logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6320 - białe kopie z czarnym paskiem na końcu kartki, co sprawdzić?

zborek82 11 Wrz 2007 14:07 1440 11
REKLAMA
  • #1 4272346
    zborek82
    Poziom 19  
    Ocena: 115
    Witam,
    mam tego typu problem że wychodzą kompletnie białe kartki tylko na końcówce kartki robi czarny pasek. Halogen świeci bez problemów, elektroda dolna też świeci bez problemów. Bęben też był wymianiony. Czego to może być wina? Modułu wysokiego napięcia?
  • REKLAMA
  • #2 4272833
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    Sprawdz czy powstaje obraz na bebnie (zatnij kartke pod bebnem).
    Czy przypadkiem nie przestawiłeś luster?
  • REKLAMA
  • #3 4272878
    zborek82
    Poziom 19  
    Na bębnie nie ma żadnego obrazu...
  • #4 4273151
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    sprawdż terminale elektrody ładującej (a ile ma kopii kopiarka i bęben?)
  • REKLAMA
  • #6 4274611
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Zacznij od dokładnego wyczyszczenia elektrody górnej i dolnej. Jeśli będzie konieczność to wymień druty. Sprawdź również jaka jest odległośc elektrody ładującej od wałka OPC.
  • #7 4274879
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Ten czarny pasek jest na końcu kopii?
    Sprawdź kopię przy wyłączonych/zasłoniętych lampkach rozładowujących.
  • REKLAMA
  • #8 4275043
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Sprawdź czy moduł bębna jest dokładnie włożony do końca,miałem kiedyś taki problem brak styku elektrody ładującej.
  • #9 4275625
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Jeżelinabijamy sobie konto ,,kopiując" odpowiedzi to napisze;
    ,,Sprawdź elektrode ładującą"Zmieniałeś bęben znaczy - moduł czy samo OPC??
  • #10 4275778
    zborek82
    Poziom 19  
    Zmieniłem cały modół bębna - jest to samo. Elektroda dolna świeci w wywoływaczka dochodzi. To chyba będzie ten generator napięcia - zamówiłem - jak wymienie to się zobaczy
  • #11 4276092
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    jeszcze jedno czy jak wyjmiesz modół bębna to czy nz końcówkach masz ślady aluminium? jeżeli tak to załóż folię (okrągłepodkładki)na końcówki wałka magnetycznego ociera się wałek i jest przebicie
  • #12 4276489
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    zborek82 napisał:
    Zmieniłem cały modół bębna - jest to samo. Elektroda dolna świeci w wywoływaczka dochodzi. To chyba będzie ten generator napięcia - zamówiłem - jak wymienie to się zobaczy

Nikt nie pyta się ciebie czy świeci elektroda? Wyczyść dokładnie bo może być zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Canon NP 6320 pojawia się problem z kopiami – kartki wychodzą całkowicie białe, z czarnym paskiem na końcu. Halogen i elektroda dolna działają poprawnie, a bęben został wymieniony, jednak na bębnie nie powstaje obraz. Sugerowano sprawdzenie elektrody ładującej, jej terminali, odległości elektrody od wałka OPC oraz docisku wywoływaczki do bębna. Zalecane jest także dokładne wyczyszczenie elektrod i ewentualna wymiana drutów. Sprawdzono również poprawność położenia luster i prawidłowe osadzenie modułu bębna, gdyż brak styku elektrody ładującej może powodować problem. Autor planuje wymianę modułu wysokiego napięcia (generatora napięcia), który może być przyczyną usterki. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość zwarcia lub uszkodzenia wałka magnetycznego, co może wymagać zastosowania izolujących podkładek na końcówki wałka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA