logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana membran w GDS 30/30 poprawi pasmo niskich tonów?

kris6661991 26 Sie 2007 10:09 1317 6
REKLAMA
  • #1 4216433
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Posiadam dwa głośniki GDS30/30 (no praktycznie GD 30/30 ponieważ miały uszkodzone lejki, a nie mogłem takich dokupić więc zastąpiłem je osłonkami przeciwpyłowymi). Wsadziłem te głośniki do sporawych obudów bass reflex , tak ok 50L sztuka. Chciałem sobie zrobić z nich dwa subwoofery, ale jakoś mi to nie brzmi... na dole pasmo urywa sie w granicy 60-70Hz. Myślałem nad wymianą membran na takie z piankowym zawieszeniem. Z tego co widziałem w sklepie to istnieje taki sam głośnik tonsil-a z piankowym zawieszeniem (GDN 30/50). Czy jak wymienię membranę to wyjdzie mi coś w podobie do tego GDN-a? Czy będzie sie to nadawało do sub-a?

proszę o odpowiedzi, serdecznie pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4216669
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Taki sam z wyglądu nie znaczy taki sam. Różnice w cewkach głośników, rodzaju zawieszenia i jego twardości powodują duże różnice w brzmieniu. Do subwooferów poszukaj innych głośników, bo w tych trzeba by wymieniać cały układ drgający na inny, a to może nie pasować do układu magnetycznego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4229101
    fikus89
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    GDS 30/30 ma taki sam uklad magnetyczny jak GDN. Ale zeby z GDSa zrobic niskotonowy glosnik musialbys wymienic cewki na te z GDN'a gdyz GDS przenosi pasmo od 70 Hz do 14kHz jest to glosnik szerokopasmowy (bardzo dobry zreszta o bardzo wysokiej skutecznosci SPL 97dB) wiec szkoda go rozbrajac i robic z niego GDNa. Najlepiej poszukaj na allegro uszkodzonego GDS'a lub GDN'a i wykorzystaj ich kosze. Cewke kupisz za okolo 10 zl membrane tez kolo 10 zl zawieszenie dolne to koszt rzedu 5 zl wiec mozesz miec super glosnik za male pieniadze. I pamietaj nie rozbrajaj GDSow to zabytek ktory jest ciagle aktualny i naprawde szkoda. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4231443
    kris6661991
    Poziom 25  
    fikus89
    W sumie to masz racje, bo też podoba mi się jak grają, ale chyba mam niebywałe szczęście, gdyż dostałem te głośniki okazyjnie za darmo, a co więcej jeśli mi sie poszczęści dostanę jeszcze takie 4, oraz 4 gdwt9/70 (chyba najpopularniejsze tuby jakie wyszły od Tonsil-a) i teraz tak, z tego co wiem to dwa maja uszkodzone lejki, czyli w sumie będę miał 4 gds-y z kopułkami zamiast lejków, 2 w pełni sprawne z lejkami, i 6 tub gdwt9/70, co z tym zrobić?! myślałem żeby dwa na gdn-y przerobić i takie mini-estradówki sobie zrobić no wiecie, na jedną kolumnę 1*gdn, 2*gds + 2*gdwt, co wy na to, czekam na propozycje.
  • Pomocny post
    #5 4231924
    fikus89
    Poziom 14  
    Jak w jedna kolumne wsadzisz 3 glosniki 30 cm i tubke na gore to bedzie ona miala kolo 1,20m wysokosci co w transporcie jest tragiczne ;) Na jednego GDSa trzeba przyjac objetosc ~50l wiec troche duze by byly te paczki. Poza tym moglyby byc problemy z napedzeniem tego.. Raczej bedziesz musial uzyc 2 wzmakow. Lepiej zrob osobno nadstawki na 2xGDS+GDWT i osobno do nich suby na GDNach. Z takim zestawem ograsz niejedna sale. Pamietam jak kiedys gralem 18stke na jednej paczce z 2xGDS i jak sie dziwilem ze to mi starczalo a sala wcale taka mala nie byla.. Przy budowie paczek mozesz wzorowac sie na kolumnach djwaryjot'a sam sie przymierzam do ich budowy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4232430
    kris6661991
    Poziom 25  
    O tym właśnie też myślałem bo tak sobie policzyłem wziąłem metrówkę do ręki... i taki z tego wniosek, że chciałbym żeby te kolumny stały w moim pokoiku, a przy takich gabarytach nie przejdą mi nawet przez drzwi!! a oknem ich nie mam zamiaru wyciągać!! hehe, poza tym do subwooferów mam już gotowe obudowy, gdyż żeby zobaczyć jak grają te głośniki zrobiłem dwie obudowy bass reflex, o obj ok 45l, powinno starczyć.
  • Pomocny post
    #7 4232526
    fikus89
    Poziom 14  
    Hmm tak sobie pomyslalem ze mozemy sie dogadac chyba bo u mnie w domu lezy kosz z GDS30/30 sprawny bez membrany i cewki tylko z dolnym zawieszeniem. Jezeli masz juz rozbrajac GDS'a to moze sie wymieniny - ja Ci dam kosz od GDS'a a Ty mi glosnik :P Moge pokryc koszty przesylki o ile nie beda one ogromne trzeba by sie zorientowac. Jezeli by Ci to odpowiadalo to pisz na PW ;) A co do subbasow to 45l bedzie ok ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat możliwości poprawy pasma niskich tonów w głośnikach GDS 30/30 poprzez wymianę membran na takie z piankowym zawieszeniem, podobnych do modelu GDN 30/50. GDS 30/30 to głośnik szerokopasmowy o paśmie od około 70 Hz do 14 kHz i wysokiej skuteczności SPL 97 dB, natomiast GDN 30/50 ma inne parametry zawieszenia i cewki, co wpływa na charakterystykę brzmienia. Wymiana samej membrany bez zmiany cewki i całego układu drgającego może nie przynieść oczekiwanych efektów, gdyż układ magnetyczny i mechaniczny głośnika muszą być dopasowane. Do zastosowań subwooferowych lepiej poszukać dedykowanych głośników niskotonowych lub kompletów części (kosz, cewka, membrana, zawieszenie) z modeli GDN lub uszkodzonych GDS, co pozwoli na zbudowanie efektywnego niskotonowego zestawu. Objętość obudowy bass reflex około 45-50 litrów jest odpowiednia dla pojedynczego głośnika 30 cm. Przy większych zestawach i konfiguracjach z tubami GDWT9/70 zaleca się rozdzielenie wzmacniaczy i osobne subwoofery na głośnikach niskotonowych. Wymiana membran w GDS 30/30 na membrany z GDN 30/50 bez zmiany cewki i zawieszenia nie da efektu subwoofera, a sam GDS jest cenionym głośnikiem szerokopasmowym, którego rozbrajanie jest niezalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA