logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFL 1200 - Gdzie kupić zamienniki amortyzatorów do pralki?

suphul 31 Lip 2006 12:00 6483 8
REKLAMA
  • #1 2866337
    suphul
    Poziom 2  
    Nawaliły mi dwa amortyzatory przy bębnie, wyciekł olej przez co podczas wirowania pralka skacze jak szalona klacz :D. W serwisie Bosch'a nie wiedzą gdzie można kupić zamiennki (oryginal ok 120zł) wieć moze na tym forum ktoś bedzie wiedzial ?? proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2867200
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    suphul napisał:
    Nawaliły mi dwa amortyzatory przy bębnie, wyciekł olej przez co podczas wirowania pralka skacze jak szalona klacz

To nie koniecznie muszą robić amortyzatory. Zacznij od prawidłowego ustawienia (jednakowy nacisk wszystkich nóżek, nóżki zakontrowane).
    A tak na marginesie, w tej pralce nie ma teleskopów olejowych.
  • REKLAMA
  • #3 2867251
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Jak padną amortyzatory to zbiornik będzie chodził w kierunku "góra-dół" tak luźno, że przy naciśnięciu bębna ręką z zewnątrz zacznie się bujać :? Amortyzatory chyba 100N. 120N mogą być za twarde.
  • #4 2867258
    romanko
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Możesz też przyglądnąć się samemu cyklowi wirowania. Bęben powinien płynnie wchodzić na wysokie obroty i zwalniać. Jeżeli szarpie to napisz, będziemy diagnozować dalej.
  • REKLAMA
  • #5 2867892
    suphul
    Poziom 2  
    Na wysokie obroty wchodzi łagodnie, nie szarpie...i to wlasnie na niskich obrotach beben "obija sie" Na wysokich obrotach jest OK, za zakonczenie wirowania gdy schodzi spowrotem na niskie, bęben znowu zaczyna "walić"

nie wiem co to moze byc...jezeli to nie amortyzatory :|
  • REKLAMA
  • #6 2867927
    zayzayer
    Specjalista AGD
    suphul napisał:
    beben "obija sie"

Zbiornik obija się o obudowę? Jeżeli tak, to do wymiany amortyzatory.
  • #7 2867987
    suphul
    Poziom 2  
    anio tak myslalem :cry:...no nic ale wlasnie jakie te amortyzatory kupic ??
  • #8 2868039
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Zobacz, może pisze ile mają N (niutonów). Jeżeli nie pisze, to spróbuj założyć 120N.
  • #9 2873441
    sellow
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dwa lata temu mialem identyczny problem z pralka bosch. Na tym forum doradzano mi rozne rzeczy, a nawet to ze jestem tak glupi ze nie zdjalem blokady transportowej.Pralka zostala naprawiona.Po wymianie fartucha gumowego laczacego beben z obudowa drgania wibracje i tance po kuchni ustaly jak reka odjal.Ze wzgledu ze wstawilem fartuch uzywany pralka znowu powoli zaczyna sie wyglupiac.Sprubuj moze u ciebie jest to samo.Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Bosch WFL 1200 doszło do uszkodzenia dwóch amortyzatorów przy bębnie, co spowodowało wyciek oleju i silne drgania podczas wirowania. Amortyzatory odpowiedzialne za stabilizację bębna mają zazwyczaj siłę tłumienia około 100N, a 120N mogą być zbyt twarde. Objawem uszkodzenia jest luźne bujanie się zbiornika w osi pionowej oraz obijanie bębna o obudowę przy niskich obrotach. Zaleca się sprawdzenie prawidłowego ustawienia i stabilizacji pralki (równomierne dokręcenie nóżek). Wymiana amortyzatorów jest konieczna, jeśli zbiornik uderza o obudowę. Dodatkowo, podobne objawy mogą powodować uszkodzony fartuch gumowy łączący bęben z obudową, co również warto zweryfikować przed zakupem części. Oryginalne amortyzatory Bosch kosztują około 120 zł, jednak brak jest informacji o dostępności zamienników. Warto zwrócić uwagę na parametry siły amortyzatorów przy zakupie zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA