logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

unitra ws332(jak ws442)po wymienie kondensatora głucha trzas

barteek6 01 Sie 2006 21:53 1473 13
REKLAMA
  • #1 2871277
    barteek6
    Poziom 11  
    witam
    Wziałem sie za tunning ws-ki , wymieniłem mostek prostowniczy wszytko bylo okej. potem nadeszla kolej na kondensatory, wyminilem jeden duzy na dwa 10000uF/50V (trzeba byllo nawiercic otwory ) . Po tej zmianie wzmak padł. Pali sie dioda power ale glosniki sa calkowicie głuche. potem próbowalem wlutowac starego konda ale nic to nie dalo ,dalej cisza.
    prosze o jakies sugestie , co moge zrobic by dojsc do zrodla problemu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2871312
    j529
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    podaj szczegóły ,czy są jakieś napięcia za mostkiem,zazwyczaj przy takiej zamianie kondensatorów ludzie żle lutują bigunowość nowych pojedyńczych kondensatorów ,jak je wstawiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 2871328
    barteek6
    Poziom 11  
    minus do minusa, plus do plusa a mas to plus i minus

dodam ze jestem bardzo poczatkujacy wiec nie wiem czy o taka odpowiedz Ci chodzilo . nie robilem zadnych pomiarów- nie mam czy zmierzyc i nie wiedziałbym jak :(
  • #4 2871331
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Prawdopodobnie żle zamontowałes jeden z tych kondków bo zapewne tam był jeden podwójny na którego obudowie jest połączony + z - i podłączone do 0V i spaliło ci bezpiecznik albo poprostu czegoś niedolutowałeś lub niefartem padł bezpiecznik pozatym przy zwiększeniu pojemności wypada dać wieksze bezpieczniki
    Pozdro napisz co i jak
  • #5 2871356
    barteek6
    Poziom 11  
    zły lut raczej odpada to sprawdzałem, bezpieczniki tez przejrzałem i zaden nie byl spalony

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

teraz właczylem i słychac w jednym kanale trzaski
    co to moze byc?
  • REKLAMA
  • #6 2872301
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    wiesz mysle że coś przez przypadek ci sie moze zwarło po lutowaniu albo coś mechanicznie urwało jesli nie zrobiłeś zwarcia to niema wałka żeby nie działo. Sprawdź jeszcze raz dokładnie bezpieczniki wszystkie oraz źródła pradowe zasilające wzmacniacz różnicowy oraz napiecia na tranzystoerach końcowych na koloktorach i emiterach oraz napiecie na wyjściu powinno wynosić 0V!!
    Pozdro
  • #7 2872335
    barteek6
    Poziom 11  
    a w aki sposób mogłbym zrobic zwarcie?
    podzas lutowania dotknąłem grotem lutownicy jakis kabelek i izolacja sie stopiła, moze byc tego wina?
  • #8 2872623
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Być może. Proszę sprawdzić napięcia w podanych punktach:
    -k29, powinno być +44 V.
    -k98, powinno być -37 V.
    -k97, powinno być +37 V.
    Sprawdzić, czy na wyjściu wzmacniacza nie ma napięcia stałego.
    Do tego czasu odłączyć głośniki.
  • #9 2872679
    barteek6
    Poziom 11  
    mam bardzo infantylne pytanie, jak nazywa sie przyrzadz zeby wykonac te pomiary?prosiłbym ewentualnie o link na allegro
  • #12 2873877
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Ustaw na 200 V- czyli przełącznik na druga pozycję w lewo, a przewody podłącz do dolnego i środkowago gniazda w mierniku.

Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #13 2874619
    barteek6
    Poziom 11  
    mogłby ktos powiedziec mi jak dziecku po kolei co mam zrobic ,jak mierzyc. nie musi byc na forum , moze byc gg

Dodano po 56 [minuty]:

poprawilem luty (tam gdzie te dwa nowe kondy) i w obu kanałach słychac buczenie

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

doszedłem <lol>
    widocznie cos musiałem zrobic zle wiercac otwory na nowe kondensatory. wylutowalem je i podlączylem przewodami i teraz gra !
    teraz pozostaje problem popierdywania i delikatnego aczkolwiek irytujacego buczenia . any idea's?
  • #14 3187969
    metio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dybas napisał:
    k98, powinno być -37 V.
    k97, powinno być +37 V.
    Tyle to było jak w sieci było 220V
    Przeliczając teraz jest jakieś 38.8 V? :D
    Pozdro dla wszystkich ujeżdżających wuechę 442!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie tuningu wzmacniacza Unitra WS-332 (podobnego do WS-442) wymieniono mostek prostowniczy oraz duży kondensator elektrolityczny na dwa kondensatory 10000uF/50V. Po wymianie wzmacniacz przestał działać – świeciła dioda zasilania, ale głośniki były głuche. Sprawdzono poprawność polaryzacji kondensatorów (minus do minusa, plus do plusa) oraz bezpieczniki, które nie były przepalone. Pojawiły się trzaski w jednym kanale. Podejrzewano zwarcie lub uszkodzenie izolacji podczas lutowania, co mogło spowodować problemy. Zalecano pomiary napięć zasilających wzmacniacz różnicowy i tranzystory końcowe (kolektory i emitery), szczególnie na punktach k29 (+44 V), k98 (-37 V) i k97 (+37 V), oraz sprawdzenie napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza (powinno wynosić 0 V). Do pomiarów polecono użycie woltomierza lub uniwersalnego miernika cyfrowego (np. model Master M830B). Po poprawieniu lutów i podłączeniu kondensatorów przewodami zamiast przez nawiercone otwory wzmacniacz zaczął działać, jednak pojawiło się buczenie i trzaski w obu kanałach. Problem prawdopodobnie wynikał z uszkodzenia mechanicznego lub złego montażu kondensatorów. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli połączeń i ewentualnej wymiany bezpieczników przy zwiększonej pojemności kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA