logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Brava 1.4 12V - nierówna praca silnika na wolnych obrotach, wysokie spalanie gazu

Krystian Bartuś 01 Sie 2006 14:49 3763 7
REKLAMA
  • #1 2869972
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam takiego właśnie Fiacika. :| od jakiegoś czasu silink pracuje nierówno. Ale tylko na wolnych obrotach. ( na benzynie i gazie). Wymieniłem świece i nic to nie dało. Co może być tego przyczyną :?: Może sonda lambda?? a czy normalne jest aby tan silnik palił 10l gazu na 100km :?: myślę że to trochę za dużo jak na tą pojemność. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2871079
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Monomotronic??(napisz)a z tym zurzyciem to raczej szału niebędzie.Musisz podać więcej informacji o silniku i instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 2889209
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Wiat, Nie wiem czy to "Monomotronic" jest to 1.4 12v zintegrowany elektroniczy zapłon i wtrysk 1pkt (singlepoint) posiada równierz centralke elektroniczną sterującą w/w funkcjami określając czas trwania wtrysku i kąt wyprzedzenia zapłony (tyle wyczytałem z danych tego auta)
  • REKLAMA
  • #4 2890834
    vvaldek
    Poziom 28  
    sprawdz czy nie sa wytarte krzywki walka rozrzadu, zapchany tlumnik
  • #5 2895746
    PKY
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    vvaldek się zna.
  • REKLAMA
  • #6 2895866
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    jedna krzywka jest lekko podtarta ale mechanik powiedział (przy wymianie popychacza) ze zrobie na tym jeszcze kilkanascie tys km. Pozatym kolejny popychacz zaczyna stukać :cry: Dodam ze silnik nierownomiernie pracuje na wolnych obrotach dobiero po rozgrzaniu kiedy wyłączy sie ssanie, w czasie jazdy jest OK. a co do tłumnika to jak ja mam to sprawdzić?? :|
  • #7 2896767
    vvaldek
    Poziom 28  
    mysle ze narazie poprzestan na walku , wymien walek , popychacze ,magistrale olejowa . zrob plukanie silnika i zalej nowy olej . i pilnuj wymiany co 10000 km. po kilku tysiacach km sprawdz droznosc otworow smarojacych krzywki walka
  • #8 2897295
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Witam.. no to mamy niemały wydatek :cry:.. Pozostaje mi tylko podziękować za porady o oddać auto do serwisu....
    Pozdrawiam!!

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Fiata Brava 1.4 12V zgłasza nierówną pracę silnika na wolnych obrotach zarówno na benzynie, jak i na gazie, mimo wymiany świec zapłonowych. Silnik wyposażony jest w zintegrowany elektroniczny zapłon i jednopunktowy wtrysk paliwa (singlepoint) sterowany centralką elektroniczną. Podejrzenia padły na sondę lambda oraz zużycie elementów mechanicznych. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie stanu krzywek wałka rozrządu, które są lekko podtarte, oraz popychaczy, z których jeden zaczyna stukać. Zalecane jest wymienienie wałka rozrządu, popychaczy i magistrali olejowej, wykonanie płukania silnika oraz regularna wymiana oleju co 10 000 km. Problem z nierówną pracą pojawia się po rozgrzaniu silnika, gdy wyłącza się ssanie, natomiast podczas jazdy silnik pracuje prawidłowo. Wątpliwości budzi także wysokie zużycie gazu na poziomie około 10 l/100 km, co jest uznane za stosunkowo duże dla tej pojemności silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA