logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ładować baterio LI-ION z telefonów komórkowych ?

lukego 05 Sie 2006 02:39 2091 6
  • #1 2882089
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Chciałbym moją latarkę wyposażyć w taką baterie (na diodach mocy) tylko nie wiem jak długo ładować baterię litowo jonową i skąd mam wiedzieć, że już jest naładowana, a może wewnątrz akumultorka jest jakiś układzik który wszystko kontroluje ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc :)
  • #2 2882391
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
  • #3 2883213
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ładowarka to początek.Ale jak nie doprowadzić do zbyt niskiego rozładowania akumulatora przez żarówkę?.Tego nigdzie nie znalazłem.
  • #4 2883386
    lukego
    Poziom 17  
    To będzie dioda LED więc prąd będzie w miarę stablizowany a co za tym idzie można poprostu przyjąć, że po 2h świecenia trzeba naładować baterię.

Natomiast ten temat w elektrodzie nic mi nie mówi, tych układów nigdzie nie ma !

Czy wystarczy ładować taką baterię napięciem 4,2V a układ wewnątrz w końcu sam wyłączy dostęp prądu do ogniw ?
  • #5 2885010
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Te układy są dostępne bez problemów tam, gdzie podano w tamtym temacie.
  • #7 2886007
    lukego
    Poziom 17  
    15 zł + Przesyłka to jest dużo, nie da się tego zrobić łatwiej i taniej ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ładowania baterii litowo-jonowych (Li-Ion) stosowanych w telefonach komórkowych, przeznaczonych do zasilania latarki na diodach mocy. Poruszono kwestie czasu ładowania oraz sposobu wykrywania pełnego naładowania ogniwa. Zwrócono uwagę, że baterie Li-Ion wymagają stabilizowanego napięcia ładowania około 4,2 V, a wewnętrzne układy zabezpieczające (BMS) mogą automatycznie odcinać prąd po pełnym naładowaniu. Wskazano na dostępność dedykowanych układów ładowania, takich jak LTC4054, które można nabyć w sklepach elektronicznych (np. Semikonduktor). Poruszono również problem zapobiegania nadmiernemu rozładowaniu baterii podczas pracy latarki, co wymaga dodatkowej kontroli. Autorzy dyskusji rozważają prostotę i koszty implementacji układów ładowania i zabezpieczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA