logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED do wzmacniacza 2x20W 6Ohm bez spadku mocy?

Calypsett 06 Sie 2006 20:22 4072 7
REKLAMA
  • #1 2887124
    Calypsett
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Chciałbym podłączyć diody do wzmacniacza. Moje pytanie jest, czy przy tym zabiegu należy spodziewać się spadku mocy, tj. cichszego grania i czy można uszkodzić wzmacniacz? Dodam, że dysponuję wzmacniaczem o mocy 2 x 20W 6Ohm. Proszę o podanie optymalnych wartości rezystorów.

Czy może lepszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie odrębnego zasilania i puszczeniu sygnału przez tranzystor?

Schematy mile widziane.
    Za odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2887318
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Napisz jeszcze gdzie chcesz je podłączyć?Jako oświetlenie czy do wyjścia,jako wskaźnik mocy?
  • REKLAMA
  • #3 2887332
    Calypsett
    Poziom 23  
    Qbuś napisał:
    Napisz jeszcze gdzie chcesz je podłączyć?Jako oświetlenie czy do wyjścia,jako wskaźnik mocy?

Oczywiście do wyjścia na kolumny, aby mrugały w rytm muzyki. Na razie wystarczy mi po jednej diodzie na kanał.
  • #5 2887399
    Calypsett
    Poziom 23  
    Może innym razem.
    Na początek chciałbym zbudować coś prostego, a dającego radość. Sam rozumiesz.
    Byłbym wdzięczny za radę w temacie, który poruszyłem. :)
  • REKLAMA
  • #7 2888174
    Calypsett
    Poziom 23  
    OK, zaprezentuję to co ja znalazłem. Może tak będzie łatwiej.

Co Wy na to? Jak radzicie zrobić?
    Proszę jeszcze o rozwinięcie wątków przedstawionych przeze mnie w pierwszym poście tematu.
  • REKLAMA
  • #8 2904558
    Calypsett
    Poziom 23  
    Chyba trzeba sobie samemu radzić...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia diod LED do wzmacniacza o mocy 2x20W przy impedancji 6 Ohm, z pytaniem o wpływ takiego podłączenia na spadek mocy i ryzyko uszkodzenia wzmacniacza. Autor planuje podłączyć po jednej diodzie na kanał bezpośrednio do wyjścia na kolumny, aby diody migały w rytm muzyki. W odpowiedziach zwrócono uwagę, że bezpośrednie podłączenie diod LED do wyjścia wzmacniacza może uszkodzić urządzenie i powodować spadek mocy. Zasugerowano zastosowanie układów pośrednich, np. z tranzystorem lub specjalnych wskaźników mocy LED, które można znaleźć w dostępnych schematach na forach i stronach internetowych (np. http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEAJ0/ZEAJ0430.htm oraz http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic435232.html). Autor przedstawił własne schematy znalezione w sieci i prosił o opinię oraz wskazówki dotyczące optymalnych wartości rezystorów i bezpiecznego sposobu podłączenia diod LED bez obniżania jakości dźwięku. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zasilanie diod z osobnego źródła i sterowanie ich miganiem za pomocą tranzystora, co minimalizuje obciążenie wzmacniacza i ryzyko uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA