logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk trzeszczy na Duron 800MHz po instalacji Windows XP i sterowników

dlugas1982 03 Sie 2006 17:29 2095 10
REKLAMA
  • #1 2877039
    dlugas1982
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    sprawa jest taka:

kumpel ma kompa ("lekko"starawy)
    Duron 800Mhz
    Seagate 10GB
    265MB ramu

kompa miał z odrzutu z jakiegoś urzędu bez plytek ze sterami

był mułem i miał milenuma zainstalowanego więc mi zlecił formata i machnięcie XPeka

poszukałem chipsetów (VIA)
    sterów do karty dźwiękowej CREATIVE SOUND BLASTER PCI 128 ENSONIQ E 1370

i do grafy S3 Incorporated LC2X

wszystko poszło ok aż do momentu testowania dźwięku

zamiast muzy słuchać pierdzenie i jakby metal piłowano

przeinstalowałem kilka razy stery do (dźwięk i grafa i chipsety) i nic

jedyne co mi jeszcze zagieło parola i raczej nie chodzi tu o sterowniki (chyba)
    bo po odpaleniu windowsa jak odrazu siewłaczy winampa i puści muzykę chodzi bez zarzuty ale po ok. 20-40 sekundach zaczynają się chrobotania i trzaski i muzyki już ani deko nie słychać

Najlepsze jest to że jak sięzłapie jakiekolwiek okno windowsa i porusza myszk ąnim po ekranie muza wraca do normy i trzaski milkną

jak tylko się przestanie machać znowu jazda z piskami

zdurniałem
    na to wychodzi że jak się obciąża system (machanie okanami, otwieranie programów etc) muzyka chodzi bez zarzutów ale po kilku sekundach dalej trzaski

jakieś też występują delikatne przekłamania grafiki (szczególnie na oknach windowsa typu właściwości pliku, czy jakieś systemowe zakładki ale to tylko albo kropki lub paski dwa kolo wskaźnika myszki)

pozatym śmiga komp aż miło

dużej zabawy ze sterami dźwięku i grafiki niema bo w necie nie ma sporej ilości do tych kart softu
    za dużo sterwoników niema

jak ktoś czai o co chodzi niech da znać
  • REKLAMA
  • #2 2877134
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź w menadżerze urządzeń czy nie ma konfliktów na IRQ,czy grafika ma przypisane IRQ.
  • REKLAMA
  • #3 2878127
    escape_20
    Poziom 11  
    proponuję przełożyć kartę do innego sltou może to go boli.
  • #4 2878288
    dlugas1982
    Poziom 11  
    jeśli IRQ to konfikty sprzętowe objawiające się wykrzyknikami/pytajnikami w menadzerze urządzeń to takowych niema

jeśli IRQ to cośinnego prosiłbym o pojaśnienie jak szukać

a o zmianie slotów zapomniałem
    thx :]
    a nóż pomoże
  • REKLAMA
  • #5 2919278
    dlugas1982
    Poziom 11  
    potestowałem już z 5 rodzajów sterów do dźwiękówy i dalej piski

podmieniłem nawet grafikę z inną i efektu brak

testowałem też wyciągając jedną pamięć ram (są 2x 128SDramy ) i potem drugą i zmian brak (no oprócz że jużże mp3 chodzą ładnie w winmapie nie przez 30 sekund od odpalenia systemu tylko po 5 min )pewnie z powodu mniejszego ramu

nawet sieciówkę wydarłem i dalej to samo

coś jest nie tak także z filmami

tnie je dość ostro i głos tak samo pierdzi

najlepsze (najgorsze) jest to, ze na windows media playerze muza chodzi lepiej, ale nie idealnie (momentami pierdzi, ale niecaly czas jak w winampie)

to dalo mi do pomyślunku, zauważyłem że pierdzi głoś jak "użycie procesora" jest na poziomie 2-5% a jak wzrasta do 30-99% muza gra normalnie nawet w winampie

w media playerze są przy odtwarzaniu muzy te wodotryski i to mnie także skłoniło do podejrzeń

i powiedzmy "wyczaiłem" że jak w winampie włącze WIZUALIZCJE przy odtwarzaniu muzyki wsio jest OK

nawet filmy chodzą git (przy włączonych szlaczkach w winapie a wyłączonej muzie)

WIEĆ wniosek chyba taki muza żle chodzi przy małym obciążeniu procesora/ systemu a przy jakimś tam obciążeniu wszystko gra OK

i tu potrzebuję odpowiedzi DLACZEGO SIĘTAK DZIEJE

bo to raczej nie wina dźwiękowy bo jak ją zamontowalem w drugim kompie (swoim) głos grał jak ta lala :)

podejrzewam jakieś może przepalenie w płycie głównej bo tylko jej nie "przestowalem"

a poprzednia dźwiękówa podobno się "spaliła", więc moglo to porobić jakieś belty

sloty w kartach zmieniałem

banki pamięci też

czy ktoś mi pomoże?

z góry dzięki
  • #6 2919620
    tronic1
    Spec od komputerów
    Naprawdę dziwny przypadek.Sądzę że problem leży jednak w płycie gł.lub procesorze.Sprawdź czy na gnieździe procesora luty są o'k.Sprawdź czy płyta reaguje na drgania,obstukaj ją rączką śrubokręta.Możesz też sprawdzić jak reaguje na temperaturę chłodząc fragmenty płyty suszarką do włosów.Sprawdź też jak się zachowuje jak obciążysz przy włączonym winampem naprzykład defragmentacją dysku ale bez wizualizacji.
  • REKLAMA
  • #7 2920187
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    tronic1 napisał:
    chłodząc fragmenty płyty suszarką do włosów.

bardzo ciekawa sugestia

podmień kartę - wykluczysz wtedy jej winę i będziesz mógł się przyglądać innym elementom
  • #9 2921252
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Czy mógłbyś podać dokładniej konfiguracje, producenta płyty głównej itp. trafiały mi się już takie cretive 128, po zainstalowaniu sterów właśnie piszczały i nie chciały współpracować z niektórymi modelami płyt głównych. Możesz spróbować odinstalować stery i spróbować na sterach z winXP czasami to pomaga, pomagała też czasami aktualizacja biosu jeśli był dostępny nowy, a i miałem też parę sztuk 128 która poprawnie pracowała dopiero n sterach od creative 64. Nie można też wykluczyć konfliktu sprzętowego lub uszkodzenia któregoś z podzespołów.
  • #10 2928652
    dlugas1982
    Poziom 11  
    Cytat:
    Sprawdź też jak się zachowuje jak obciążysz przy włączonym winampem naprzykład defragmentacją dysku ale bez wizualizacji.

chodzi lepiej ale na zmianę piszczy i gra

najlepszy efekt dalej jest przy włączeniu wizualizacji (tj. przy obciążeniu procka 80-100%)

Cytat:
    podmień kartę - wykluczysz wtedy jej winę i będziesz mógł się przyglądać innym elementom

na chwilę obecną niemam drugiej karty :( a to by może pojasniło czy ten SB nie lubi się z kompem (np. płytą główną) czy wogule głos jej "popalony" w tym kompie i z żadną kartą nie będzie chulać dobrze)

Cytat:
    najlepiej to z resetuj biosa i sprawdz czy sie poprawiło

tak teraz uczyniłem i żadnej zmiany :( więc bios odpada (kręcony też niebył na to wychodzi w co i tak wątpię)

Cytat:
    Czy mógłbyś podać dokładniej konfiguracje, producenta płyty głównej itp

proszę
    SYSTEM XP SP2
    AMD Duron 800 Mhz (2x400)
    Abit KT7(A)/KT7(A)RAID/KT7E
    VIA VT836A Apollo KT 133A

256 MB SDRAM
    BIOS: Award Modular (05/11/01)

Grafika: S3 Trio 3D/2X

Dźwiękowa: Creative SB PCI 128 ENSONIQ ES 1370

dysk: ST31021A (10G) 5400 Rpm Ultra Ata/66

DVD Hitahi GD 5000

mi się skończyły pomysły i jestem w MEGA kropce
    albo ten SB nie lubi tego sprzętu albo wogule dźwięk jest zdupcony w tym kompie

:(
    bardzo duży rebus dlaczego dźwięk chula przy obciążeniu procka 80-100%
  • #11 2928685
    tronic1
    Spec od komputerów
    Proponuję zmierzyć miernikiem napięcia zasilacza bez obciążenia i z obciążeniem.
    (kolego marek 216 - nie widziałeś suszarki która działa bez grzałki ? )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem AMD Duron 800 MHz, 256 MB RAM, dyskiem Seagate 10 GB oraz kartą dźwiękową Creative Sound Blaster PCI 128 (Ensoniq ES1370) i kartą graficzną S3 Trio 3D/2X, na którym po instalacji Windows XP SP2 pojawiają się trzaski i zakłócenia dźwięku. Dźwięk działa poprawnie tylko przez krótki czas po uruchomieniu systemu lub podczas obciążenia procesora (np. wizualizacje w Winampie), natomiast przy niskim obciążeniu pojawiają się szumy i przerywania. Próby reinstalacji sterowników do dźwięku, grafiki i chipsetu VIA VT836A Apollo KT133A nie przyniosły poprawy. Wykluczono konflikty IRQ oraz uszkodzenie pamięci RAM i karty graficznej. Sugerowano sprawdzenie lutów na płycie głównej Abit KT7(A)/KT7E, stabilności zasilacza pod obciążeniem, reset BIOS-u oraz ewentualną wymianę karty dźwiękowej. Problem może wynikać z niekompatybilności karty Creative SB PCI 128 z płytą główną lub uszkodzenia sprzętowego. Dźwięk poprawia się przy zwiększonym obciążeniu CPU, co wskazuje na możliwe problemy z zarządzaniem energią lub stabilnością systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA