7 2868103
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    dauit spoko umie więc teraz jest już z górki :-)

Jak to mówią: człowiek uczy się całe życie a i tak głupim umiera....

POZDRAWIAM.
  • #8 2868593
    superbeny666
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    jeśli chodzi o tego K300i ktory nie ładuje to kolo złacza systemowego masz takie 2 uklady tzw glassy, do przekulkowania albo do wymiany,
    polecam rowniez forum.pasjagsm.pl
    tam jest tak troche prosciej wszystko opisane
    bo elka to juz zaawansowane forum i techtronic tak samo
    pozdro
  • #9 2870414
    dauit
    Poziom 15  
    Witam, wlasnie mam k 300 po zalaniu... i niechce sie odpalic... co mu zrobic? :roll:
  • #10 2871082
    Krisek
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    wykapac w wannience
    wygrzac i czytac forum >> szukaj zalane telefony
  • #11 2871849
    dauit
    Poziom 15  
    Krisek czytam to wiem, ale co pozniej jak to nie pomaga... ot co...
  • #12 2872178
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Dauit już Ci pomagałem i pomoge Ci znowu :)

masz schemacik? więc teraz od przycisku włączania zobacz gdzie scieżki idą (do jakiego układu). jezeli go wykąpałeś i wygrzałeś i to nie pomogło, to postaw ten układzik który jest odpowiedzialny za zasilanie na nowo

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący serwisant telefonów komórkowych opisuje swoje doświadczenia z naprawami w serwisie APS SE, gdzie zajmuje się głównie wymianą podstawowych elementów jak wyświetlacz, głośnik, mikrofon czy płyta klawiszy. Autor wyraża frustrację z powodu konieczności oddawania bardziej skomplikowanych napraw do punktu serwisowego. Podejmuje się prostych napraw telefonów zalanych, polegających na czyszczeniu i wymianie części, jednak napotyka problemy z modelami, które nie uruchamiają się po zalaniu, np. Sony Ericsson K300i. Wskazano, że zdobycie doświadczenia wymaga czasu i cierpliwości, a pomoc można znaleźć na forach takich jak elka.pl czy pasjagsm.pl. Zalecane jest korzystanie z funkcji wyszukiwania na forach, studiowanie schematów, poznawanie skrótów technicznych (np. PA, UEM) oraz samodzielne eksperymentowanie z naprawami. W przypadku problemów z ładowaniem K300i sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę układów glassy przy złączu systemowym. Wskazano także na konieczność wygrzewania i czyszczenia telefonów po zalaniu oraz analizę ścieżek sygnałowych od przycisku włączania do układów zasilania, a w razie potrzeby wymianę odpowiedzialnych za zasilanie układów scalonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA