logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co oznacza dioda CLIP? Czy wzmacniacz jest za słaby?

Dymis 01 Sie 2006 23:58 11222 32
REKLAMA
  • #1 2871758
    Dymis
    Poziom 11  
    Witam
    Zakupilem ostatnio kolumny RELOOP RSP-30 do tego koncowke mocy RELOOP RPA-2000 i malutki stol mixerski BEHRINGER UB1002FX
    Sprzecik sprawuje sie bardzo dobrze natomiast martwi mnie taka sprawa...
    Jak podlacze wzmacniacz RPA2000 odrazu do kompa poperz kabel AUX chinch - mini jack to jak dam na fulla czasami delikatnie mrugaja lampeczki clip jak jest oczywiscie na full (dzwiek nie jest przesterowany w komputerze wszystko jest default) ale jak podepne sprzet popatrz mixerek BEHRINGER UB 1002FX na kanal LINE oczywiscie zeby sie na MIC GAIN nie bawic to jak dam na polowe to odrazu pojawiaja sie clipy na wzmaku i wiecej nie wyciagne bo slychac juz jak glosnik sie meczy.

I kolejna kwestia to co tak naprawde oznacza DIODA CLIP ?
    Czy to ze kolumny juz nie daja rady czy wzmacniacz nie daje rady z moca ?
    Bo nie wiem czy to ze CLIP sie pojawia oznacza ze kolumny moje juz sie mecza czy moze wzmacniacz...
  • REKLAMA
  • #2 2871776
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Końcówka się przesterowuje i nie jest w stanie dać już więcej mocy. Kolumny też zresztą do mocarnych nie należą.
  • #3 2871793
    Dymis
    Poziom 11  
    Jezeli mam Ci powiedziec szczerze...
    Kolumny kosztuja 750zł/szt. Uwierz mi ze nic w tej cenie dobrego nie dostaniesz... Ja wiem ze to nie jest Meyer Sound ani Turbo Sound ale naprawde za taka kase sprzet jest super. Cena/Jakosc to sobie cenie :) W tych kolumnach to jest wlasnie swietnie pokazane. 400RMS 98dB Driver dynamiczny '1 = naprawde swietny sprzecik za taka kase. Dzwiek jest czysty i graja naprawde glosno. Nie wiem czy je slyszales w takim polaczeniu jak ja mam.
  • #4 2871912
    cybul88
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Co do jakość/cena to ja bym wybrał coś z oferty YONE kolumienki sa naprawde bardzo dobrej jakości i równiez nie nalezą do drogich juz za 800 zł/szt kupisz 400 wat 3-drozne i na eminence-ach
    To nie jest reklama tylko sam posiadam takie i jestem z nich zadowolony
    A co do tych twoich tez miałem z nimi styczność ale wybrałem YONE
  • #5 2871937
    Dymis
    Poziom 11  
    No widzisz kazdy wybiera to co mu sie spodoba i przypasuje :) Jednakze nie zalozylem tego tematu zeby dowiadywac sie o kolumnach tylko aby dowiedziec sie na temat sprzetu dlaczego dzieje sie tak a nie inaczej
  • REKLAMA
  • #6 2872988
    cybul88
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Więc odpowiadam Ci na twoje putanie

Mikser tez posiada wzmocnienie sygnalu więc koncówka przesteruje sie po osiągnięciu pewnego wzmocnienia na wejsciu. innymi słowy podłączając komputer przez mikser do koncówki dostarczas do koncówki mocniejszy sygnał niz w przypadku połączenia bez miksera.

A dioda clip oznacza ze koniec mocy oddaje juz maksimum mocy jaką jest w stanie wytworzyc jest to tez ostrzezenie bo przesterowany wzmacniacz wysyła juz prąd stały a nie jak powienien zmienny, a prąd stały dla głośnika jest mordercą.
  • #7 2873222
    Dymis
    Poziom 11  
    Aha rozumiem wiec dziekuje bardzo :) I tak na clipach grac sie nie da bo jest tak glosno ze nie wytrzymuje
  • #8 2874106
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Mala popraweczka - CLIP sygnalizuje zblizajacy sie koniec zapasu mocy ale nie oznacza przesteru odrazu gdy tylko sie zapali - ostrzega.
  • REKLAMA
  • #9 2874425
    drachabass
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam bardzo podobny sprzęcik kolumny Reloop rsp-30 koncowka model slabsza i mikser Behringer ub1622fx pro i nie mam takiego problemu wszystko b.dobrze chodzi i nie ma żadnego przesteru oczywiscie po odpowiednim ustawieniu a clipy nawet nie mają prawa sie zapalic:)
  • #10 2875946
    Dymis
    Poziom 11  
    Dziekuje Eddie...
    A co do Drachabass moglbys podac numer gg czy cos ? Chcialbym troszke o tym pogadac i podowiadywac sie :)
    Pozdrawiam
  • #11 2881366
    drachabass
    Poziom 12  
    4241952 :)
  • REKLAMA
  • #12 2881554
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2881602
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Ma znaczenie, bo sygnał z karty jest raczej niewielki. Końcówka pewnie spokojnie wytrzymuje sygnał +6dB. A mikser wzmacnia sygnal z karty jak było wczesniej powiedziane. Ja bym obniżył poziom z karty a wiecej wyciagnal z miksera, bo zapewne ma wzmacniacz lepszej jakości.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #14 2883203
    Jon-X
    Poziom 28  
    Dla zachowania dobrych parametrów podstawą jest uzyskać dobry sygnał już na początku toru fonicznego. Zmniejszając poziom na karcie musisz podwyższyć wzmocnienie na mikserze, czyli obniżasz stosunek sygnału do szumu (poziom szumów karty jest wyższy). Poziom wyjściowy karty należy ustawić tak, aby był możliwie wysoki.
  • #15 2883668
    Dymis
    Poziom 11  
    Czyli innymi slowy zmniejszy glosnosc na karcie z komputera i bawic sie na mixerku?
  • #16 2884331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2886422
    Jon-X
    Poziom 28  
    Czy Wy umiecie czytać, co się do Was pisze?
  • #18 2889331
    Dymis
    Poziom 11  
    To moze ktos bedzie tak uprzejmy i laskawie napisze DOKLADNIE krop po kroku co mam zrobic jak usatwic jak podlaczyc zeby to wszystko trzymalo sie kupy i moglbym wycisnac max z kolumny w taki sposob aby clipy sie nie pojawialy... Jakimi kabelkami dokladnie popodlanczac gdzie kupic takie itd... Bede bardzo wdzieczny:)
  • #19 2890081
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Z tego co zrozumiałęm Johna to trzeba tak dobrać moc sygnału z karty muzycznej z kompa aby nie "kłuło" po uszach - tzn nie słyszysz przesterów ani innych niepokojących dźwięków z kompa.Możliwie wysoki,ponieważ sygnał z kompa ma zawsze wiecej szumu niż z mixera i jak dajesz głośnije na kompie(oczywiscie bez przesady)jakoby zagłuszasz szum z kompa np. mp3 puszczoną z kompa.nie wiem czy da sie to prościej wytłumaczyć.kurcze jak dasz kompa cicho to bedzie ci szedł szum na mixer,którego juzńie wyciszysz(nawet bramka szumów mozę nie pomóc) a jak dasz " na ucho" odpowiednio głośno to zagłuszysz szum z kompa muzyką i na mixer podasz wmiare mozliwości poprawny synał.Ja to praktykuje ale na SB Live i na 1062 DELUXE i sprawdza sie...

Jak masz słaą końcówkę to zawsze Ci sie prędzej czy później zapali klip i bedzie to zależało też od jakości i głosności z jaką utwór jest nagrany...Np.Jedna mp3 ma -3db czyli prawidłowo wmiare i kclip sie nie zapali a inna ma juz +6 i clip mruga...

WEŹCIE MNIE POPRAWCIE BO NIE POTRAFIE SIE WYSŁOWIĆ....

pozdrawiam
  • #20 2905401
    drachabass
    Poziom 12  
    Dla mnie paniczkamil napisales troche glupot ale nieważne(i napewno nie w tym rzecz co napisales wyzej)... wyraznie napisal jaki ma wzmak a jakie kolumny i jezeli chodzi o tą koncowke to ma napewno duzo więcej mocy niz kolumny...
  • #21 2905669
    Jon-X
    Poziom 28  
    :arrow: drachabass

Mimo iż trudno się doczytać i brak w tym poście fachowego słownictwa, napisał dobrze.
  • #22 2905750
    drachabass
    Poziom 12  
    Mniejsza z tym...kazdy ma swoje zdanie ale nie ma to nic wspolnego z problemem który tu rozwiązujemy... moim zdaniem pan Dymis poprostu nie znal sie na ogolnym prawie obslugiwania mikserów skoro main mix dal na 'opór' tzn jak sie pozniej dowiedzialem podbil sygnal main mix o 10db zamiast go ustawic w poziomie odpowiednim czyli 0 trudno sie dziwic ze mu sie klipy wlaczają na wzmaku i malo tego ze dziwek jest przesterowany...to jest jeden problem..drugim problemem jest to iz dymis wyciszając wszystkie kanaly lacznie z main mixem stwierdzil ze muzyka mu nadal gra co jest ogromną ciekawostką:o podpowiedzialem troche Dymisowi zeby podlączyl mikser do komputera nie przez kanal a przez bezposredni Tape In i sprawdzil ustawialjąc main mix na 0 czy sygnal jest przesterowany i czy dalej palą mu sie klipy i okazalo sie ze jest wszystko wporządku. Wnioskiem jest to ze kanal lub kanaly w tym mikserze sa poprosru niedzialające albo kable samoróbki sa do bani:p
  • #23 2906175
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Dziekuje za wsparcie człowieka,któremu czasem trudno w sposób jasny sie wyrazić...Pozdrawiam
  • #24 2906242
    Dymis
    Poziom 11  
    Dokladnie drachabass zgadzam sie co do Twojego posta... Mysle ze to kable samorobki sa do bani i jak najszybciej musze zakupic orginalne :)
  • #25 2907755
    Jon-X
    Poziom 28  
    I zmień wykładzinę w pomieszczeniu gdzie eksploatujesz sprzęt, i pomaluj sufit na biało.
  • #26 2908455
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    :D:D:D kable do przesteru mają tyle co ilośc kameni na drodze do dnia tygodnia :D:D:D:D:D

sytuacje że głosnik,,pierdzi'' od za dużej mocy są raczej sporadyczne z reguły od razu sie spali albo będzie grał ....w 99% wypadków wzmacniacz nie daje rady przesterowywuje się ........

a co mają do tego kable ?? to jest na wesoło czy akustyka ??po prostu stosuj sie do tego co np pisze kwaczor najgłosniej ile sie da w komputerze żeby nie było przesteru i na mixerze delikatnie i tyle...........
  • #27 2908886
    drachabass
    Poziom 12  
    Jak nauczysz sie czytać posty micho a to pogadamy na temat akustyki:)
  • #28 2909219
    Jon-X
    Poziom 28  
    :arrow: drachabass

Napisałeś: "Wnioskiem jest to ze kanal lub kanaly w tym mikserze sa poprosru niedzialające albo kable samoróbki sa do bani:p"

Co mają do tego kable samoróbki, panie akustyku?
  • #29 2909339
    drachabass
    Poziom 12  
    To co w tym momencie cytujesz tyczy sie tego co napisalem wczesniej...'drugim problemem jest to iz dymis wyciszając wszystkie kanaly lacznie z main mixem stwierdzil ze muzyka mu nadal gra co jest ogromną ciekawostką '... prościej się już chyba nie da!
  • #30 2909382
    Jon-X
    Poziom 28  
    Napisz, co mają do tego kable. Jaki mają wpływ na opisaną przez ciebie sytuację.

Podsumowanie tematu

✨ Dioda CLIP na wzmacniaczu sygnalizuje zbliżanie się do maksymalnej mocy wyjściowej wzmacniacza, ostrzegając przed przesterowaniem, które może uszkodzić głośniki. Pojawienie się CLIP nie oznacza od razu przesteru, lecz wskazuje na konieczność zmniejszenia poziomu sygnału. W przypadku podłączenia końcówki mocy RELOOP RPA-2000 bezpośrednio do komputera sygnał jest silny i przy pełnej głośności dioda CLIP może się zapalać. Podłączenie przez mikser BEHRINGER UB1002FX powoduje wzmacnianie sygnału, co szybciej wywołuje CLIP na wzmacniaczu. Zaleca się odpowiednie ustawienie poziomów: zmniejszenie głośności na karcie dźwiękowej komputera i regulację głośności na mikserze, aby uzyskać optymalny sygnał bez przesterowań. Problemy mogą wynikać także z uszkodzonych lub nieodpowiednich kabli, które mogą powodować brak prawidłowego sygnału lub nieprawidłowe działanie kanałów miksera. Wzmacniacz RPA-2000 ma moc przewyższającą kolumny RELOOP RSP-30, więc problem nie leży w niewystarczającej mocy wzmacniacza, lecz w ustawieniach i jakości połączeń. Dla zachowania jakości dźwięku ważne jest uzyskanie wysokiego poziomu sygnału na wejściu miksera, minimalizując szumy i unikając przesterowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA