logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać oryginalny układ STK4241V? Napisy i oznaczenia na obudowie

devolt 24 Cze 2003 16:43 2210 8
REKLAMA
  • #1 262056
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Witam wszystkich.

Mam taki problem, dowiedziałem sie na forum ze bardzo często mozna dostać podrube układów STK (chodzi mi konkretnie o model stk4241V)
    Jak to sprawdzic czy to orginał???
    Mój ma w prawym r\górnym rogu napis 9KET, a z tyłu E4241BHE3
    no i nomalne napisy z przodu STK4241V STEREO AMPLIFIER

prosze o pomoc i pozdrawiam DEVOLT.
  • REKLAMA
  • #2 299714
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    jak bedzie dzialal bez zarzutu to bedzie oki...tez zlecilem montaz koncowki na stk4048 - nie sadze, zeby kupiona w normalnym miejscu byla podrabiana...
  • REKLAMA
  • #3 3453390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3453860
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam
    Ogólnie trudno jest dostać oryginał... ale podróby przy lekkim zmniejszeniu napięcia też działąją, ale często raczej zdychają

O ch****a temat ma kilka lat nikt już o nim niepamięta, więc lepiej patrzeć na date pierwszego postu, a nie tak jak ja na ostatni...
  • REKLAMA
  • #5 3453973
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Teraz się zacznie wysyp wspomnień o tym jakie kto ma doświadczenia z podróbami STK. Ciekawe, czy po trzech i pół roku autor w ogóle o tej sprawie pamięta :D .
    Widać niektórzy nie radzą już sobie z nabijaniem postów w bieżących tematach, to gmerają po wykopaliskach... Kuriozum totalne.
  • REKLAMA
  • #6 3454020
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Witam !!
    a jakby tak poszukac za granicą tych kostek stk to może znajdzie się jakiś oryginał :?:
    pozdrawiam.
  • #7 3455276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3457527
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    I co opłacało się ?
    Czy to jest naprawde oryginał i jak gra ??

Pozdrawiam.
  • #9 3459084
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    Ja kupiłem chyba 2 lata temu stk4241V za 30 zł w WIMELU we Wrocławiu dałem kosci nie małe napiecie bo +/- 72 v 2 trafa po 200W 4x4700/100v
    radiator wielkosci
    187 x 165 x 35 mm z sterowanym automatycznie wentylatorem i taka konstrukcja szczesliwie działa do dzisiaj .... ;D

przestrzegałem zaciekle minimalnego obciażenia 8 ohm , choc zdarzały się sytuację bez wyjscia i wzmacniacz grał z 4 ohm na1/2 mocy , nie oszczędzałem wzmacniacza , duzo razy przez kilka godzin grał na "max" czasami i całą noc...

Kwestia podruby to jedno , a dobra aplikacja , staranność montażu i dobre warunki eksploatacji to drugie .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozpoznawania oryginalności układów hybrydowych STK4241V, które często bywają podrabiane. Użytkownicy wskazują, że podróbki mogą działać, lecz zwykle są mniej trwałe i zawodzą przy normalnym użytkowaniu. Oryginalne układy są trudne do zdobycia i często kosztują znacznie więcej – przykład stanowi sprowadzenie oryginalnego STK4241V przez oficjalnego dystrybutora Sanyo w Polsce za około 390 zł. Wskazano również, że jakość działania wzmacniacza zależy nie tylko od oryginalności układu, ale także od poprawnej aplikacji, staranności montażu i warunków eksploatacji. Podano przykłady pracy wzmacniacza na STK4241V z wysokim napięciem zasilania i dużym radiatorem, który działa stabilnie mimo intensywnego użytkowania. Oznaczenia na obudowie, takie jak "9KET" i "E4241BHE3", nie są jednoznacznym wskaźnikiem oryginalności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA