logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobic obrotomierz z fiata 125p do simsona sr50

szczuru21 04 Sie 2006 21:50 4377 10
REKLAMA
  • #1 2881350
    szczuru21
    Poziom 2  
    Jak przerobic obrotomierz z fiata 125p do simsona sr 50 ktory ma instalacje 6V bez inwestowania w przetwornice czy jest to mozliwe prosze o pomoc. Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2881540
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    szczuru21 napisał:
    Jak przerobic obrotomierz z fiata 125p

Konkretnie, jaki obrotomierz :P ?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2881614
    robokop
    Ocena: 6375
    Prawdopodobnie chodzi o kwadratowy zegar montowany w desce obok radia , jeśli tak to w środku jest potencjometr skręcenie w skrajną pozycję powinno sprawić że zacznie "coś" wskazywać, problemy są dwa - zasilanie 12V a 6V , i to że oryginalnie układ wskazywał rpm silnika 4 cylindrowego , 4 suwowego, tzn na jeden obrót wału przypadały dwa impulsy zapłonowe nie wiem pomijając kwestię zasilania będzie pokazywał dwa razy wyższe obroty. Chyba że coś pokręciłem. Pozdrawiam
  • #4 2882164
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Jeżeli chodzi o wskazania obrotów to jest sprawa poniekąt banalna. Poszukaj sobie na forum. Temat wielokrotnie poruszany! Ja mam taki obrotomierz w Malaczu. Kwestia doboru kondensatorka. Jeżeli chodzi o zasilanie to nie wiem czy uda ci się to przeskoczyć.
  • #5 2882298
    goldwinger
    Ocena: 2102
    robokop jedyne co pokręciłeś to to że będzie pokazywał za małe obroty a nie za duże. W rzeczywistości będzie 4000 a on pokaże 2000
  • #6 2884668
    robokop
    W kwesti zasilania to trzeba by było , jadąc od końcówki "+" zmiejszyć wartość rezystora wpiętego w szereg z zasilaniem . na pewno w sieci jest gdzieś schemat podobnego urządzenia ze 125p można by tylko wykorzystać ewentualnie ustrój pomiarowy.
    Tak na marginesie w sklepie motoryzacyjnym widziałem gotowe obrotomierze uniwersalne zasilanie i ilość cylindrów ustawiało się zworkami
  • REKLAMA
  • #7 2885272
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    6V to trochę za mało. Oryginalnie tam jest stabilizacja na diodzie zenera 8V dla układu generatora i chyba tylko rezystor ograniczajacy prąd dla przetwornika magnetycznego. Trzeba sprawdzić ale wydaje mi sie że wskazówka nie wychyli sie maksymalnie przy 6V zasilenia - za mało energii ale to trzeba sprawdzić doświadczalnie i ewentualnie zmodyfikować sprężyny.
  • #8 2885765
    pepsi_92
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A masz akumulator czy chcesz to zasilać cewek? Bo jak z cewek to może być drugi problem nie wiem ile bierze ten obrotomierz ale nie wiem ile on dokładnie bierze prądu. A co do kondensatora to musi on mieć od 2 razy więcej pojemności niż normalnie czyli w standardzie miał on chyba 220 nF albo uF niepamiętam. I dajesz od 440 do 470. Ale co do napięcia to myślę że lepsza byłaby mała przetworniczka zrobiona w domu albo kupiona ale droga raczej nie będzie. A jeśli ktoś ma projekt przetworniczki to bym prosił.
  • REKLAMA
  • #9 2887321
    robokop
    dodam jeszcze że w instalacji 6- Voltowej max napięcie dochodzi nawet do 8V, przy simsonie z kołem zamachowym może być jeszcze większe przy maksymalnych obrotach silnika.
  • #10 2891543
    szczuru21
    Poziom 2  
    no ja mam akumulator to chyba dobrze a w jakiej cenie moze byc taka przetwornica

Dodano po 49 [sekundy]:

no ja mam akumulator to chyba dobrze a w jakiej cenie moze byc taka przetwornica
  • #11 2894256
    robokop
    Prościej będzie przerobić układ elektroniczny obrotomierza, tak aby pracował przy napięciu 5-9V, jeśli dobrze pamiętam układy takie opisane były w książce" Elektronika w samochodzie", niestety nie pamiętam autora. W twoim przypadku najprościej będzie wykorzystać napięcie zmienne z cewek , zrobić podwajacz napięcia na dwu diodach z serii 1N... , i dwu kondensatorach elektrolitycznch 2200uF/35V, na koniec dajesz stabilizator LM 7812 plus kondensator filtrujący i kwestię zasilania obrotomierza masz z głowy, całość w cenie ok 5zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki obrotomierza z Fiata 125p do Simsona SR50 z instalacją 6V bez użycia przetwornicy. Problemem jest różnica napięć zasilania (12V vs 6V) oraz różna charakterystyka sygnału obrotów – obrotomierz z Fiata 125p jest przystosowany do silnika 4-cylindrowego 4-suwowego, generującego dwa impulsy na obrót wału, co powoduje błędne wskazania na Simsonie. Wskazano, że przy 6V napięcie może być zbyt niskie do prawidłowego wychylenia wskazówki, a oryginalna stabilizacja na diodzie Zenera 8V wymaga modyfikacji. Proponowano modyfikację układu elektronicznego obrotomierza, np. zastosowanie podwajacza napięcia z diodami 1N i kondensatorami elektrolitycznymi (2200uF/35V) oraz stabilizatora LM7812, co pozwoli na zasilanie obrotomierza z instalacji 6V. Wspomniano także o konieczności dostosowania kondensatora w układzie pomiarowym (np. zwiększenie pojemności do 440-470 nF) oraz ewentualnej regulacji rezystora w zasilaniu. Alternatywnie, można rozważyć zakup uniwersalnego obrotomierza z regulacją liczby cylindrów i napięcia zasilania za pomocą zworki. Koszt samodzielnej modyfikacji układu jest niski, około 5 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA