Witam, jestem po T. Elekt. i ogólnie troszkę elektroniki ruszylem, widze ze na forum jest duzo watkow mowiacych o DOŚWIADCZENIU w naprawach telefonow. Przez caly czas to byla dla mnie czarna magia i sie tego nie tykalem. Przez przypadek znalazlem sie w APS SE, Motorola tak jakos niespodziewanie i napoczatku stres... co to bedzie przeciez ja nie mam o tym zielonego pojecia... ale pierwszy tydzien i juz jakos spokojniej bylo bo serwis polega na wymianie wyswietlacza lub innego podstawowego elementu(glosnik, mic, plyta klaw.) i to wszystko. Pracuje juz miesiac i mnie zaczyna denerwowac ze musze cala reszte wysylac do punktu serwisowego SE. Teraz podjolem sie poki co latwych napraw zalanców, czyli przychodzi domnie telefon mocno zalany (dzialajacy) i anuluje gwarancje, przeczyszcze i wymienie ewentualnie czesc i oddaje. Ale dalej wiecej telefonow oddaje nie naprawionych i juz sie wnerwiam
bo mam naprawde duzo motywacji do naprawiania i mi sie to zaczyna coraz bardziej podobac i takie male hobby sie robi... ale mam zamalo WIEDZY I DOSWIADCZENIA!!!! staram sie na forum wyłapac male co nie co... ale to jest dlamnie tylko informacja... a ja potrzebuje kogos kto by mi wytlumaczyl i tak troszkę poprowadzil za ręke. Czy bylo by to mozliwe np. przez gg, skype, mail? Widze solucje i nie wiem jak to np. zrobic... czy kabelkami czy trzeba sciezki nowe prowadzic, czym robic sciazki, jak "ustawiac kulki" ( z tego co wiem to jest pod procesorami i czasami sie ?odrywaja? i grzaniem powodujemy ponowne polaczenie?) no przepraszam za niewiedze ale ciezko mi sie odnalesc z tymi kwestiami.
A to moje terazniejsze problemy:
Mam np. SE K300i i czesto w "ustawieniach serwisowych" przy sprawdzaniu glosnika wszystko działa, a gdy dzwonie z tego telefonu nieslysze osoby z ktora rozmawiam, po wymienie glosnika to samo.
Tak samo z ładowaniem, telefon po zalaniu, gdy podłaczam ładowarke przy wylaczonym telefonie to sie włacza i wyłacza i tak w kólko.
SE T610i niedziałaja przyciski kolo joya. Wymienilem płytke klawiatury ale to samo...
K300i brak zasięgu.. tutaj to juz wogole niewiem czego sie łapac.
Wszystkie kwestie tkwia w braku doswiadczenie i nie wiedzy. Poprzez wasza pomoc chcial bym sie tego nauczyc. Na poczatku sa napewno kwestie pojmowania układow za co który jest odpowiedzialny, przegladania schematów itp.
Proszę was o pomoc. Troche sie glupio czuje i tak troche jak pasozyt, ze proszę was o cos do czego sami dlugo dochodzilicie " o co comon". Sam bede sie uczyl na swoich bledach zapewne ale czasami mogl bym uniknac bledow i sie czegos nauczyc z wasza pomoca. U.F.F. to sie napisalem
Jak by ktos z was chcial mi pomoc to niech sie odezwie na gg 2571082 lub na mail dauit(_at_)go2.pl lub tutaj na forum.
A to moje terazniejsze problemy:
Mam np. SE K300i i czesto w "ustawieniach serwisowych" przy sprawdzaniu glosnika wszystko działa, a gdy dzwonie z tego telefonu nieslysze osoby z ktora rozmawiam, po wymienie glosnika to samo.
Tak samo z ładowaniem, telefon po zalaniu, gdy podłaczam ładowarke przy wylaczonym telefonie to sie włacza i wyłacza i tak w kólko.
SE T610i niedziałaja przyciski kolo joya. Wymienilem płytke klawiatury ale to samo...
K300i brak zasięgu.. tutaj to juz wogole niewiem czego sie łapac.
Wszystkie kwestie tkwia w braku doswiadczenie i nie wiedzy. Poprzez wasza pomoc chcial bym sie tego nauczyc. Na poczatku sa napewno kwestie pojmowania układow za co który jest odpowiedzialny, przegladania schematów itp.
Proszę was o pomoc. Troche sie glupio czuje i tak troche jak pasozyt, ze proszę was o cos do czego sami dlugo dochodzilicie " o co comon". Sam bede sie uczyl na swoich bledach zapewne ale czasami mogl bym uniknac bledow i sie czegos nauczyc z wasza pomoca. U.F.F. to sie napisalem
Jak by ktos z was chcial mi pomoc to niech sie odezwie na gg 2571082 lub na mail dauit(_at_)go2.pl lub tutaj na forum.