logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A52 - nie włącza się po flashowaniu, błyska klawiatura i brzęczy

kazik_j 02 Sie 2006 15:20 1068 8
REKLAMA
  • #1 2873300
    kazik_j
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam do zrobienia Siemensa A52 z Samych Swoich z softem V9. Ktoś w nim ciął TP, dobrze jest przecięty, bo we Frei wykrywa. Telefon na początku nie włączał się zupełnie. Wrzuciłem mu fullflasha V9, po tym zabiegu przy próbie włączenia błyska tylko klawiatura i dalej nic. Wrzuciłem mu eeproma V9 i teraz przy próbie włączenia błyska klawiatura i brzęczy głośnik i dalej nic. Wszystko robię kablem DCA-510 oryginalnym. Próbowałem już przez Freie, SST i WniSWUPa i nic. Trudno jest dorwać do tego ustrojstwa jakiekolwiek softy. Proszę o jakieś rady i udostępnienie mi jakiś FF, Epromów i całej reszty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2873323
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    jeżeli robisz to freika i masz taki efekt jak opisujesz to wyglada na to że nie skończyłeś roboty a mianowicie po fullflash trzeba zrobić jeszcze mapke czyli najpierw create log from phone potem create map form log i na koniec load map to phone wot wsio

regards fantomas
  • Pomocny post
    #3 2873382
    harryo
    Poziom 16  
    Witam

A nie należy naprawić mu numeru 'imei'
    pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2873403
    fantomas
    Poziom 25  
    po kiego buca OTP jest w tym telefonie chronione i nie na byka żeby IMEI uległo zmianie podczas zapodania fullflash

regards fantomas
  • #5 2873578
    kazik_j
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Dziękuję za pomoc. Telefon działa. Niby człowiek robi to samo po raz któryś, a o takich detalach zapomina. Jeszcze raz dziękuję!

A teraz następne pytanie. Dostałem kolejnego A52. Tym razem z Orange. Wszystko z nim jest dobrze, ale jest problem z głośnikiem. Pomimo tego, że jest ustawiony na największej głośności to rozmowy przez niego prowadzone są bardzo ciche. Trzeba się dobrze wsłuchiwać, żeby usłyszeć rozmówcę. Czy w Siemensach jest coś podobnego do gain_table w Motorolach? Jak go podgłośnić?
  • #6 2874140
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    raczej nie podgłosisz
    nie mysl nad tym za duzo tylko wymien i spokój
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 2874413
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    @ fantomas OTP bardzo możliwe, ale czy fon nie potrzebuje poprawnego imeia z eepromu? a jeżeli tak to należy naprawić imei bo przy ff wgrywany jest też eeprom. Mam u siebie C65 gdzie imeia w otp nie ma wcale ale jest w eepromie i telefon działa. To takie moje przypuszczenia, jeżeli się mylę to mnie popraw :)
    pozdr
  • #8 2874516
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Pewnie ze trzeba imeia naprawic, w otp sie nie zmienia lecz oba, ten z eeproma iten z otp musza być identyczne, inaczej sie fon nie bedzie uruchanial.
  • REKLAMA
  • #9 2875792
    fantomas
    Poziom 25  
    panowie wgrywałem wielokroć eeprom do wszelkiej maści siemensów i nigdy mi sie IMEI nie zmienił natomiast zawsze trzeba było przeliczyc MAP oczywiscie robiąc freika no a np. SST to unlokc/repair bo w tym sofcie robi sie to automatycznie zgadzam sie z tino że głebsze kopanko wymaga później naprawy ale full z reguły stawia takie fony jak a52 więc w tym przypadku nie ma absolutnie mowy o zachaczenieu o IMEI wystarzy MAP i po zawodach

regads fantomas

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telefonu Siemens A52, który po wgraniu pełnego oprogramowania (fullflash) w wersji V9 nie uruchamiał się poprawnie – klawiatura migała, a głośnik brzęczał. Przyczyną było pominięcie etapu tworzenia i wgrywania mapy (mapki) po fullflashu, co jest konieczne do prawidłowego działania telefonu. Dyskusja wyjaśniła, że w Siemensach A52 nie dochodzi do zmiany numeru IMEI podczas wgrywania fullflasha i eepromu, jednak IMEI w OTP i eepromie musi być zgodny, aby telefon się uruchomił. Zalecane jest użycie oryginalnego kabla DCA-510 oraz narzędzi takich jak Freie, SST czy WniSWUP. W dalszej części autor zapytał o możliwość zwiększenia głośności rozmów w A52, na co padła odpowiedź, że raczej nie da się tego programowo podgłośnić i lepszym rozwiązaniem jest wymiana głośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA