logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T630 po zalaniu - klawiatura i diody nie działają, co sprawdzić?

wirus1 03 Sie 2006 23:23 1141 9
REKLAMA
  • #1 2878274
    wirus1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam !!!

Trafił do mnie t630 był zaślinony przez małe dziecko :D Telefon się nie włączał. Po wykąpaniu włączał się ale tylko pod ładowarką. Po wygrzaniu normalnie się włącza ale nie działa klawiatura i środkowe diody na płytce klawiatury, a lewa górna dioda mruga. Czy to wina płyty gł, czy płytki klawiatury?
  • REKLAMA
  • #2 2878306
    HIOB
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam!

Proponuje rozkręcić telefon, dokładanie osuszyć i wyczyścić wszystkie styki!

O ile nie uległ uszkodzeniu jakiś element - powinno pomóc!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2878328
    wirus1
    Poziom 19  
    Przeczyścić złącze gdzie podpina się taśmę od płytki klawiatury tak? Wydaje mi się że w wanience po 3 godzinnym praniu czyba się wyczyściło. Na co mam stawiać, układ (jaki??), płytka klawiaury, czy coś innego?
  • #4 2878360
    HIOB
    Poziom 17  
    Po odparowaniu wody pozostaje kamień...
  • #5 2878372
    wirus1
    Poziom 19  
    Wsumie racja, czyli co i jak mam przeczyścić? Czym, cleanserem i szczoteczką?
  • #6 2878383
    HIOB
    Poziom 17  
    Proponuje pałeczke do uszu zanurzyć w spirytusie lub czymś podobnym - procentowym!
  • REKLAMA
  • #7 2878387
    wirus1
    Poziom 19  
    Spróbuje, zauważyłem jeszcze że końcówka tej taśmy od płytki klawiatury jest lekko skorodowana i dlatego stawiałem na płytke, zobaczę jeszcze jutro bo telefon mam w sklepie, dziękuję bardzo za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2878402
    HIOB
    Poziom 17  
    Końcówkę taśmy możesz delikatnie zetrzeć drobnym papierem ściernym lub po prostu zdrapać śrubokrętem!

Pozdrawiam!
  • #9 2878445
    wirus1
    Poziom 19  
    Tak już robiłem ale może za delikatnie, nie chciałem uszkodzić taśmy.
  • #10 2893581
    HIOB
    Poziom 17  
    No i jak udało się ?? :)

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson T630 po zalaniu śliną dziecka nie włączał się, a po suszeniu działał tylko pod ładowarką. Po dalszym wygrzewaniu telefon włącza się normalnie, jednak klawiatura i środkowe diody na płytce klawiatury nie reagują, a lewa górna dioda miga. Problem może wynikać z uszkodzenia płyty głównej lub płytki klawiatury, zwłaszcza z powodu skorodowanego złącza taśmy łączącej płytkę klawiatury z płytą główną. Zalecane jest rozkręcenie telefonu, dokładne osuszenie i oczyszczenie wszystkich styków, szczególnie złącza taśmy klawiatury. Do czyszczenia sugeruje się użycie alkoholu izopropylowego lub spirytusu oraz delikatne usunięcie korozji drobnym papierem ściernym lub narzędziem precyzyjnym, np. śrubokrętem. Po takich zabiegach istnieje szansa na przywrócenie funkcjonalności klawiatury i diod bez konieczności wymiany płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA