witam pierwszy raz mam takie zjawisko pasek poziomy po środku od lewej strony ale tylko do połowy ekranu a druga połowa czarna czy to układ leży czy jakieś elki ?
witam ponownie wymieniłem układzik i....... nic nadal to samo ale na scalaku nie ma żadnych napięć no jest jedno ale 7v to chyba za mało czy ktoś wie jakie powinien mieć napięcia ten scalaczek aaa przy trafo znalazłem jakiś FR401 według schematu powinien mieć 1R a nie ma nic dochodzi do niego 25V a nie wychodzi nic czy to jest zwykły opór czy jakiś specjalny? pozdrawiam
witam ponownie po wymianie FR 401 obraz wrócił do normy lecz był strasznie namagnesowany po wielokrotnym wyłączaniu i włączaniu plamy zniknęły lecz kolory sa do bani brakuje jakiegoś koloru napięcie na katodach RGB jest ok co mogło jeszcze ulec uszkodzeniu?
W telewizorze Curtis 21M2VT pojawił się poziomy pasek na połowie ekranu, druga połowa była czarna. Zalecano profilaktyczną wymianę elektrolitów (elki) ze względu na możliwe ich wyschnięcie oraz sprawdzenie układu odpowiedzialnego za odchylanie poziome pod kątem przegrzewania. Po wymianie wszystkich elektrolitów problem pozostał, wskazano na układ scalony TDA8170 jako potencjalną przyczynę usterki. Po wymianie scalaka nadal brak poprawy, a napięcia na nim były nieprawidłowe (7 V zamiast oczekiwanych wartości). Zauważono uszkodzony rezystor FR401 (prawdopodobnie bezpiecznikowy opór) przy transformatorze, który blokował dopływ napięcia 25 V do układu. Po wymianie FR401 obraz wrócił do normy, choć początkowo występowało silne namagnesowanie i problemy z kolorami, mimo prawidłowych napięć na katodach RGB. Po kilku dniach postoju i ponownym włączeniu telewizora obraz był prawidłowy i problem został rozwiązany. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.