Witam tak jak w temacie co jakis czas robi białe kopie nic nie odbija jak wyjme utrwalanie i zmkne kopiarkę to zadziała ale po jakims czasie to samo jaka przyczyna ??
Witam przepraszam zapomiałem dodać zę elektrody były wymienione z innej mszyny i było to samo a elektrody z nie działającej maszyny działają na innej maszynie. Więc to chyba nie jest wina elektrody
Witam sprawa wygląda następująco jak podniosę elektrodę dolną i opuszce to działa jak opuszcze i znowu podniosę to nie działa styki są wyczyszczone na drugim zespole jest to samo
Właśnie to zaraz mam zamiar zrobić znalazłem ale nie wiem czy sprawny jak nie to wezmę z innej maszyny pozdrawim i dzieki za podpowiedzi o efektach poinformuję
witam
na zdjęciu są zaznaczone dwie blaszki, na jednym na wywoływaczce a na drugim w kopiarce. Czasami jak słabo się stykają (zanik napięcia) to również może maszyna w ten sposób się zachowywać. Przeczyść je dokładnie i sprawdź czy jest przejście prądu.
powodzenia
Dzięki za podpowiedz czyściłem je ale jeszcze sprawdzę i sprawdze czy prąd przechodzi dodam zę wywoływaczka cała "chodzi" i te blaszki ocierają się o siebie podczas kserowania wyglada to tak jak by bolec na którym jest zębatka napędzająca wywoływaczkę była krzywy to chyba będzie to pozdrawim
Witam a teraz odp. za 100 punktów po wymianie prawie połowy maszyny doszedłem do płytki sterującej nie jestem pewien do końca biasem ta co jest z przodu obok włącznika trybu serwisowego i po jej wymianie wyobraźcie sobie kopiarka zaczeła robić normalnie kopia bez żadnych problemów teraz tylko muszę przetrzepac magazyn w poszukiwaniu zastępcy pozdrawiam
✨ Problem z kopiarką Canon 6260 polega na okresowym powstawaniu białych kopii, które nie odbijają obrazu. Po wyjęciu i ponownym zamknięciu zespołu utrwalania kopiarka działa poprawnie, jednak problem powraca. Przyczyną może być wilgoć, uszkodzone lub zabrudzone elektrody, przebicia na elektrodach, a także problemy z zespołem wywoływania, stykiem prądu lub sprzęgłem napędzającym wałek magnetyczny. Wymieniono elektrody, generator wysokiego napięcia (HVT), sprzęgło oraz zespół wywoływania, jednak problem nadal występował. Ostatecznie przyczyną okazała się uszkodzona płytka sterująca (bias) znajdująca się obok włącznika trybu serwisowego. Po jej wymianie kopiarka zaczęła działać prawidłowo. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność dokładnego czyszczenia styków i sprawdzania przejścia prądu na blaszkach kontaktowych, które mogą powodować zaniki napięcia i niestabilną pracę urządzenia. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.