logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - Błąd przy flashowaniu, telefon się nie włącza

Bibkoks 31 Lip 2006 20:07 1673 15
  • #1 2867761
    Bibkoks
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam
    Wgralem do nokii softa potem zmienielem ja na 3315. Jednak nie podobal mi sie soft wiec wgralem drygiego softa od 3310,pod koniec flashowanie wygladalo jak by sie zawiesilo wiec odpiolem telka choc i tak dlugo czekalem:/. Teraz jak chce wgrac do telka cos to wyskakuje mi taki blad:
    FLS1_ConfigurateBootstrapDCT3 : checksum is 4A8B
    FLE5_DirectInitialiseBootstrapDCT3 : Press power on (if needed)
    FLS1_GeneralSendBootstrapDCT3 : bootstrap seems to be running
    FLS1_PreparePhone : detected NMP is DBLO
    FLS1_PreparePhone : not supported NMP - DBLO
    Cannot prepare phone

Telek oczywiscie sie nie wlancza:/. A kabelek dejan jest sprawny poniewaz przed chwila sflashowalem 3410:D.
  • #2 2867952
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    najpierw daj ERASE
    Spróbuj rolisem, bo widze że robisz knokiem...
    był już podobne tematy...
  • #3 2868465
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    popieram kolege ... erase i rolis powinno pójść..
  • #4 2868516
    Bibkoks
    Poziom 17  
    co do erase wywala mi ten sam blad:/. a co do roliinsa to cosik nie chce mi sie komunikowac:/. Moze ten moj rollins jest skopany;(. dajcie mi wasz sprawdzony.:)
  • #5 2868523
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Po pierwsze takie softy laduj tornadziakiem, o wiele szybciej i bez problemow, w ufsx pod DCT3 masz zakladke 'convert files'.

Jesli juz chcesz robic tym Dejanem i Knokiem, to musisz odnalesc w folderze z Knokiem katalog CONFIG a w nim plik MODELS.CFG. Odpal go przez notatnik i pozniej w linijce:
    NHM-5 3310 DCT3BT2.TIA 65 05 0

zamien oznaczenie na
    DBLO 3310 DCT3BT2.TIA 65 05 0

i zapisz zmiany, wtedy powinno ruszyc. Po udanej operacji oczywiscie przywroc pierwotna wersje tegoo pliku. Mozesz takze flashowac Rolisem bez takich kombinacji ;)

pozdrawiam
  • #6 2868574
    Bibkoks
    Poziom 17  
    przy zmianie tego kodu nadal mi knok wywala ten sam blkad co na poczatku a rollins jak nie smiga tak nie smiga wogule nie widzi telka a ustawiania proga sa dobre.:( co mam robic?? co sprawdzic???

Jak mozecie to dajcie mi rollinsa:/., bo w tego co mam zaczynam watpic:/.
    Mam jeszcze jedno pytanie czy rollis dziala pod winda xp?? bo wlasnie wyczytalem ze nie bardzo:/:/:/:/:/:/. A ja sie mecze z nim jak glupek:/.

A w Flasher478b5 wyskoczylo mi takie cos jak probowalem softa wgrac....
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - Błąd przy flashowaniu, telefon się nie włącza blad.JPG (35.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2868676
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    bateria za słaba

Dodano po 1 [minuty]:

a stery do lpt oczywiście zainstalowałeś?
  • #8 2868683
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    masz hota aira?
  • #9 2868695
    Bibkoks
    Poziom 17  
    hot air narazie nie mam:/. baterie podladuje i sprawdze czy to samo sie dzieje:/. Stery zainstalowane

Dodano po 6 [minuty]:

Wlasnie patrzylem i mam naladowana baterie wiec wsadzilem ale oczywiscie ten sam blad:/ Co robic:(:(:(:(:(:(

Teraz takie cos mi wyskoczylo nie bawilem sie tym programem ale chyba wyg;lada na ton ze wgrywa sie:D mam racje????===================jednak sie nie wgrywalo:/. Ale pobawilem sie troche i pomeczylem.:/ i jednak w knoku mi poszlo erase i teraz wgrywam softa zobaczymy jak sie to zakonczy.:)
    No i spoko zachulalo wgral sie soft i jest gicior.
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - Błąd przy flashowaniu, telefon się nie włącza dobrze.JPG (40.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 2868713
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    zobacz czy wszytskie piny na kablu stykają tzn czy jakiś sie nie zaklinował i włoż moze z inna bateri a jak masz albo docisnij kabel bo mozliwe ze nie styka
  • #11 2868757
    Bibkoks
    Poziom 17  
    Mam jeszcze jednego problemaD:::D:D: mam 2 sztuki 3410 na ktorych pisze contract service wiec policzylem sumy imeil naprawilem i nie pomoglo reset ustawien i nadal nic:/ ciekawe czy jak wgram softa pomoze a jak nie pomoze to co mam robic??????
  • #12 2868790
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    nie licz że softowo wszystko naprawisz. piszesz że nie masz hota- nic więcej nie zrobisz
  • #13 2869009
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Z nokia zrób Full whole erase knokiem i wgraj nim softa powinno stać.. jezeli wina programowa..
  • #14 2869733
    Bibkoks
    Poziom 17  
    nokia 3310 smiga jak przecinak:) dzieki pawloo, ale 3410 - skasowalem softa wgralem orginala i policzylem sumy itp. nie pomoglo wiec powtórzylem kombinacje z innnym softem i to samo:/.
    oby dwie nokie 3410 sa takie same nie pomaga im flashowanie:/. Co powinnem zrobic??? czyzby grzanie ccont ?????? co tym sluchawka pomoze???
  • #15 2871446
    Szefunio20
    Poziom 11  
    Ludzie pomozcie mu bo mi tez ta informacja by pomogla mam jedna sztuke 3410 i pech sprawil ze taka sama sytuacja jest u mnie co u kolegi:/
  • #16 2871512
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    K*rwa mac, czytam tego posta i mnie krew zalewa. Czy te forum jest dla ludzi pokroju Maciek z Klanu? CS w DCT3 tyle razy opisywany ze i psa by nauczyl co trzeba robic i nawet taki pies by wiedzial ze ccont nie ma z tym nic wspolnego.. Nie zanizajcie poziomu forum, zanim napiszecie pomyslcie dobrze i loooknijcie tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu podczas flashowania telefonu Nokia 3310, który po próbie wgrania softu z modelu 3315 i powrocie do softu 3310 przestał się włączać. Podczas flashowania pojawia się komunikat o błędzie związany z NMP DBLO, co wskazuje na nieobsługiwany tryb bootloadera. Zalecane jest wykonanie pełnego erase (kasowania pamięci) za pomocą programów Knok lub Rolis, przy czym Rolis ma problemy z komunikacją i kompatybilnością z Windows XP. W przypadku Knoka konieczna jest modyfikacja pliku MODELS.CFG, zamieniając oznaczenie NHM-5 na DBLO dla modelu 3310, aby umożliwić flashowanie. Problemy mogą wynikać także z niewystarczającego naładowania baterii lub złego styku kabli. Użytkownik ostatecznie udało się poprawnie wykonać erase i wgrać soft do 3310. Dodatkowo poruszono temat dwóch modeli Nokia 3410 z problemem "contract service", które nie reagują na flashowanie i resetowanie ustawień, co może wskazywać na uszkodzenie sprzętowe (brak hot air). W dyskusji podkreślono, że problem "contract service" w DCT3 nie jest związany z softem (ccont) i wymaga innych metod naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA