Witam,ostatnio podczas trawienia płytki w środku b327 troche roztworu chlapnęło mi na spodnie. Powstała taka brązowa plama, czy można to czymś wyczyścić?
No to pech ale mam nadzieje ze przeczytałeś na opakowaniu naois "plamy trudne do usuniecia', mam bluze ktora uzywam do prac takich jak lutowanie, trawienie, zachlapalem ja wytrawiaczem jakies dwa lata temu i do dzisiaj plama.....czyli raczej jej nie usuniesz
Mi się nie udało usunąć takiej plamy, ale po 2-3 tygodniach materiał w miejscu plamy rozpadał się w rękach, dlatego radze szybko coś z tym zrobić, pochwalić się na forum sposobem i przygotować na to że już po ciuchu
Witam, w sumie to troche dziwne, bo metalowy śrubokret zanurzony w roztworze też przybiera taką barwe (cos jakby pokrywał się miedzią...). NIe trawiłem w chlorku tylko w B327, a tam nie ma nic napisanego o plamach...
Właśnie nie coś jakby, tylko pokrywa się miedzią, przydałby się jakiś chcemik który wyjaśniłby zjawisko, po odparowaniu środka powstają jeszcze ciekawsze niebieskie kryształy
✨ Podczas trawienia płytki w roztworze B327 powstała brązowa plama na spodniach, która jest trudna do usunięcia. Plama powstaje na skutek działania miedzi, która wnika głęboko w strukturę tkaniny i powoduje przebarwienia oraz z czasem degradację materiału, prowadząc do powstawania dziur. Usunięcie plamy jest praktycznie niemożliwe, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Zalecane jest szybkie działanie, jednak nawet silne środki odplamiające, takie jak Vanish Mega Oxi Action czy wybielacz ACE, mają ograniczoną skuteczność, zwłaszcza na kolorowych tkaninach. Roztwór B327 nie zawiera chlorków, ale mimo to powoduje trwałe przebarwienia. Próby ponownego czyszczenia tym samym środkiem nie gwarantują usunięcia plamy. Po odparowaniu roztworu na metalowych narzędziach pojawiają się charakterystyczne niebieskie kryształy, co wskazuje na reakcje chemiczne zachodzące podczas trawienia. Wygenerowane przez model językowy.