logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Duron 450MHz zawiesza się po włożeniu karty dźwiękowej Sound Blaster

yakub0 10 Mar 2007 18:54 1481 13
REKLAMA
  • #1 3664283
    yakub0
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Posiadam komputer dosyc stary Durona 450MHz na sokecie 7 do tego mam 2x6.02gb 96ramu, grafika riva tnt2, pod isa dzwiekowa sound blaster .
    Problem pojega na tym ze mielem na niego Windowsa Milenium i wszystko dzilalo w 100%, ale juz zaczynam mi sie wieszac.
    Zrobilem format dyskow, i teraz nie dziala mi komputer tzn jak wyjme dziekowa karte to dziala, a jak ja wloze to ani rusz w czasie ladowania systemu staje.
    Przy Win XP wiesza sie w trakcie instalowania sprzetu,
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3664599
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nie ma procesora Duron 450Mhz. Pewnie masz jakies K6. Tak dla ścisłości.
  • #4 3665212
    yakub0
    Poziom 12  
    nic to nie daje jak ja wyjme to sie uruchamia komp, a jak ja wsadze to zas nie dziala( tzn nie uruchomi sie do konca) czyscilem spiritusem styki i to samo w kazdym z trzeg gniazd nie dziala, karta nie jest spalona bo dziala w innym kompie a chce go sprzedac wiec chce to naprawic i dac instrukcje kupujacemu jak zrobic zeby wszystko dzialolo!

Dodano po 3 [minuty]:

a pozatym jest mam amd k6 pomylka:]
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=172104197
    takiego
  • #5 3666559
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    wyciągni karte i włącz komputer i odinstaluj wszystkie sterowniki do dzwieku a później włóż kartę i spróbuj zainstalować na nowo ją może to pomoże a no i ściągni jakieś nowsze sterowniki do tej karty
  • #6 3666701
    yakub0
    Poziom 12  
    nie dziala juz tak probowalem, sciagalem juz najnowsze instalowalem w trybie awaryjnym i dalem sie nie uruchamia wiesza sie na znaku ladowania widnowasa jak nacisne escape to ciagle mruga _ na czrnym ekranie, i ani rusz dalej
  • REKLAMA
  • #7 3666741
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    a óformatować komputer i na nowo wszystko wgrać
  • #8 3669093
    yakub0
    Poziom 12  
    robilem format nawet przerabialem pod ntfs pod windowsa xp i dalej nie idzie;/
  • #9 3669114
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    proste .. wywal karte !!!
  • #10 3669118
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Z tego co pamiętam to Win XP nie obsługuje dźwiękowych kart ISA
  • REKLAMA
  • #12 3670438
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Przyporządkuj na stałe w biosie przerwanie do karty na odpowiednim slocie isa (tym w który jest wpięta karta) z regóły przerwaniem tym jest 5 ale sprawdz jakie masz ustawienie na karcie muzycznej - jak masz ustawione zworki

Wyłącz opcje w biosie aby win nie zmieniał ci konfigurację biosa
  • #13 3670628
    yakub0
    Poziom 12  
    Przyporządkuj na stałe w biosie przerwanie do karty na odpowiednim slocie isa (tym w który jest wpięta karta)
    Jak to zrobic?
    z regóły przerwaniem tym jest 5 ale sprawdz jakie masz ustawienie na karcie muzycznej - jak masz ustawione zworki na muzycznej mam 2 zworki polaczone sa
    Komputer z Duron 450MHz zawiesza się po włożeniu karty dźwiękowej Sound Blaster
    tak jak na tym rysunku
    napisze jeszcze raz ze wczesniej wszystko dzialalo!

Wyłącz opcje w biosie aby win nie zmieniał ci konfigurację biosa
    gdzie to sie wylacza i jak?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem AMD K6 450 MHz na socket 7, wyposażony w 2x6.02 GB RAM, kartę graficzną Riva TNT2 oraz kartę dźwiękową Sound Blaster pod ISA, zawiesza się podczas ładowania systemu po włożeniu karty dźwiękowej. Problem występuje zarówno pod Windows Millennium, Windows XP, jak i starszymi systemami Windows 98 i 95. Karta dźwiękowa działa poprawnie w innym komputerze, a styki karty i gniazda zostały oczyszczone alkoholem izopropylowym bez efektu. Próby reinstalacji sterowników, formatowania dysku i zmiany systemu plików na NTFS nie rozwiązały problemu. Podejrzewa się konflikt przerwań ISA lub nieprawidłową konfigurację BIOS-u. Zalecane jest przypisanie stałego przerwania IRQ (zwykle IRQ 5) do odpowiedniego slotu ISA, wyłączenie opcji automatycznej zmiany konfiguracji BIOS przez system operacyjny oraz sprawdzenie ustawień zworki na karcie dźwiękowej. Brak dalszych odpowiedzi na pytania dotyczące konfiguracji BIOS-u i przypisania przerwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA