logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo sztywny GDS. Głośnik nie zejdzie nisko. Jaki powód?

Żuraw 02 Sie 2006 23:43 1962 13
REKLAMA
  • #1 2875059
    Żuraw
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam

Zregenerowalem głosnik GDS30/30 z starego GDSa zostala tylko cewka reszta nowa i oryginalna jedyna zmiania to tubka, zostala wyeliminowana, teraz jest to woofer ale nie o to chodzi...
    Membrana jest bardzo sztywna, nawet spory nacisk reka powoduje niwielkie odksztalcenie nieporownywalne w oryginalnym GDSie. Na pewno nic nie ociera..glosnik gra i jest glosny ale nie zejdzie tak nisko wlasnie za sprawa tej sztywnosci.
    Co moze byc powodem?...czy "dotarcie" zalatwi problem?
    A moze brak impegnatu na resorze gornym?...nie zostal naniesiony a moze to cos zmienic?
    Czego mam uzyc w tym celu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2875207
    Żuraw
    Poziom 17  
    Cytat:
    A jak nisko masz na myśli? Głośnik o sztywnym zawieszeniu i "nisko",nieporozumienie!

No tak...racja...bardziej precyzyjnie bedzie, jezeli powiem ze nie zejdzie tak jak oryginal...po prostu jest duzo sztywniejszy..bardzo twardy.
  • #4 2875249
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    GDS jak sama nazwa wskazuje , to głośnik szerokopasmowy więc nie może być mowy o odtwarzaniu b.niskich częstotliwości.Logicznie,aby wygenerować dzwiek o niskiej cz. i dużej mocy potrzebne jest duże wychylenie membrany (duża amplituda) a na to pozwoli głośnik z bardzo elastycznym zawieszeniem ,resorem dolnym i górnym.Jedno co zyskujesz przy głośniku GDS to dużą skutecznośc promieniowania sięgającą do 95dB w porównaniu do najlepszego GDN z 92 dB(3 dB to dwa razy większe natężenie dzwięku).Na estradzie to ma znaczenie! I wzmacniacz może mieć mniejszą moc.Pomogłem?
  • REKLAMA
  • #5 2875991
    Żuraw
    Poziom 17  
    Nadal nie w tym rzecz...

Wiem doskonale jaka jest specyfika glosnikow niskotownowych i takze wiem jakie jest przeznaczenie GDSa...

W moim przypadku problemem jest to ze w odniesieniu do oryginalu jest on duzo sztywnijszy lub jak kto woli ma znacznie mniejsza podatnosc. Co z tym zrobic? I czym moge zaimpregnowac zawieszenie?

Gdyby nie mialo to wplywu na dziwek to dalbym sobie spokoj ale jest slyszlane roznica w najnizszych mozliwych rejestrach dla tego glosnika...

ale i tak dzieki za odp..
  • REKLAMA
  • #6 2877141
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Z czasem głośnik sie wyrobi i na pewno będzie miększy, wiem po swoich STX GDN 38-300-8 AE.
    Na początku grały twardo i mialy lepszy impuls, a teraz ciągną nieco niżej i "na czucie" są miększe.
    Poza tym nowa membrana i zawieszenie nie są wyrobione, a zakladam, że te w GDS już były.
    Dodam, że GDS 30/30 to świetny głośnik, ale nie jako subbas, ale midbas ze średnimi.

Pozdrawiam
  • #7 2877414
    Żuraw
    Poziom 17  
    Dzieki

Tez sie zgodze...dobry glosineczek i za nieduze pieniadze mozna miec naprawde dobre nadstawki, wartopolowac nawet na same kosze lub zniszczone ale z dobrymi cewkami.

Czy ktos jeszce wypowie sie na temat tego impregnatu?

Pozdrawiam
  • #8 2877565
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

==>Żuraw
    Przy okacji nie wiesz może gdzie można kupić orginalne cewki, lub zamienniki o takich parametrach jak orginał??
    Bo jednak cewka głośnika stanowi podstawe brzmienia głośnika.

Pozdrawiam
  • #9 2877613
    Żuraw
    Poziom 17  
    Oryginalne podzespoly do tych glosnikow dostaniesz na www.umifon.pl
    Na pewno sa to oryginaly poniewaz firma wspolpracuje z Tonsilem.
    Mozesz tez zapytac u DSPEAKERa (allegro) ma podobno oryginalne, porownaj ceny.
    Jezeli zdecydujesz sie na zakup u DSPEKAERa to popros o zdjecia i dokladne wymiary, co by sie nie okazalo ze to trefny zamiennik.

Powodzenia :)
  • #10 2879176
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Zamawiałem niedawno z Umifonu membranę do GDS-a i też dostałem taką niesamowicie sztywną czarną nieimpregnowaną membranę. I też nie miałem pomysłu jak to zmiękczyć, teraz głośnik gra u kolegi i odpuściłem. Jakby mocniej sprasować te zagięcia i zaimpregnować to pewnie by było lepiej ale to na etapie produkcji da się zrobić, a nie teraz... Nie wiem czy to się wyrobi, raczej nieprędko, szkoda mi było cewki żeby próbować.
  • #11 2881065
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

Najprościej generator ustawić na ok 20Hz i małą moc zastosować do "dotarcia" głośnika. Kolumny dobrych firm typu B&W, Dali, Manger itp. też wymagają docierania ich mechanicznie i elektrycznie, a czas takiego procesu wynosi od kilku dni do kilku tygodni, ale to inna bajka i inny pułap cenowy :)

Pozdrawiam
  • #12 2881305
    mos5
    Poziom 24  
    Kolego mr_nuke ,a na czym fizycznie miałoby polegać docieranie głośnika?Jeśli by po kilku dniach zmieniłaby się podatność zawieszeń(bo chyba nie chcesz przecierać cewki) to po kilku tygodniach z tych zawieszeń zostałyby strzępy.Stosując jakikolwiek impregnat do zawieszeń lub membrany możemy tylko zmniejszyć podatność(zwiększyć sztywność i cz.rezonansową ) ,a o to chyba Ci nie chodzi.
  • #13 2881362
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

Właśnie na zmianie poddatności zawieszeń!
    A tych kilka tygodni, to bardziej w celu dopasowania elementów elektrycznych w zwrotnicy i cewki głośnika, która z biegiem czasu i eksploatacji nieco zmienia swoją indukcyjność.
    Mogę się mylić, ale takie informacje wyczytałem w audiofilskich piśmach "Audio" i "Hi-Fi i Muzyka"

Pozdrawiam
  • #14 2881475
    mos5
    Poziom 24  
    Za dużo czytacie pism popularno -naukowych , które są bardziej popularne niż naukowe.Wpływ na indukcyjność cewki ma najogolnie jej kształt (srednica) i ilość zwoi (miedz jest paramagnetykiem).Zastanów się czy te parametry przy tzw. docieraniu mogą ulec zmianie? No może w niewielkim stopniu parametry magnesów i nabiegunników a co za tym idzie sprzężenie BL (bardzo ważny parametr).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnika GDS30/30, który po regeneracji z użyciem oryginalnej cewki i nowej membrany bez tuby stał się bardzo sztywny, co powoduje ograniczone zejście w niskich częstotliwościach. Dyskusja wyjaśnia, że GDS to głośnik szerokopasmowy, nie przeznaczony do odtwarzania bardzo niskich tonów, a jego charakterystyka wymaga elastycznego zawieszenia dla dużych wychyleń membrany. Sztywność nowej membrany i zawieszenia jest naturalna, gdyż elementy nie są jeszcze "wytarte" i mogą z czasem zmięknąć podczas eksploatacji. Próby impregnacji zawieszenia mogą zwiększyć jego sztywność i częstotliwość rezonansową, co jest niepożądane. Docieranie głośnika niską mocą na niskich częstotliwościach jest proponowane jako metoda na poprawę podatności zawieszenia, choć nie wszyscy zgadzają się co do skuteczności tego procesu. Wskazano także źródła oryginalnych cewek (Umifon, DSPEAKER) oraz podkreślono, że GDS30/30 jest lepszy jako midbas niż subbas. Wymiana membrany na nową często wiąże się z większą sztywnością, co jest typowe dla nowych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA