logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć dwa niezależne stanowiska na jednym PC z dwoma monitorami?

Kapitan_hak 04 Sie 2006 10:11 3081 13
REKLAMA
  • #1 2878905
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Czy da się zrobić dwa stanowiska na jednym PC?? Mam na myśli takie coś że będą podłączone dwa monitory, dwie myszki i dwie klawiatury i będzie można oddzielnie tym sterować czyli np. mój brat gra w fifę a ja odzdzielnie gram w inną grę. Z góry dzięki za pomoc;). Ale się rozpisałem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2878940
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    A czy da się na zwykłej płycie??
  • #4 2878955
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nie da się.
  • #5 2878963
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    A czy pomoże jeszcze jeden komputer 233Mhz 64MB ram??
  • REKLAMA
  • #6 2879063
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    To będziesz miał dwa komputery......dokup monitor i myszke z kalwiaturą i masz 2 stanowiska. Wogule to pogięty pomysł, i tak nie oszczędzisz.
  • #7 2880588
    paluch_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Da się na zwykłej płycie. Widziałem nawet coś takiego w praktyce, ale na systemie linux. Uruchomione 2 sesje x'ow, podłączone 2 klawy, monitory i mychy. Dało się pracować, ale o graniu w fife raczej zapomnij ;)
  • #8 2881612
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Jak widziałeś, to napisz do czego podłącza się te drugie
    Cytat:
    klawy, monitory i mychy
    w normalnym PC to są gniazda na jedną szt. w/w sprzętu ???
    Chyba trzeba coś dołożyć - nieprawdaż - fachowcu ???
    Pozdr. :|
  • #9 2881672
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ta fifa to był przykład;) A linuxa nie moge zainstalować bo rodzinka mnie zabije;)
  • #10 2882342
    xzeus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ze dwa lata temu były w sprzedaży płyty JetWay pod AMD i pod Intela, które umożliwiały zrobienie dwóch stanowisk na jednym PC - działało to tylko w WinXP dzięki dołączonym "rozgałęźnikom" VGA i PS/2 oraz specjalnemu oprogramowaniu

grafika była zintegrowana na płycie, czyli obsługę 3D zapewniała w mikroskopijnym stopniu i do gier raczej się nie nadawała, można było kupić specjalną kartę nVidii do takiej płyty i wtedy chłopcy w hurtowni chwalili się, że da się pośmigać w gierki

składałem na takim czymś zestawik, działało to całkiem nieźle i działa do dzisiaj (jednak bez tej dodatkowej grafy), w każdym razie wszelkie programy biurowe, internet itp. bez zarzutu, praca w dwie osoby nie była uciążliwa

konfiguracja tamtego kompa to Athlon 2200 XP, 512 RAM, HDD 40 GB, Win Xp home

w razie potrzeby mogę skontaktować z gościem, który to w tamtym czasie sprzedawał i będzie mógł udzielić więcej informacji

pozdrawiam
  • #11 2890650
    jark3
    Poziom 11  
    Lzep napisał:
    Jak widziałeś, to napisz do czego podłącza się te drugie
    Cytat:
    klawy, monitory i mychy
    w normalnym PC to są gniazda na jedną szt. w/w sprzętu ???
    Chyba trzeba coś dołożyć - nieprawdaż - fachowcu ???
    Pozdr. :|

Karta graficzna z wyjsciem na 2 monitory + mysz i klawiatura na usb fachowcu.
    Pzdr.
    Jarek
  • REKLAMA
  • #12 2891163
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Ciekawe !!! - pod jakim systemem to ma działać ? I jak te klawiatury i myszy przypiszesz dla dwóch użytkowników, do ich sesji ???
    Pozdr. :D
  • #13 2891873
    Jolka
    Poziom 2  
    Jesli to ma pracowac z serwerem X11 to nalezy po prostu przypisac poszczegolne karty grafiki, klawiatury i szczury do odpowiednich layoutow w konfiguracji X11. Nie robiam tego ale jestem pewna ze zadziala.
  • #14 2895789
    jark3
    Poziom 11  
    Lzep napisał:
    Ciekawe !!! - pod jakim systemem to ma działać ? I jak te klawiatury i myszy przypiszesz dla dwóch użytkowników, do ich sesji ???
    Pozdr. :D

Pytałeś "do czego podłącza się to drugie" więc Ci odpowiedziałem.
    Jeśli chodzi o kolejne Twoje pytanie to wyobraź sobie, że istnieją inne systemy niż Windows.
    Jak już Jolka napisła konfiguracja taka jest możliwa pod Linuxem - wystarcza odpwiednia konfiguracja X-ow. Do niedawna wymagało to patchowania jądra lub/i x-ow
    http://cambuca.ldhs.cetuc.puc-rio.br/multiuser/
    Obecnie jest to zaimplementowane w x-ach.
    Np.
    http://blog.chris.tylers.info/index.php?/archives/14-Multiseat-X-Under-X11R6.97.0.html
    lub
    http://linux-vserver.org/MoreUbuntu
    i nie stwarza większego problemu.
    Pozdrawiam
    Jarek

:D

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest utworzenie dwóch niezależnych stanowisk na jednym komputerze z dwoma monitorami, dwiema klawiaturami i dwoma myszkami, jednak wymaga to specjalistycznego sprzętu i oprogramowania. Istnieją płyty główne, takie jak modele JetWay pod AMD i Intela, które obsługują dwóch użytkowników jednocześnie dzięki rozgałęźnikom VGA i PS/2 oraz dedykowanemu oprogramowaniu działającemu pod Windows XP. Jednak ich wydajność graficzna jest ograniczona, co utrudnia granie w wymagające gry, np. FIFA. Alternatywnie, na systemach Linux można skonfigurować dwie sesje X11 z przypisaniem osobnych urządzeń wejściowych i kart graficznych do każdego użytkownika, co umożliwia równoczesną pracę dwóch osób na jednym komputerze. W systemie Windows standardowe płyty główne nie wspierają takiej funkcjonalności, a próba użycia dwóch zestawów peryferiów bez specjalnego wsparcia sprzętowego i programowego jest niemożliwa. Rozwiązaniem prostszym, choć mniej oszczędnym, jest użycie dwóch oddzielnych komputerów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA