logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić reflasha Nokii 3310 z problemem resetowania i błędami SIM?

gen999 31 Mar 2007 13:34 1311 9
REKLAMA
  • #1 3737070
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Jak w temacie. Wpadła mi w rece 3310 w której poprzedni właściciel kilka razy zmieniał soft ale przy którymś razie padła mu bateria. Dostałem ją w stanie martwym, zero reakcji na power albo ładowarke. Byłem z nią w serwisie, powiedzieli mi że płyta uszkodzona mechanicznie. Zmienił mu imei bo podobno jakieś same ?????????? były. Teraz telefon sie odpala ale po paru sekundach resetuje, potem znów sie resetnie i nie hce sie potem wogule włączyć. Raz ruszył z kartą i wszełem nawet do menu ale potem reset i nie wstaje. czasami jak juz sie odpali to raz pisze włóż karte SIM a innym razem insert SIM card więc moim zdaniem chyba jest bałagan w sofcie. Co mi jest potrzebne do reflasha tego telefonu??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3737132
    wanek
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Proponuje isc do pozadnego serwisu niech policza sumy i powinno byc oki.a najlepiej nowy sofcik ale jak niemasz co najmniej kabli dejana to nic nie zrobisz
  • REKLAMA
  • #3 3737141
    gen999
    Poziom 23  
    A potrzebuje boxa?? Czy jakiś kabel pod com wystarczy??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3737152
    McFly123
    Poziom 15  
    Jak zamiast IMEI sa same ???????? to albo przeliczyc RPL dla samego flasha a jak nie pomoże to pozostaje tylko wymiana UEM i choćby nawet zaprogramowanie jakimś publicznym RPL z supportu!

pozdr
  • Pomocny post
    #6 3737170
    wanek
    Poziom 19  
    Cytat:
    Jak zamiast IMEI sa same ???????? to albo przeliczyc RPL dla samego flasha a jak nie pomoże to pozostaje tylko wymiana UEM i choćby nawet zaprogramowanie jakimś publicznym RPL z suportu

dobre tylko ze w dct3 nietrzeba zadnego rpl mozna wpisac spad bateri i powinno byc ok a do zrobienia potrzebujesz box lub kabli dejana +com zanies do serwisu taniej bedzie
  • Pomocny post
    #7 3737178
    McFly123
    Poziom 15  
    sorki moj błąd :) Myślałem ze to 3100. Jeśli chodzi o 3310 to pełny flash i przeliczyć sumy i powinno śmigać! Osobiście nie używam flashera dejana to nie wiem jak tam jest ale przy UFS to chwilka roboty :P

Pozdr
  • #8 3737181
    gen999
    Poziom 23  
    W serwisie nie bedzie taniej moim zdaniem bo ziomek wziłą 15 zeta za to że telefon wogule sie teraz odpala bo wcześniej wogule nie odzywał sie. Kable moge sobie skołowac na pare dni ale bez pomocy Szanowynych Forumowiczów nie dam rady postawić tego telefonu.
  • Pomocny post
    #9 3737182
    wntl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    dejan robi lepiej DCT-3 niż UFS'y czy JAF według mnie :D
  • REKLAMA
  • #10 3808444
    gen999
    Poziom 23  
    Reflash nie pomógł tej 3310. Zachowuje sie następująco :
    jak przyciśnie sie płytke w okolicach styków 0 i 8 to czasami startuje normalnie. Raz włączyłem ją bez lcd to sie normalnie odpaliła i nawet dzwoniła ale jak już zakończyłem rozmowe z drugiego telefonu to ona dwoniła dalej :P. Na wyświetlaczu brakuje 2-3 linijek ale to chyba nie ma związku z takimi wariacjami. Jakoś wpadłem na tą stronę http://softgsm.pl/readarticle.php?article_id=57 ale nie widze przypadku podobnego do mojego. Czyżby ten największy procek miał zimne luty?? Pewnie bez hotaira tego nie naprawie :( Ktoś mi może powiedzieć do czego służą poszczególne układy w tym fonie?? Te największe. Może wygrzać??

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3310 z problemem resetowania i błędów SIM wymaga reflasha oprogramowania. Telefon po kilku próbach zmiany softu i uszkodzeniu baterii nie reagował na zasilanie, a serwis stwierdził uszkodzenie mechaniczne płyty głównej. Po reflaszu telefon uruchamia się, ale resetuje po kilku sekundach i wyświetla komunikaty o braku karty SIM, co wskazuje na problemy z oprogramowaniem i nieprawidłowym IMEI (zamiast niego pojawiają się znaki zapytania). Do reflasha potrzebny jest minimum flasher Dejana (np. DTC-3) oraz kable COM, ewentualnie box serwisowy. W przypadku błędnego IMEI konieczne jest przeliczenie RPL lub wymiana układu UEM z zaprogramowaniem poprawnego RPL. Aktualizacja Faid może pomóc w stabilizacji działania. Wskazane jest użycie narzędzi takich jak DCT3 Repair do testów i naprawy. Reflash nie rozwiązał problemu całkowicie – możliwe zimne luty na procesorze lub uszkodzenia mechaniczne wymagające podgrzewania (hotair). Uszkodzenia wyświetlacza i niestabilne działanie mogą mieć związek z hardwarem. W serwisie koszt naprawy może być wysoki, dlatego samodzielne wykonanie reflasha i diagnostyki jest zalecane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA