logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP 930c - miga dioda tuszu mimo wymiany i czyszczenia, co dalej?

tomek _m 30 Lip 2006 14:53 17789 16
REKLAMA
  • #1 2864079
    tomek _m
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam taką drukarkę i nam mały problem: pewnego razu drukarka przestała drukować i zaczęła migać pomarańczowa dioda od tuszu. Pojemnik wymieniłem na inny ale to nic nie pomogło. Wtedy rozebrałem ją do ostatniej śrubki i dokładnie wszystko wyczyściłem ale po złożeniu dalej nie działa. Czy da się coś z tym zrobić czy tylko do kosza??
    Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • #2 2864423
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    witam prawdopodobnie uszkodzona jest tasma łączaca wózek z płytą główną można sprawdzic przejscia miernikiem lub uszkodzony masz którys z pojemników zaczoł bym od podmiany tuszy pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2864859
    tomek _m
    Poziom 11  
    Tusz podmieniłem na inny (pusty) i nic to nie dało. A nowego na razie wolałbym nie kupowawć bo stary był prawie pełny. Tasiemka wygląda na dobrą ale jeszcze sprawdzę dla pewności miernikiem.

Dziękuję za zainteresowanie i proszę o dalsze wypowiedzi

Pozdrawiam
    Tomek
  • REKLAMA
  • #5 2868839
    tomek _m
    Poziom 11  
    Więc podmieniłem tusz czarny i zauważyłem że po podniesieniu pokrywy głowice parkują w miejscu wskazującym na uszkodzenie czarnego tuszu. Dzieje się tak na obu czarnych tuszach więc albo tusze są uszkodzone albo coś z drukarką. Wydaje mi się że wina leży raczej po stronie drukarki gdyż ten drugi tusz był na 100% dobry niestety nie mam możliwości sprawdzić w innej drukarce. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycję to proszę pisać

Pozdrawiam
    Tomek
  • #6 2868852
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Spróbuj przeczyścić te małe piny, czy jak to się nazywa, w karetce. Może są zabrudzone tuszem i nie przenoszą dobrze napięcia na tusze. Najlepiej zrobić to spirytusem.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • #7 2868891
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Jak samochód stanie z braku paliwa to rozbierz silnik na pewno po złożeniu ruszy. Po co grzebać w drukarce jeżeli nie włożyłeś sprawnych tuszy.
  • #8 2869964
    tomek _m
    Poziom 11  
    Tusz jak pisałem wcześniej podmieniłem na sprawny i dalej miga dioda tuszy. Możliwe ze ten drugi tusz po włożeniu do drukarki też został uszkodzony więc nie będę inwestował w tusze po to tylko żeby ich wywalić do kosza Dlatego usterki trzeba szukać w drukarce a nie w tuszach

Proszę o dalsze opinie
    Tomek
  • REKLAMA
  • #9 2869998
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Obstaję za ideą kolegi bahet - lepiej zanieść drukarkę do pierwszej lepszej "nabijalni" i sprawdzić za niewielką opłatą na pewnych tuszach(może nawet sprawdzą "za darmo" jeśli zadeklarujesz zakup pojemnika u nich. - napewno to mniej roboty niż wymiana czegokolwiek w tej drukarce
    i wykluczysz możliwość samodzielnego jej uszkodzenia podczas grzebania.
    Jeśli padła taśma (w co wątpię) to sprawdzanie przejść miernikiem będzie poprawne o tyle, o ile będzie ona podczas sprawdzania wyginana tak jak to ma miejsce podczas pracy.
    Pozdrawiam.
  • #10 2883933
    tomek _m
    Poziom 11  
    Witam
    Sprawdziłem na innych tuszach i nic to nie dało.
    Proszę o inne propozycje

Pozdrawiam
    Tomek
  • #11 2884506
    KrzysiekAtl
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Panowie !
    Człowiek ma uszkodzoną elektronikę w karetce i to wszystko !
    Ewentualnie jw sprawdź te piny ( czy czyste i czy proste - przetrzyj także stuki w kartridżu.
    Napisz na PRIVA adres do wysyłki to postaram się wykombinować Ci coś takiego i wysłać.
    Nie zmieniaj żadnych tuszy, nie kombinuj z taśmą, uszkodzenia elektroniki zdarzają sie dość często i wydawało mi się , że specjaliści o tym wiedzą ???
    Jestem Tu od niedawna i jak czytam większość postów mam pytanie :
    Czy te punkty to się dostaje za napisanie w odpowiedzi czegokolwiek nie koniecznie na temat i z sensem ?
    Pozdrawiam
  • #12 2885588
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Myślę, że najpierw trzeba sprawdzić podstawowe elementy - czyli czystość styków-sprawne cartridge- czysty enkoder- czysta stacja serwisowa - po upewnieniu się że te elemeny są sprawne w drukarce można zacząć szukać przyczyn w elektronice. Według moich doświadczeń 90 % uszkodzeń w drukarkach HP to sprawy braku porządnej konserwacji, uszkodzone cartridge po którejś z rzędu regeneracji, elektronika oczywiście też się uszkadza ale to nie są nagminne przypadki - a często wynikają z zanieczyszczeń (braku konserwacji).Każdy kto rozbierał taką drukarke po kilkuletniej eksploatacji to wie że wszystkie elementy są pokryte rozpylonym atramentem - nic dziwnego że mogą wystąpić uszkodzenia elektroniki.
  • #13 2886045
    seccol
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    KrzysiekAtl napisał:
    Panowie !
    Człowiek ma uszkodzoną elektronikę w karetce i to wszystko !
    Ewentualnie jw sprawdź te piny ( czy czyste i czy proste - przetrzyj także stuki w kartridżu.
    Napisz na PRIVA adres do wysyłki to postaram się wykombinować Ci coś takiego i wysłać.
    Nie zmieniaj żadnych tuszy, nie kombinuj z taśmą, uszkodzenia elektroniki zdarzają sie dość często i wydawało mi się , że specjaliści o tym wiedzą ???
    Jestem Tu od niedawna i jak czytam większość postów mam pytanie :
    Czy te punkty to się dostaje za napisanie w odpowiedzi czegokolwiek nie koniecznie na temat i z sensem ?
    Pozdrawiam

Witam
    Mam podobny problem z Hp920c dioda miga a podmiany cartridga czyszczenia i tego podobne zabiegi nic nie skutkują
    Myślę że też mam uszkodzoną elektronię ale nie wiem czy warto to naprawiać i zastanawiam się co z tym zrobić
    A niektóre porady to rzeczywiście są "specjalistyczne "
  • #14 2978008
    tomek _m
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Podmieniłem karetkę jak sugerował kolega KrzysiekAtl ale niestety nic to nie pomogło. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to proszę pisać.

Pozdrawiam
    Tomek
  • #15 2991428
    ciacho59
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    miałem kiedyś podobny problem z hp930c i czyszczenie nic nie dało.
    wyczytałem w którymś czsopiśmie kom. że drukarki hp pamiętają dwa lub trzy kardridże (nie pamiętam już dokładnie), więc podmieniłem kilka tuszy i drukuje.jak wymieniasz te dwa tusze na zmiane to drukarka pamięta że są uszkodzone - podmień jeszcze jeden lub dwa (mogą być uszkodzone) i dopiero wstaw ten dobry.
    pozdrawiam.
  • #16 17039028
    carbon_45
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam.
    Chciał bym się podpiąć pod temat HP 930 z miganiem kontrolki. Brakło czerwonego tuszu, napełniłem, założyłem i kontrolka miga. Wziąłem inny kardridż 78 z tuszem, założyłem i dalej miga. Kupiłem nowy w sklepie, ale nie oryginał i dalej to samo. Kontrolka od tuszu dalej miga, a karetka zatrzymuje się na wskaźniku kolorowego, uszkodzonego tuszu. Chyba nie potrzebnie kupiłem ten nowy kardridż.
  • #17 20715904
    olszewskirafal1980
    Poziom 1  
    Mam podobne objawy, po wymianie tobera czarnego, czyli mruga pomarańczowa dioda a karetka podjechała żółtą strzałka na ikonkę z jedną kropką wskazując na toner czarny.
    Przemyłem spirytusem taśmę na tonerze i piny bo były czarne z tuszu i zadziałało!

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 930c sygnalizuje migającą pomarańczową diodą tuszu mimo wymiany pojemników i dokładnego czyszczenia. Próby podmiany tuszy, w tym kilku różnych egzemplarzy, nie przyniosły efektu, co sugeruje uszkodzenie samej drukarki, a nie kartridży. Wskazywano na możliwe uszkodzenie taśmy łączącej karetę z płytą główną, zabrudzone lub uszkodzone piny w karetce oraz problemy z elektroniką karetki. Czyszczenie pinów spirytusem oraz taśmy przyniosło poprawę u niektórych użytkowników. Zalecane jest sprawdzenie styków, enkodera, stacji serwisowej oraz stanu elektroniki, a także testowanie na pewnych, sprawnych tuszach w serwisie. Drukarki HP mogą pamiętać uszkodzone kartridże, co wymaga podmiany kilku pojemników, by zresetować błąd. Wymiana karetki nie zawsze rozwiązuje problem, a uszkodzenia elektroniki są częstą przyczyną migającej diody tuszu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA