logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS-502 + gitara elektryczna=problem ze wskaźnikami

patryk_mirek 05 Sie 2006 12:59 1185 2
REKLAMA
  • #1 2882794
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam
    Otóż kilka tygodni temu zakupiłem sobie gitarę elektryczną i dorobiłem
    sobie do niej kabel, który ma 2 duże mono-jacki(taki jak do "pieca"
    gitarowego - robiłem już wiele takich kabli)
    Dalej szukając możliwości łatwego podpięcia tego sprzętu do mojej wieży diory
    trafiłem na decka, do którego podłączam gitarę poprzez wejście na mikrofon i włączam "rec+pause"
    Teraz przejdę do sedna sprawy - otóż zauważyłem po jakimś czasie iż wskaźnik prawego kanału zaczął pokazywać jakiś stały poziom sygnału,
    dokładniej 2 z 5 segmentów poziomu głośności się świeci, (czasem więcej)
    - tak jakby był podłączony do tego kanału jakiś sygnał, podczas gdy rzeczywisty poziom wchodzącego sygnału jest pokazywany na kanale lewym.
    Po odłączeniu wszelkich potencjalnych źródeł sygnału wejścia, wyjścia(pozostału jedynie zasilanie) stwierdzam iż wciąż urządzenie pokazuje jakoby miało jakiś sygnał na wejściu, na prawym kanale.
    wyłączenie zasilania (na noc wyłączam caly sprzęt) nic nie daje.

Co to może być, czy może to być groźna usterka i ewentualnie jak można to wyeliminować?
  • REKLAMA
  • #2 2887244
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    najprwawdopodobniej zwarcie w urządzeniu na tym kanale.
    znajć gdzie jest zwarcie i wyeliminuj go.\
    ale to moja sugestja
  • #3 2887421
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    w zwarcie to wątpię - przy próbie nagrywania z radia obydwa kanały dobrze pracują
    (można niezależnie regulować ich poziom głośności, wskaźniki też prawidłowo pracują)
    wczoraj jeszcze zauważyłem że jak zrobię sprzężenie zwrotne (a raczej
    zwarcie) łącząc wejście z wyjściem (PLAY z REC) i pobawię się głośnością,
    to zmniejsza się poziom tego pokazywanego "sygnału" i widzę 1 segment wskaźnika się świeci

właśnie zabieram się za oglądanie tego sprzętu i miejmy nadzieje że coś znajdę
REKLAMA