logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N6230 - niezgodność używanej pamięci, flash nie działa

g0ust 07 Sie 2006 10:20 1168 12
REKLAMA
  • #1 2888366
    g0ust
    Poziom 10  
    Witam. Wskazuje mi w telefonie, że mam 6,8 MB używanej pamięci ale tak na prawdę używanej mam tylko 1,2 MB. Flash nie pomaga. W czym tkwi problem ?
  • REKLAMA
  • #2 2888476
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    witam. napisz czy tel jest po jakis 'przejsciach' np. upadku zalaniu.
  • REKLAMA
  • #3 2889059
    g0ust
    Poziom 10  
    telefon nie jest po przejściach, działał mi bez zarzutu aż do chwili gdy mi się zawiesił przy robieniu zdjęcia (nosiłem go wtedy na smyczy, więc się mi majtał na szyi), bateria była na wyczerpaniu - telefon się zawiesił więc wyjąłem baterię, gdy próbowałem go uruchomić, nie dało się - zapalał się na chwilę czarny ekran i po kilku sekundach gasł, próbowałem go podłączyć do ładowarki i po kilku minutach działał, było tak za każdym razem gdy bateria była na wyczerpaniu - zawieszał się. Pewnego razu zawiesił się i kompletnie wyczyściło wszystkie pliki jakie miałem (w prawdzie miałem tylko jeden plik), zrobiłem to co za każdym razem - podłączyłem do ładowarki po kilku minutach wszystko okej oprócz jednego: pamięć wolna wskazywała 0 kB, używana też 0 kB, wyłączyłem telefon, odczekałem chwilkę, włączyłem i było wszystko okej poza tą pamięcią wskazywała tyle zajętej, ile miałem przed ostatnim zawieszeniem, ale tego pliku co miałem nie było nigdzie widać. Zostało tak do tej pory
  • REKLAMA
  • #4 2889259
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    przywracałeś ustawienia fabryczne????

robiłeś wszystkie dostepne resety?????

pobaw sie tym jak nie pomoże to sofcik do wymiany :(
  • #5 2889292
    g0ust
    Poziom 10  
    sofcik zmieniony w serwisie pewnie wszystkie resety robili bo w koncu z tym problemem go tam zanioslem, ustawienia fabryczne nie działają na to
  • #6 2891868
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    wymien combo memory/user flash ta czesc telefonu jest odpowiedzialna za przechowywanie wszystkich danych jak rowniez sluzy za tymczasowa pamiec w momencie wykonywania zdjecia. po wymiania flash'szowanie wymagane
  • #7 2892751
    g0ust
    Poziom 10  
    a mógłbyś mi to przedstawić "graficznie" gdzie ta pamięć jest oraz jakie są koszty wymiany
  • #8 2893303
    konrad6310i
    Poziom 13  
    ta pamieci jest pod karta pamieci imei pod blaszką koszt w serwisie kolo 50zl.pozdr.
  • #9 2893307
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    na zalaczonym obrazku to element D451 - User flash, jesli chodzi o koszty to nie jestem wstanie ich skonkretyzowac - musisz udac sie do kogos kto tym sie zajmuje u Ciebie na miejscu. pzd.
    Załączniki:
    • Nokia N6230 - niezgodność używanej pamięci, flash nie działa user flash.jpg (121.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2893693
    g0ust
    Poziom 10  
    Nie można jakoś pominąć kupno nowej pamięci by naprawić problem? Poza tymi wskazaniami ilości zajętej i wolnej pamięci wszystko jest dobrze. Mogę robić normalnie zdjęcia, nagrywać dźwięk poprzez dyktafon itp., wszystko to mogę zapisać w pamięci telefonu z tym, że maksymalna suma rozmiarów tych plików musi się równać wskazaniom wolnej pamięci w telefonie. Oczywiście jeżeli wymiana na nową pamięć jest jedynym wyjściem pozbycia się błędnych wskazań, będę musiał się jej podjąć. Pozdrawiam

Edit: Trochę poczytałem: czy nie pomogło by wygrzanie kości D451 (User Flash) ukazanej na rysunku dodanym przez kfiatek1106 ?
  • #11 2895099
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    elementy grzeje sie po to aby poprawic pod nimi luty (tzn zimne luty ang. dry-joints) w przypadku gdy ktorys z lutow nie spelnia poprawnie swojej funkcji (nie przewodzi prawidlow). Sprawdz czy w momencie wlaczania telefonu pojawia Ci sie ikonka pliku ze znakiem zapytania - wtedy jest pewne ze user flash zostal uszkodzony fizycznie i tylko jego wymiana moze rozwiazac problem. jesli nie to mozesz sprobowac najpier wyczyszczenia (formatowania) obszaru uzytkownika a nastepnie ponowne flash'owanie telefonu. z tego co zauwazylem to w wiekszosci przypadkow nalezy jednak wymienic kosc user flash'a. pzd.
    alternatywnym rozwiazaniem jakie mozesz zastosowac to karta mmc jednak zalecalbym wymiane tego komponentu (D451) ze wzgledu na ewentualne problemy z telefonem w przyszloci (np. brak dzwonkow badz tez nie wlaczanie sie telefonu)
  • REKLAMA
  • #12 2897875
    g0ust
    Poziom 10  
    nie pojawia mi się ta ikonka, pytałem dzisiaj o formatowanie obszaru użytkownika w serwisie - powiedzieli mi, że to się robi wyłącznie w telefonach z symbianem

edit: Znalazłem: Tylko nie jestem pewien czy na 100% jest to tym co trzeba wymienić i nie wiem w którym sklepie jest lepiej, wyszukałem 2 opcje: http://www.magboss.pl/new/product_info.php?products_id=2191 - tutaj, http://www.gsmok.pl/produkt_1900.html - czy tutaj
    Proszę o poradę
  • #13 2900574
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    jesli ten serwis do ktorego chodzisz urzywa pheonixa to nalezy wybrac opcje format jesli nie to raczej nie jest to taki serwis dobry za jaki moga sie uwazac - ok nie istotne w kazdym badz razie w tym telefonie jest mozliwosc formatowania pewnej czesci pamieci (wg. mnie obszaru uzytkownika ale nie koniesznie tak samo jak w tel. z symbianem). tak czy siak wymienil by na twym miejscu user flash. bardzo mnie ciekawi czy samemu chcesz to wykonac? oczywiscie jesli masz sprzet to zrobisz to bez wiekszego problemu. czemu samemu poszukujesz kosci flash a nie serwis? rozumiem i cenie twoja ciekawosc oraz starania jakie robisz w tym kierunku lecz jesli ktos bedzie kazal ci placic jeszcze za robocizne to niech samemu bierze na siebie cala odpowiedzialnosc wszak swiadczy uslugi i to nie za male pieniadze. dobrze byloby abys napisal mail'e do ludzi ktorzy oferuja te kosci user flash z zapytaniem o dodatkowe szczegoly. jesli jeden i drugi powie to samo to osobiscie kupilbym tanszy z przyczyn czysto ekonomicznych.
    jesli chodzi o sama kosc to wybral bym orginalek (choc szczerze mowiac to na 100% niczego nie ma).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N6230, który wskazuje nieprawidłową ilość używanej pamięci (6,8 MB zamiast rzeczywistych 1,2 MB). Telefon zawiesił się podczas robienia zdjęcia przy niskim poziomie baterii, po czym pamięć wolna i używana wskazywała 0 kB, a następnie pojawiły się błędne wskazania zajętości pamięci, mimo że pliki zniknęły. Próby resetów i przywrócenia ustawień fabrycznych nie rozwiązały problemu, a wymiana oprogramowania (flash) również nie pomogła. Wskazano, że problem leży w uszkodzeniu kości User Flash (element D451), która odpowiada za przechowywanie danych i tymczasową pamięć podczas robienia zdjęć. Wymiana tej kości jest rekomendowanym rozwiązaniem, koszt około 50 zł w serwisie. Formatowanie obszaru użytkownika w tym modelu jest ograniczone i dostępne głównie w telefonach z systemem Symbian, więc nie jest możliwe w N6230. Próby "wygrzewania" kości mają na celu poprawę zimnych lutów, ale jeśli nie pojawia się ikona uszkodzonej pamięci przy starcie, to uszkodzenie jest fizyczne i wymaga wymiany. Alternatywnie można używać karty MMC, jednak może to powodować dalsze problemy. Użytkownik rozważa samodzielny zakup i wymianę kości User Flash, poszukując opinii na temat dostępnych ofert sklepów internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA