logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 550/650 - mniejsza wydajność tonera, nowe części, bęben podróbka

tito 05 Kwi 2006 22:26 1611 6
REKLAMA
  • #1 2497552
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Kopiarki jak w temacie toner, developer nowe i oryginalne, bęben podruba i nowy. Toner według fabryki jest na 36k kopii, a mi robi do 25k kopii. Co może być przyczyną tak dużej różnicy?
  • REKLAMA
  • #2 2497690
    joel77
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Żadko kiedy toner robi zakładaną ilość. Wartości te podawane są dla 5% zaczernienia kopii. Jak masz ciemniejsze kopie to toner zużywa się szybciej. I tyle. Pozdro........
  • REKLAMA
  • #3 2497748
    tito
    Poziom 18  
    joel77 napisał:
    Żadko kiedy toner robi zakładaną ilość. Wartości te podawane są dla 5% zaczernienia kopii. Jak masz ciemniejsze kopie to toner zużywa się szybciej. I tyle. pozdrawiam........

Toner zazwyczaj musi zrobić zakładaną ilość przez fabrykę i te modele chyba nie są wyjątkiem! Problem który opisałem nie dotyczy kilku maszyn, lecz więcej, a podejżewam, że toner nie wraca do wywoływaczki tylko cały leci do zbiornika na zużyty. W jednej miałem stare bebechy i zrobił jeden 15k, po wymianie robi 22k, aleto wciąż mało w stosunku do danych fabrycznych. Gdyby robił 30k mógłbym brać pod uwagę zaczernienie, ale przy rożnicy 10k to jusz jest za duża różnica, bo nikt nie robi czarnych kopii!
  • REKLAMA
  • #4 2498279
    matt26
    Poziom 15  
    a czy te Twoje maszyny nie pracują na punktach ksero? Z resztą, wiesz ile to jest 5% zaczernienia? to taki dokument tekstowy bez żadnych zdjęć czy szarości... Pomyśl, przy samych czarnych kopiach nie zrobiłbyś nawet 3 tysięcy! A jeśli masz około 7-8% procent zaczernienia to toner włąśnie będzie wystarczał na 20-25 K. Mamy tak samo , ciut nowsze maszyny na punktach i robią pomiędzy 20-28K na jednym tonerze. Nic na to nie poradzisz... No powiedzmy, że jakoś sztucznie ją rozjaśnić i kosztem jakości kopii zyskać te 2-5 tysięcy więcej. Ale nad czym tu rozpaczać? przecież ten toner i tak jest tani jak przysłowiowy barszcz..?
  • REKLAMA
  • #5 2500403
    tito
    Poziom 18  
    No nie wiem czy taki tani, jeśli robiąc 20k na jednym koszt tonery na jedną kopię to około 1 grosz (oryginał), a wypożycza się za 3 gr.
  • #6 2501802
    matt26
    Poziom 15  
    chyba że mówimy o oryginalnym, bo alternatywne są w cenie ok. 100-120 PLN, więc 0.44 grosza.
  • #7 2894463
    tito
    Poziom 18  
    temat zamykam, rozwiązałem go sam, a zainteresowanych zapraszam na PW

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niższej niż deklarowana przez producenta wydajności tonera w kopiarkach Ricoh Aficio 550/650, mimo stosowania oryginalnego tonera i developera oraz nowego bębna, w tym podróbki. Fabryczna wydajność tonera wynosi 36 tys. kopii przy 5% zaczernienia, jednak w praktyce uzyskuje się około 20-25 tys. kopii. Różnica ta wynika głównie z wyższego rzeczywistego poziomu zaczernienia kopii (około 7-8%), co znacząco zwiększa zużycie tonera. Dodatkowo wskazano, że toner może nie wracać do wywoływaczki, lecz trafiać do zbiornika na zużyty toner, co wpływa na efektywność. Koszt tonera oryginalnego przy rzeczywistej wydajności to około 1 grosz za kopię, co jest relatywnie droższe niż koszt wypożyczenia urządzenia. Alternatywne tonery są tańsze, ale ich jakość i wydajność mogą się różnić. Ostatecznie autor sam rozwiązał problem i zaprosił zainteresowanych do kontaktu prywatnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA