Dlaczego komputer z Celeronem D 3.06 GHz i 512 MB RAM muli po świeżej instalacji Windows XP SP2 i jak go realnie przyspieszyć?
Najpierw wyłącz zbędne programy startowe przez `msconfig`, bo po odchudzeniu autostartu komputer ma mniej się „mulić” [#2906663] Jeśli to nie wystarczy, sprawdź chłodzenie i temperatury procesora: poprawny montaż radiatora, czystość układu i cienka warstwa pasty są ważne, bo sam letni radiator nie wyklucza przegrzewania CPU [#2895195][#2908908] Zmierz napięcia zasilacza miernikiem pod obciążeniem, najlepiej przy uruchomionym `Prime95`, bo nawet z pozoru poprawny no-name 300 W może sprawiać problemy [#2906035][#2906663] Obejrzyj płytę główną pod kątem wybrzuszonych lub wylanych kondensatorów, bo to także może powodować takie objawy [#2895195] Test pamięci Memtestem wyszedł poprawnie, więc RAM nie wyglądał na główną przyczynę [#2921534] Do nowszych gier 512 MB RAM może już być za mało, więc rozbudowa pamięci też może pomóc [#2883561]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
WItam wszystkich!! Mam problem dotyczacy mulenia się komputera.
Po świeżo zainstalowanym Windowsie XP + SP2 i kilka innych programów jakaś gra i komputer zaczyna dosyc mocno mulić.
Podzespoly kompa to:
Procesor Intel Celeron D 3.06 GHz, 512 ram DDR2 667MHz , Dysk Maxtor 250GB SATAII, Grafika Ati Radeon X550 PCIE 256MB 128 bit.
Płytka główna to jakaś dobra nowa ECS dałem za nią 330 złotych model to: 945P-A.
Męczę się z nim już dosyć spory czas lecz nic nie moge zdziałać proszę o Pomoc Pozdrawaim
czy chodzi o to ??
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:36:43, on 2006-08-05
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Sądze ze tak jak ja, masz za malo ramu, 512 juz nie wystarcza zeby sobie pograc bezstresowo w nowsze gry . Jezeli czesto ci sie swieci dioda od dysku, to wlasnie za malo ramu i czas na upgrade. Poprostu gdy zacznie mulic to zobacz czy sie swieci czy nie, jesli nie, to masz problem z czym innym.
Moderowany przez jankolo:
Prosze nie cytować bezsensownie całych postów. Cytat usunąłem
Log wygląda na czysty. Emule jest zainstalowane na G: ?
Jaki temperatury pod obciążeniem pokazują czujniki na płycie?
Od kiedy to się zaczęło i kiedy z reguły występuje (przy jakich programach, grach)?
nokia3310 napisał:
a zailacz to jakis no name 300W
Pakowanie czegoś takiego do komputera woła o pomstę do nieba, ale to już kolegi suwerenna decyzja.
Hmmmm wina ramu to raczej nie jest ze względu na to iż nie koniecznie przy grach muli komp muli nawet w samej windzie a na XP spokojnie wystarcze 512 ramu! Tak emule jest na g. Teperatura procka zależy od pogody na dworze czasmi w stresie nawet doszło mi do 79 stopni tak na luzie jak nie ma upalu to w grnaicach 51 do 60 stopni chłodzenie mam boxowe! A mam pytanie z tego co sie naczytalem w neciku to Mój proc jest 64 bitowy to prawda i o płycie pisza to samo. Aha jak załącze Everesta i wybire Płyte główną to nazwa płyty wyskakuje mi jako nieznana dlaczego tak sie dzieje ??
Dodano po 1 [minuty]:
dzieje się to ciągle komputerek się ciągle muli przeinstalowanie windy nic nie daje Pozdrawaim
A więc tak: MemTest wywalił mi to:
Your computer's RAM will now be tested. If any problems are you found will be notified. You can stop the test whenever you wish, but the longer you run it, the better.
Red the manual for more details.
This message can be turned of in the pro version.
z tego co ja rozumeim angielski to wydaje mi się iż wszystko z pamięcią jest OK więc co jeszcze może być?? Dlaczego w Everescie pokazuje mi nazwę płyty jako nieznaną ?? czy płyta jest uszkodozna?? cześci są na gwarze jeszcze mają około pół roku. Pozdrawiam
Your computer's RAM will now be tested. If any problems are you found will be notified. You can stop the test whenever you wish, but the longer you run it, the better.
Read the manual for more details.
This message can be turned of in the pro version.
Oznacza to:
Teraz zostanie przetestowana pamięć RAM Twojego komputera. Jeżeli stwierdzone zostaną jakiekolwiek problemy, zostaniesz o nich poinformowany. Możesz zatrzymać test kiedy tylko zechcesz, ale im dłużej będzie on pracował, tym lepiej.
Szczegóły opisane są w podręczniku.
Komunikat ten może być wyłączony w wersji Pro
Koledzy jak się posłurzyc tym programem z linku?? nie mogę dać se rady! Ale dalej nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie dlaczego everest model płyty głównej wyrzuca mi jako nieznany??
Witam!! koledzy dowiedzialem się że to mulenie kompa może byc spowodowane zasilaczem ja mam jakis no name 300w słyszałem że do takiego sprzętu musi byc lepszy! I z tego co się dowiedziałem to ta ECS co ja ją mam to juz nie ejst taka słaba jak porzednie! Podbno jest ona bardzo dobra płytka! Mem test przechdzi idealnie zadnych bledow! Dalej nie otrzymalem odpwiedzi dlaczego w everescie Model plyuty glownej jest nieznany?? jak anti vir jest wylaczony tez muli urzywal parasolki i ona nie muli kompa! Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Witam!! koledzy dowiedzialem się że to mulenie komputera może byc spowodowane zasilaczem ja mam jakis no name 300w słyszałem że do takiego sprzętu musi byc lepszy! I z tego co się dowiedziałem to ta ECS co ja ją mam to juz nie ejst taka słaba jak porzednie! Podbno jest ona bardzo dobra płytka! Mem test przechdzi idealnie zadnych bledow! Dalej nie otrzymalem odpwiedzi dlaczego w everescie Model plyuty glownej jest nieznany?? jak anti vir jest wylaczony tez muli urzywal parasolki i ona nie muli komputera! Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Niestety ECS'y nigdy nie były dobrymi płytami, jednak nie powinny też powodować problemów z jakimi się borykasz. Spróbuj faktycznie zamienić zasilacz, pożycz od kolegi jakiś silniejszy, potestuj czy coś to zmieniło, jeśli nie to stawiałbym jednak na jakiś problem z mobo, Pozdrawiam.
Proszę sprawdzić czy na płycie nie ma wybrzuszonych lub wylanych kondensatorów.
Proszę zmierzyć napięcia zasilacza pod obciążeniem (miernikiem ).
Proszę zdemontować chłodzenie, porządnie przeczyścić i wraz z nową warstwą pasty termoprzewodzącej zamontować je ponownie.
nokia3310 napisał:
[...]Dalej nie otrzymalem odpwiedzi dlaczego w everescie Model plyuty glownej jest nieznany??[...]
Skoro tak bardzo koledze na tym zależy, odpowiadam: nie wiem. Może twórcy programu uznali, że zaimplementowanie wykrywanie tej płyty nie jest im potrzebne do szczęścia, a może ma kolega starą wersję Everesta.
Powiem tak koledzy płyta nie ma wybrzuszonych kondensatrów ( ma ona dopieor max pol roku ) wentylator czyscilem dawalem nowa paste i tak nic to nie pomoglo! Tylko dziwi mnie to ze po zlozeniu nowego sprzetu wszystko przez okolo 2 moze 3 miesiace chdzilo idealnie! Nawet ten everest ktorego mam podawal mi nazwe plyty glownej a tera zjuz nie podaje czyzby mozliwosc uszkodzenia plyty ?? FIGI czy mozesz mi dokladniej opisac jak mierzyc te napiecia ?? Pozdrawiam wszystkich
Mierzyłem przed chwilką i 5V mialem 5,15 , a 3,3V miałem 3,47 a, 12V miałem 11.47V Wentylator jest czysty bo już czyściłem radiator jak dotkne ręką to jest chlodny a czasami letni więc temperatura jest OK. Mierzylem oczywscie jak komputerek chodził!!
Proszę sprawdzić w menedżerze zadać (Alt + Ctrl +Del) w zakładce procesy jaki program podczas tego "mulenia" zużywa najwięcej czasu procesora i pamięci.
Nie odpowiedział kolega na pierwsze pytanie. Proszę włączyć program, odczekać chwilę i zmierzyć jeszcze raz.
Ponad 70MB pamięci to trochę dużo, jak na program pracujący w tray-u. Bez eMule też jest tak kiepsko?
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Problem z wolnym działaniem komputera z procesorem Intel Celeron D 3.06 GHz i 512 MB RAM DDR2 667 MHz, działającego na Windows XP SP2, dotyczył mulenia zarówno w systemie, jak i podczas uruchamiania gier. Komputer wyposażony był w płytę główną ECS 945P-A, dysk Maxtor 250GB SATAII oraz kartę graficzną ATI Radeon X550 PCIe 256MB. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny problemu: niewystarczającą ilość pamięci RAM, przegrzewanie procesora (temperatury do 79°C w stresie), problemy z zasilaczem (pierwotnie no name 300W, później wymieniony na ModeCom 300W), oraz potencjalne błędy w oprogramowaniu (Windows XP SP2, działanie programów w tle jak eMule). Przeprowadzono testy pamięci RAM programem Memtest86, które nie wykazały błędów. Pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem (program Prime95) wykazał stabilne wartości w normie ATX. Czyszczenie chłodzenia i wymiana pasty termoprzewodzącej nie przyniosły poprawy, choć zalecano użycie pasty srebrnej i lepszego chłodzenia. Wskazywano, że płyta główna ECS nie jest najlepszej jakości, ale nie powinna powodować takich problemów. Program Everest nie rozpoznawał modelu płyty głównej, co mogło wynikać z wersji oprogramowania. Wyłączanie zbędnych aplikacji w msconfig zmniejszało mulenie, ale nie eliminowało problemu. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a komputer został sprzedany. W dyskusji pojawiły się także pytania o wartość sprzętu, na które nie udzielono odpowiedzi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.