logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka MINSK 15M - częste włączanie agregatu po wymianie termostatu

tomsto1 03 Sie 2006 20:23 3508 7
REKLAMA
  • #1 2877604
    tomsto1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    WITAM! Mam problem z w/w lodówką. Agregat pracuje 3 minuty, następnie 5 minut spokoju i znowu się załącza. I tak w kółko!! Proszę o pomoc bo nie wiem co może być. Nadmieniam, że uszkodził mi się termostat, który natychmiast wymieniłem. Termostat sprzedał mi "fachowiec" z serwisu w okolicy, ma dłuższą rurkę niż poprzedni (tam był jakiś niemiecki). Rurkę umieściłem w miejscu gdzie była zamocowana poprzednio, a resztę zwinąłem z tyłu płyty. Przed wymianą termostatu też nie było różowo- agregat chodził 15 min i 15 min spokoju. ale teraz bardzo proszę o pomoc!!!! nerwy puszczają całej Rodzince bo Mińsk strasznie głośno pracuje :) Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2877638
    meb
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Zobacz z tyłu po lewej stronie przy agregacie jest przekaźnik rozruchowy z zabezpieczeniem termicznym otwórz go i spróbuj go wyczyścić jak nie pomoże to padł agregat
  • REKLAMA
  • #3 2877657
    tomsto1
    Poziom 11  
    dzięki. już to robiłem wcześniej, nie pomogło, na pewno padł agregat????????
  • #4 2877711
    meb
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    w przekaźniku jest taki mały grzejnik a pod nim bimetal , podnieść grzejnik w górę jak nie pomoże to agregat:cry:
  • #5 2881525
    vellew
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    witam .
    aby stwierdzić czy to padł agregat należy sprawdzić co naprawdę wyłącza te lodówkę, cz to termostat czy termik w zespole przekaźnika rozruchowego a nie twierdzić na pewniaka,że to agregat.
    nie podajesz typu termostatu jaki założyłeś może jest niewłaściwy.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2881725
    tomsto1
    Poziom 11  
    dzięki za słowo otuchy :) na termostacie są oznaczenia
    A13 1000
    A395+
    i z boku tabela
    3-6 0 1A 2500≈A04
    I 3-6 6(6)A 2500≈
    II 3-4 6(6)a 2500
    Byłem dzisiaj u "fachowca" który sprzedał mi termostat, on twierdzi że taki cykl pracy może mieć mińsk. Może ktoś wie jak powinien wyglądać prawidłowy cykl pracy?
    A ha zapomniałem wcześniej dodać, że lodówka pomimo takiego częstego załączania chłodzi poprawnie ( na 4 ustawieniu temperatury w chłodziarce i zamrażalniku są ok- cykl pracy to 5 min ładuje agregat i 5 min spokoju. dzięki za każdą pomoc.
  • #7 2882150
    vellew
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    witam.
    w poprzednim poście zapomniałem napisać aby sprawdzić temperaturę w lodówce,dobrze ,że sam na to wpadłeś.
    skoro twierdzisz ,że temp. są prawidłowe to nie należy się martwić czasem pracy bo w lodówce rządzi temperatura i od niej zależy działanie agregatu a nie ma żadnego sterowania czasem .
    czas pracy będzie różny zależny od wielu czynników np. temp zewnętrzna,wielkość nastawy,ilość produktów ,częstotliwość otwierania,załadowanie świeżych ciepłych produktów oraz sprawności agregatu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2907486
    tomsto1
    Poziom 11  
    no trudno. przyjąłem do wiadomości i będę musiał z tym żyć (lodówka jest na wynajętym mieszkaniu :)) mam nadzieję że nie zbankrutuję. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel lodówki MINSK 15M zgłasza problem z częstym włączaniem agregatu po wymianie termostatu na model z dłuższą rurką niż oryginalny niemiecki. Agregat pracuje około 3 minut, następnie wyłącza się na 5 minut i cykl się powtarza, co powoduje głośną pracę urządzenia. Przed wymianą termostatu cykl pracy agregatu wynosił około 15 minut pracy i 15 minut przerwy. Wskazano konieczność sprawdzenia przekaźnika rozruchowego z zabezpieczeniem termicznym przy agregacie, w szczególności elementu grzejnego i bimetalu, które mogą powodować wyłączanie agregatu. Zwrócono uwagę, że nie należy od razu zakładać uszkodzenia agregatu bez dokładnej diagnostyki. Podkreślono, że cykl pracy agregatu zależy od temperatury wewnątrz lodówki, ustawienia termostatu, warunków zewnętrznych, ilości i temperatury przechowywanych produktów oraz sprawności agregatu. Termostat zastosowany ma oznaczenia A13 1000, A395+ z tabelą parametrów prądowo-napięciowych. Pomimo częstego załączania agregat chłodzi prawidłowo, a cykl pracy wynosi około 5 minut pracy i 5 minut przerwy. Ostatecznie zaakceptowano, że taki cykl może być normalny i należy się do niego przyzwyczaić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA