1. Czytać wszystkie napisane literki dotyczące tych przejściówek. Gwarantowana przez ich producentów jest współpraca tylko z drukarkami;
2. Jeżeli sprawa dotyczy laptopa (a tak się spodziewam) to kupić kartę portu LPT na PCMCIA z zawarowaniem sobie możliwości zwrotu, jeżeli nie zadziała.
3. Proszę podać, o jaki programator chodzi. Może ktoś z kolegów problem tego programatora już rozwiązał.
Czytać nie umiesz, a chcesz eepromy programowć. Nie da sie, bo taka przejsciowka dodaje sie jako drukarka, a nie jako port LPT.
JW Albo karta PCMCIa do laptopa, albo wymiana laptopa, albo karta PCI do desktopa.
Mam dwa programatory: Orange Programmer_v3.8 i programator_PEP-01. Fakt! Oba te programy chodzą pod Win95,98, ale słyszałem że jest na to sposób! Podobno należy wgrać jakieś driver-y.
Może są programatory pod XP ? Ps.
Skoro wszystko jest tak "czytelne" dlaczego nie ma programatorów na złącza nowej ery.Czyzby USB było nie wypałem???
A może muszę odkurzyc mojego "386" ze średniowiecza?
Programatory na USB pewnie są... ale na pewno do dzisiaj są też produkowane komputery ze złączami LPT i COM, fakt, że jeśli chodzi o laptopy to tylko droższe modele je mają.
USB wprowadzono dla wygody obsługi urządzeń a nie dla serwisów i programowania urządzeń jak centrale czy układy poprzez programator , od tego są właśnie stare komputery .
Moim zdaniem emulowanie takich złączy jest dla tych co mają czas i się bawią a nie pracują ,bo jak trafisz na problem to nigdy nie wiadomo co jest przyczyną .
Następnie czy taka przejściówka jest widziana jako LPT bo w windows XP dla poprawnej pracy programatorów jest wymagany userport a i ustawienie w biosie na ecp także ma wpływ .
Musiał by być napisany program dla emulacji odpowiednich trybów komunikacji ,a co za tym idzie to tyle ile urządzeń do zaprogramowania tyle programów .
Nie musisz wyciągać 386, rozwiązanie jest jedno zainstaluj obok win XP, win98, i do programowania używaj win 98 a do normalnego użytkowania winXP. Mój ojciec siedzi w programatorach, programowaniu itp itd już od ładnych paru lat winXP nienadaje się poprostu do tego typu zadań za to jeśli chodzi o win 98 moge śmiało napisać, że chyba specjalnie został stwo zony do programowania. A już najlepiej programuje sie z poziomu czystego DOS-a. Natomiast jeśli chodzi o port USB to nie było "mu" pisane, branie udziału w operacjach typu: "programowanie"...
escape_20 - co z tego, ze ktos siedzi 10 lat w programatorach, jak nie ma w laptopie złącza LPT?? Na to nawet Win98 nie pomoże. Przeczytaj może wątek, a nie sie licytujesz.
A można pod Win98 zainstalowac kartę PCMCIA z wyjściem LPT? Troche się orientowałem, taką kartę można zakupic za ok.400 zł.Tylko nie mam gwarancji że pójdzie na moim laptopie. Może to jest wyjście z całego Naszego problemu!
✨ Przejściówki USB na port LPT w systemie Windows XP nie działają jako prawdziwe porty LPT, lecz są wykrywane jako urządzenia drukarkowe, co uniemożliwia ich użycie do programowania EPROM-ów. Programatory takie jak Orange Programmer v3.8 i PEP-01 działają pod Windows 95/98, ale nie pod XP bez specjalnych sterowników, które jednak nie są powszechnie dostępne. Zalecane jest użycie karty LPT na PCMCIA (IEEE 1284) do laptopów, choć ich cena przekracza 200 zł, a kompatybilność zależy od modelu laptopa i systemu operacyjnego. Alternatywnie można zainstalować obok Windows XP system Windows 98, który lepiej obsługuje programatory i porty LPT. Emulacja portów LPT przez USB jest problematyczna ze względu na brak wsparcia dla trybów komunikacji wymaganych przez programatory oraz konieczność ustawienia BIOS-u na tryb ECP i obecność userportu. USB nie jest przeznaczone do programowania urządzeń niskopoziomowych, dlatego starsze komputery z natywnym portem LPT są bardziej odpowiednie do tego celu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.