logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – konfiguracja przejściówki USB na LPT do programowania EPROM

seba_lew 31 Lip 2006 21:46 1413 11
REKLAMA
  • #1 2868097
    seba_lew
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Co mam zrobić w Win XP aby zakupiona przejściówka z USB na złącze drukarkowe, działała poprawnie??? Chodzi o programowanie EPROMÓW.
  • REKLAMA
  • #2 2868153
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Czytać wszystkie napisane literki dotyczące tych przejściówek. Gwarantowana przez ich producentów jest współpraca tylko z drukarkami;
    2. Jeżeli sprawa dotyczy laptopa (a tak się spodziewam) to kupić kartę portu LPT na PCMCIA z zawarowaniem sobie możliwości zwrotu, jeżeli nie zadziała.
    3. Proszę podać, o jaki programator chodzi. Może ktoś z kolegów problem tego programatora już rozwiązał.
  • REKLAMA
  • #3 2868935
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Czytać nie umiesz, a chcesz eepromy programowć. Nie da sie, bo taka przejsciowka dodaje sie jako drukarka, a nie jako port LPT.
    JW Albo karta PCMCIa do laptopa, albo wymiana laptopa, albo karta PCI do desktopa.
  • #4 2870438
    seba_lew
    Poziom 11  
    Mam dwa programatory: Orange Programmer_v3.8 i programator_PEP-01. Fakt! Oba te programy chodzą pod Win95,98, ale słyszałem że jest na to sposób! Podobno należy wgrać jakieś driver-y.
    Może są programatory pod XP ?:?:
    Ps.
    Skoro wszystko jest tak "czytelne" dlaczego nie ma programatorów na złącza nowej ery.Czyzby USB było nie wypałem???
    A może muszę odkurzyc mojego "386" ze średniowiecza?:D
  • #5 2870687
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Programatory na USB pewnie są... ale na pewno do dzisiaj są też produkowane komputery ze złączami LPT i COM, fakt, że jeśli chodzi o laptopy to tylko droższe modele je mają.
  • REKLAMA
  • #6 2870742
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    USB wprowadzono dla wygody obsługi urządzeń a nie dla serwisów i programowania urządzeń jak centrale czy układy poprzez programator , od tego są właśnie stare komputery .
    Moim zdaniem emulowanie takich złączy jest dla tych co mają czas i się bawią a nie pracują ,bo jak trafisz na problem to nigdy nie wiadomo co jest przyczyną .
    Następnie czy taka przejściówka jest widziana jako LPT bo w windows XP dla poprawnej pracy programatorów jest wymagany userport a i ustawienie w biosie na ecp także ma wpływ .
    Musiał by być napisany program dla emulacji odpowiednich trybów komunikacji ,a co za tym idzie to tyle ile urządzeń do zaprogramowania tyle programów .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 2871680
    seba_lew
    Poziom 11  
    Jeśli złącze PCMCIA można użyć , to czego musze szukac i co dokupić?
    z tego co wiem mozna zejść nim na RS232 . A czy na drukarkowe również?:?:
  • REKLAMA
  • #8 2872267
    tzok
    Są kontrolery LPT (IEEE 1284) na PCMCIA ale musisz się liczyć z cenami ponad 200zł.

http://www.capslock.pl/produkty/kontroler_pcmcia__2x_lpt/4614
  • #9 2878206
    escape_20
    Poziom 11  
    Nie musisz wyciągać 386, rozwiązanie jest jedno zainstaluj obok win XP, win98, i do programowania używaj win 98 a do normalnego użytkowania winXP. Mój ojciec siedzi w programatorach, programowaniu itp itd już od ładnych paru lat winXP nienadaje się poprostu do tego typu zadań za to jeśli chodzi o win 98 moge śmiało napisać, że chyba specjalnie został stwo zony do programowania. A już najlepiej programuje sie z poziomu czystego DOS-a. Natomiast jeśli chodzi o port USB to nie było "mu" pisane, branie udziału w operacjach typu: "programowanie"...
  • #10 2878314
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    escape_20 - co z tego, ze ktos siedzi 10 lat w programatorach, jak nie ma w laptopie złącza LPT?? Na to nawet Win98 nie pomoże. Przeczytaj może wątek, a nie sie licytujesz.
  • #11 2881104
    seba_lew
    Poziom 11  
    A można pod Win98 zainstalowac kartę PCMCIA z wyjściem LPT? Troche się orientowałem, taką kartę można zakupic za ok.400 zł.Tylko nie mam gwarancji że pójdzie na moim laptopie. Może to jest wyjście z całego Naszego problemu!
  • #12 2881367
    tzok
    Zależy od karty, ale nie powinno być z tym problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Przejściówki USB na port LPT w systemie Windows XP nie działają jako prawdziwe porty LPT, lecz są wykrywane jako urządzenia drukarkowe, co uniemożliwia ich użycie do programowania EPROM-ów. Programatory takie jak Orange Programmer v3.8 i PEP-01 działają pod Windows 95/98, ale nie pod XP bez specjalnych sterowników, które jednak nie są powszechnie dostępne. Zalecane jest użycie karty LPT na PCMCIA (IEEE 1284) do laptopów, choć ich cena przekracza 200 zł, a kompatybilność zależy od modelu laptopa i systemu operacyjnego. Alternatywnie można zainstalować obok Windows XP system Windows 98, który lepiej obsługuje programatory i porty LPT. Emulacja portów LPT przez USB jest problematyczna ze względu na brak wsparcia dla trybów komunikacji wymaganych przez programatory oraz konieczność ustawienia BIOS-u na tryb ECP i obecność userportu. USB nie jest przeznaczone do programowania urządzeń niskopoziomowych, dlatego starsze komputery z natywnym portem LPT są bardziej odpowiednie do tego celu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA