logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T630 po zalaniu - czerwona dioda i pętla podświetlenia klawiatury

apichlinski 01 Gru 2006 14:04 1568 15
REKLAMA
  • #1 3282631
    apichlinski
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Kupiłem zalanego Sony Ericssona T630 i podczas podłączenia do ładowarki zapala sie czerwona dioda w joysticku a gdy przycisknę przycisk POWER (tak jak bym chciał go włączyć) zapala się podświetlenie klawiatury na 5 sekund poczym gaśnie na sekune i telefon dziala w takiej pętli. Gdy wyciągne wtyczke od ładowarki podświetlenie gaśnie...
    Spotkał się już ktoś z tego typu objawami?? Co może być tego przyczyną?? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3282637
    krawiol1987
    Poziom 14  
    Wanienka-> soft-> grzanie
  • #3 3283296
    piotras001
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Myśle że uszkodzony(przeżarty od wilgoci) glass od ładowania. Stoi on na dole płyty
  • REKLAMA
  • #4 3284041
    apichlinski
    Poziom 12  
    piotras001 napisał:
    Myśle że uszkodzony(przeżarty od wilgoci) glass od ładowania. Stoi on na dole płyty

Chodzi o to wyjście na ładowarke/kabel PC??
    A czy mógłbym dostać jakieś bardziej konkretne informacje najlepiej ze zdjęciami.

Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #5 3287134
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Stary, zacznijmy w ogóle od tego czy masz w domu cos takiego jak hot air, bo bez tego ani rusz. Skoro telefon był zalany, to zacznij od wymycia go dokładnego nawet kilka razy, jeśli masz specjany płyn do mycia elektroniki, to jego użyj jeśli nie wystarczy spirolek :) następnie telefon wysucz również dokładnie np. suszarka. Sprawdź jeśli nie pomorze to podlej pasta układy i wygrzej scalaki, przede wszystkim wlasnie tego odpowiedzialnego za ładowanie: takie małe, świecące w dolnym prawym rogu złącza sim (obok naturalnie). Tak jak mówie jeśli trzeba będzie grzać lub przelutowywać scalaki to bez hota nic nie zrobisz.
    Pozdrawiam
  • #6 3289351
    apichlinski
    Poziom 12  
    A czy do suszenia mam zdjąć ekrany te co są na płycie głównej?? One osłaniają wszystkie układy uniemożliwiające dokładne wyczyszczenie i wysuszenie telefonu. HOT AIR'a nie mam, ale zawsze moge przejść się do kolegi, który ma:D
  • REKLAMA
  • #7 3289845
    gsm_service
    Poziom 14  
    To może daj tego fona jemu do naprawy, zakładając że ma o tym jakiekolwiek pojęcie, aczkolwiek skoro ma hota to zakładam że ma większe niż Ty :) (bez obrazy).
    P.S.
    Oczywiście że ekrany trzeba zdjąc.
    Pozdrawiam
  • #8 3290090
    apichlinski
    Poziom 12  
    On się raczej takimi rzeczami nie bawi.... a jak zdjąć ekran i czy po zdjęciu będe mógł spowrotem go założyć??
  • #9 3293614
    gsm_service
    Poziom 14  
    Witam!
    Podważ lekko czymś- śrubokręt mały, nóż, cokolwiek żeby tylko było cienkie. Sorry ale nie umiem tego wytłumaczyć, to jest po prostu banalnie proste- na wyczucie się da zrobić. Tylko nie podnoś tego ekranu pod aparatem- bo jest lutowany i możesz wyrwać z płytki. Oczywiście ekrany da się z powrotem założyć.
    P.S.
    Nie zadawaj takich błachych pytań poczytaj trochę, poszukaj a dopiero potem pytaj.
    pozdrawiam!
  • #10 3293685
    slaw39
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam takiego zalanego i wielką prośbę....Jak to badziewie otworzyć. Dokładnie jak go pozbawić obudowy. Może się zabieram za delikatnie?? Ale nie chce czegoś urwać lub złamać. Z góry dzięki za podpowiedź.
  • #11 3293977
    gsm_service
    Poziom 14  
    Witam!
    1) Odkręcasz dwie śrubki pod baterią.
    2) Zdejmujesz ten "szary plastik" nad baterią od aparatu
    3) Następnie musisz jakby zsunąć do góry czarny plastik z logo SE, możesz go przy tym lekko podważyć
    4) Tam masz pod spodem jeszcze dwie śrubki- odkręć :)
    5) "Rozwarstwiasz" Przednią część obudowy z tylną i to chyba tyle( możesz użyć śrubokrętna, karty kredytowej lub czegoś takiego)

Pozdrawiam!
  • #12 3294118
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    ja mam se t610 i jak padnie mi bateria to tez mi sie tak włącza dioda w joysticku paląca sie na czerwono jest normalna , moim zdaniem problem tkwi w baterii u mnie tak samo sie dzieje gdy bateria jest calkowicie rozladowana, idz do jakiegos twojego kumpla co ma taki sam telefon i zamien baterie moze to jest przyczyną
  • #13 3295063
    slaw39
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    [quote="gsm_service"]Witam!
    1) Odkręcasz dwie śrubki pod baterią.
    2) Zdejmujesz ten "szary plastik" nad baterią od aparatu

Dzięki gsm_service. Musiałem jednak brutalnie podważyć ta górną, chyba była delikatnie na klej bo troche czarnego plastiku zostało. Ale telefon wymyty, wysuszony i uruchomiony.:D
    Pozdrawiam
  • #14 3295257
    gsm_service
    Poziom 14  
    To przypuszczam że akurat Twoj był klejony przez jakiegoś "magika domatora" ale oryginalnie z tego co zauważyłem to nie są.
    Pozdrawiam i polecam się na przyszłość!
  • #15 3299100
    apichlinski
    Poziom 12  
    Dzięki @GSM_Service ale nadal to samo...
    Nadal miga podświetlenie klawiatury. Czy to może oznaczać że musze wgrać nowe Firmware do telefonu?? Moge to zrobić zwykłym kabelkiem UART (oczywiście pierw przerobiony na serwisowy)??
  • #16 3303215
    gsm_service
    Poziom 14  
    Witam!
    Szczerze to soft raczej na tym etapie bym wykluczał. Podlej układy fluxem i wygrzej go dobrze- może jakiś zimny lut jest. Bo rozumiem że z myciem sobie poradziłeś? :)
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zalanego telefonu Sony Ericsson T630, który po podłączeniu do ładowarki sygnalizuje czerwoną diodą w joysticku, a podświetlenie klawiatury miga w pętli po naciśnięciu przycisku POWER. Objawy te ustają po odłączeniu ładowarki. Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być uszkodzony lub skorodowany układ ładowania (glass od ładowania) znajdujący się na dolnej części płyty głównej. Zalecane jest dokładne mycie telefonu specjalistycznym płynem do elektroniki lub spirytusem, suszenie (np. suszarką) oraz wygrzewanie układów scalonych, zwłaszcza tych odpowiedzialnych za ładowanie, przy użyciu hot air (stacji gorącego powietrza). Konieczne jest zdjęcie metalowych ekranów ochronnych na płycie głównej, co umożliwia dokładne czyszczenie i suszenie. Wskazano również sposób demontażu obudowy telefonu, w tym odkręcenie śrubek pod baterią i zdjęcie plastikowych elementów. Próba wymiany baterii została zasugerowana jako alternatywne rozwiązanie, gdyż podobne objawy mogą występować przy całkowicie rozładowanej baterii. Wgranie nowego firmware raczej nie rozwiąże problemu na tym etapie. Zaleca się lutowanie lub wymianę uszkodzonych elementów po dokładnym oczyszczeniu i wygrzaniu płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA