logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować obrotomierz w Daewoo Tico 3-cylindrowym? Schemat montażowy

AXELF 04 Sie 2006 20:12 8749 8
REKLAMA
  • #1 2880948
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam czy mógłby mi ktoś podać schemat montażowy jak wykonać obrotomierz do silnika 3 cylindrowego z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2881040
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    A funkcja "szukaj" nie działa ? :D
  • REKLAMA
  • #3 2882530
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    no właśnie że nic ciekawego nie znalazłem
  • REKLAMA
  • #4 3082047
    Sasza_osw
    Poziom 11  
    Powracam do tematu nie mam narazie nic tzn. zadnego starego obrotka co mam robic zeby go zrobic ;) ?? na forum sa tematy dla 4 cylindrowców a o 3 cylindrach chyna nie ma nic

Dodano po 39 [sekundy]:

Prosze o pomoc albo na forum albo na gg:2839933 dzieki :)
  • #5 3139903
    namber31
    Poziom 14  
    wszystko zależy, jak bardzo profesjonalny obrotek by to miał być,
    w najprosttszej wersji jest to linijka diodowa , układ sterowania Ledami i układ formowania impulsu, ajężeli w g wchodzi prtzeróbka obrotka od 4cyl. to już wyższa szkoła jazdy
  • #6 3152149
    dawid1230
    Poziom 11  
    Trzy cylindrowy w jakim układzie są te cylindry.?!?!?!?!?!?!?!?!?
  • REKLAMA
  • #7 3153175
    lukas313
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    dawid1230 napisał:
    Trzy cylindrowy w jakim układzie są te cylindry.?!?!?!?!?!?!?!?!?

A jak myślisz?
    jeden w prawo,drugi w lewo,a trzeci w drzewo
    a pozatym zadajesz dziwne pytania!
  • #8 3153325
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    3- cylindrowy, rzędowy cykl pracy 1- 3- 2
  • #9 3154061
    Orzeł666
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak dokładny chcesz odczyt ?
    http://www.elektroda.net/samochod/obrotomierz_analog.html
    Jeśli wystarczy ci 10 diodek to wystarczy toto przeskalować.
    Jeśli chcesz więcej to musisz zakupić kilka scalaków bodajże LM3914 - 1 na 10 LEDów
    Koszt układu u mnie na wsi to ok.8pln
    Podłączenie większej liczby układów i przeskalowanie jest tak proste że aż boli ale nie bardzo chce mi się tego robić
    Spróbuj sam to rozpracować a jak nie dasz rady to będziesz musiał postawić piwo albo dwa komuś komu będzie się chciało
    Dokumentacje scalaków znajdziesz na elenocie

no i zapomniałbym - ten patent ma pewną bezwładność i jakiśtam błąd ale nie sądze żebyś potrzebował bardzo precyzyjnego pomiaru w trzycylindrowcu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu obrotomierza do silnika 3-cylindrowego Daewoo Tico. Brak jest gotowego schematu montażowego dla takiego silnika, w przeciwieństwie do dostępnych rozwiązań dla silników 4-cylindrowych. Propozycje obejmują wykonanie prostego obrotomierza opartego na linijce diodowej i układzie sterowania LED, z formowaniem impulsu odpowiednim do pracy 3-cylindrowego silnika o kolejności zapłonu 1-3-2. Do realizacji wskazane jest użycie scalaków LM3914, które sterują po 10 diodami LED, co pozwala na skalowanie wskazań obrotomierza. Układ taki jest tani i prosty, choć charakteryzuje się pewną bezwładnością i niedokładnością, które jednak są akceptowalne dla tego typu silnika. Dokumentacje scalaków LM3914 można znaleźć na stronach z elektroniką. W dyskusji podkreślono, że precyzyjny obrotomierz wymaga bardziej zaawansowanych rozwiązań, a prosty układ LED jest wystarczający do podstawowego pomiaru obrotów w silniku 3-cylindrowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA