logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz NEPTUN M547 - wybuchający kondensator KSPpz-3 0,22 uF, co robić?

michcio 04 Sie 2006 15:20 2951 7
REKLAMA
  • #1 2879936
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Witam. W neptunie M547 w module zasilacza wybuchł czerwony kondensator KSPpz - 3, 0,22 uF (1 na obrazku). Podłączony był pinem masy do masy telewizora. Jest w module jeszcze drugi taki sam kondensator (2 na obrazku), podłączony do masy głowicy i p.cz. Takich kondensatorów nie mogę już kupić. Dokładniej, fabryczny kondensator wybuchł, więc wlutowałem taki sam od starego telewizora. Po pięciu godzinach znowu bum! Wybuchł sam z siebie, czy była jakaś przyczyna? Czy telewizor będzie działał bez niego? Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2880085
    p.k
    Poziom 15  
    Wyrwij je telewizor normalnie działa wywalają ze starości.
  • REKLAMA
  • #3 2880111
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam
    To nie jest elektrolit tylko kondensator przeciwzakłóceniowy złożony o małej
    indukcyjności i dobrej izolacji. Myśle jak kol. wyżej że bez niego TV ruszy bez żadnego problemu ;)
  • REKLAMA
  • #4 2881226
    michcio
    Specjalista elektryk
    Tylko, że miesiąc temu serwis wymienił powielacz. Ma on połączenie z masą (a dokładnie regulator ostrości). Może to ma wpływ na ten kondensator?
  • #5 2881303
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2881359
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Tak jak kolega wyżej powiedział i ja tobie pisałem to są kondensatory przeciwzakłóceniowe C801 i C802 ;)
  • REKLAMA
  • #7 2881372
    michcio
    Specjalista elektryk
    Mieszkam na wsi w domu jednorodzinnym. Jeden sąsiad mieszka ode mnie 20 m i nie ma spawarki (ma za to kilka anten CB i śnieży, jak nadaje), a drugi też 20 m i jest mechanikiem samochodowym (ale nie spawa). Napięcie w sieci jest bardzo stabilne.
  • #8 15501522
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Przepraszam za odkop, ale temat jest bardzo dobrze widoczny w google, a chciałbym tylko dodać, że nie można ot tak sobie "wywalać" tego kondensatora - przez to w moim heliosie TC706 miałem poziome pasy na ekranie i inne zakłócenia w sieci, w końcu dzisiaj doszedłem, że to przez brak tego kondensatora. Oczywiście te kondensatory są kiepskie i warto je zastąpić innymi odpowiednikami o tej samej wartości :). Ale całkowite ich wycięcie spowoduje, że TV będzie działał, ale będziemy jednocześnie mieli denerwujące zakłócenia na ekranie.

Ja go zastąpiłem dwoma kondensatorami 2,2nF oraz jednym 220nF na wysokie napięcia, wlutowanymi jak na zdjęciu.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu telewizora Neptun M547 wybuchł kondensator przeciwzakłóceniowy KSPpz-3 o pojemności 0,22 µF, podłączony do masy telewizora. Kondensatory te, oznaczone jako C801 i C802, są stosowane do tłumienia zakłóceń i mają niską indukcyjność oraz dobrą izolację. Wymiana na identyczny kondensator z innego telewizora nie rozwiązała problemu, gdyż kondensator ponownie eksplodował po kilku godzinach. Usunięcie kondensatora nie uniemożliwia działania telewizora, jednak może powodować zakłócenia obrazu, takie jak poziome pasy. Wskazane jest zastąpienie uszkodzonego kondensatora odpowiednikami o tej samej wartości, np. kombinacją kondensatorów 2,2 nF i 220 nF na wysokie napięcia. Problem nie jest związany z niedawną wymianą powielacza ani z zakłóceniami zewnętrznymi, gdyż napięcie sieci jest stabilne, a otoczenie nie generuje silnych zakłóceń elektromagnetycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA