logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cichy wentylator do zasilacza Chieftec GPS-350EB-101A - parametry i rekomendacje

Bobekmaster 03 Sie 2006 15:53 2836 9
REKLAMA
  • #1 2876746
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Posiadam zasilacz Chieftec GPS-350EB-101A i według mnie jest on troszke za głośny.
    Prosze o parametry wentylatora w tym zailaczu, oraz jaki polecacie o opdobnej wydajności, ale o mniejszych obrotach i cichszy.
    Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2876783
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Rozbierz oryginał,oczyść,nasmaruj i będzie cichszy bez wydatku kasy.
  • REKLAMA
  • #3 2876798
    roofy_1
    Poziom 17  
    Witam!!!
    Proponuję te dwa:

Akasa Amber AK-183-L2B
    Fander FD-120S

Pozdr.
  • #4 2876885
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    -->>tronic1
    zasilacz mam prawie nowy (2 miesiące) wentylator od nowości troszke za głośny.

-->>roofy_1
    Akasa-- troszke za drogi tak do 40zł chce
    Fander--przy dużych obrotahch za głośny

Mam autoregulacje obrotów w zasilaczu więc chciałbym taki ,który na max obrotach jest cichrzy niż 27DBa (im mniej tym lepiej)

Dziękuje pozdrawiam
  • #5 2876909
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Ma byc cichy,tani.Takie rzeczy to tylko w erze.

Czy Kolega nie przesadza z tym halasem?Wystarczy poczytac testy i komentarze zeby sie przekonac,ze jest cichy.

http://sklep.benchmark.pl/pelny_12153.html

Moze Kolega powinien sie zajac wyciszeniem obudowy?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2876961
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Według mnie jest słyszalny sczególnie jak komputer jest włączony przez np.15h.

W obudowie nie mam czego wyciszać:P
    A nie będe wyciszać obudowy tylko dla cewek na mobo (bo obklejenie obudowy zasilacza raczej nie wyciszy). Jedyne co to nakleje mate bitumiczną na górze obudowy (nad zasilaczem), ponieważ blacha wpada troszke w wibracje.

nie mówie żeby był bardzo tani(np20zł), bo ponad 50 to już troszke za dużo jak za wentylator. Może być 40zł

Pozdrawiam
  • #8 2877076
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Bardzo dziękuje Jankolo właśnie o to mi chodziło.
    Prosze o jeszcze kilka propozyćji do 40 zł
    Najlepiej żeby możnabyłoby kupić gdzieś we wrocławiu, ale w sklepach internetowych też może być.
  • #9 2877079
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Ale wiesz o tym że jak zmienisz wentylator to stracisz gwarancję ?
  • REKLAMA
  • #10 2877111
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Tak
    Dlatego chciałbym wentylator o takim samym przewiewie ale cichszy.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz zasilacza Chieftec GPS-350EB-101A zgłasza problem z nadmiernym hałasem wentylatora, mimo że urządzenie jest prawie nowe i posiada autoregulację obrotów. Prosi o podanie parametrów oryginalnego wentylatora oraz rekomendacje cichych modeli o podobnej wydajności, które generują mniej niż 27 dB przy maksymalnych obrotach i mieszczą się w budżecie około 40 zł. W odpowiedziach sugerowano konserwację oryginalnego wentylatora (czyszczenie, smarowanie) jako sposób na redukcję hałasu bez dodatkowych kosztów. Zaproponowano także konkretne modele: Akasa Amber AK-183-L2B oraz Fander FD-120S, jednak Akasa jest droższy, a Fander głośny przy wysokich obrotach. Pojawiła się też sugestia, że hałas może wynikać z wibracji obudowy, którą można wyciszyć matą bitumiczną. Zwrócono uwagę na utratę gwarancji po wymianie wentylatora. Podano również link do alternatywnego wentylatora mieszczącego się w budżecie. Dyskusja koncentruje się na znalezieniu kompromisu między cichą pracą, wydajnością chłodzenia i kosztem wentylatora do zasilacza Chieftec GPS-350EB-101A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA