logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmostkować wzmacniacz MOSFET do tuby, by uniknąć zniekształceń?

--SeBo-- 07 Sie 2006 18:02 1478 13
REKLAMA
  • #1 2889945
    --SeBo--
    Poziom 10  
    Witam
    Mam http://www.allegro.pl/item107606615_mega_tuba_35_wzmacniacz_mosfet_extra_komplet_a.html
    taki sprzecik, ale zdaje mi sie że ten wzmacniacz jest za słaby do tej tuby, przynajmniej tak mi sie wydaje bo jak podłanczam tube i na wzmacniaczu podkręce(volume) na max to tuba mi charczy, pierdzi. A jak (volume) na wzmacniaczu jest ustawione na połowie to jest dobrze, dlatego wydaje mi sie że to wina wzmacniacza, z tego co czytałem to po zmostkowaniu wzmacniacza problem może zniknąc ale niemam pojęcia jak go zmostkowac, zbytnio nieznam sie na tym dlatego nie jestem do końca pewien. Jeśli ktoś wie co może byc tego przyczyną to prosze o pomoc???? Jeżeli to wina wzmacniacza to doradzcie mi jaki kupic zastanawiałem sie nad kupnem http://www.allegro.pl/item117856957_wzmacniacz_samochodowy_mega_sbs_system_1800w_gw24m.html ale licze na wasze rady i wasza pomoc;) z góry dzieki:)
  • REKLAMA
  • #2 2890217
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    heh... czy ty nic nie rozumiesz? to bedzie pierdziec bo to jest bardzo szajsowata konstrukja a ten wzmacniacz ktory podales jest tak mocny jak samo radio czyli 2x25WRMS kolejny szajs. sproboj tamtego zmostkowac moze troche ci sie poprawi sytuacja ale BARDZO wątpie
  • REKLAMA
  • #3 2890567
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    --SeBo--

jak chcesz juyz kupic to kup cos lepszego a nie wzmacniacze które są gorsze od niejednego radia, wydaj te 200 pln nawet na jaks uzywke blaupunkta czy manacor'a a nie TY z firstami wyjezdzasz, w dobre brzmienie trzeba zainwestowac :)

Pozdrawiam Jacek
  • #4 2890829
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    First 1800W wow, to sprzęt najlepszy dla drecha...
    "MOC RMS 4 X 25 W" - no comment... pewnie siedzą tam TDA 2005, 1554 albo coś pokrewnego...
    Prędzej http://www.allegro.pl/item118941028_samochodowy_wzmacniacz_mrs_300_w_2_kanalowy_nowy.html
    Chyba, że masz więcej kasy to coś takiego http://www.allegro.pl/item119334057_wzmacniacz_samochodowy_jbl_gto_4000_nowy_.html
  • #5 2891174
    krzywy105
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie wiem czy jest sens kupowac do tej "tuby" tego JBL-a.
    biorac pod uwage co kolega proponowal (pod wzgledem ceny) to ja polecal bym CARPOWER HPB-602 lub Soling sl-109
  • REKLAMA
  • #7 2891379
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    lepszy wzmacniacz nic nie poradzi to i tak bedzie pierdziec bo to konstrukja z kiepskim glosnikiem w kiepskiej obudowie złożona na oko
  • REKLAMA
  • #8 2891488
    15jacek15
    Poziom 21  
    zgadzam sie z wypowiedzią poprzednika, głosniki firmy extrim, dibeiszit i pochodne maja sztywne zawieszenia i bass jest jak ze studni, a do tego jeszcze obudowa z prasowanego kartonu to nie wruzy nic dobrego, trzeba bylo kupic skrzynke (subwoofer szesciokatny) + jakis glosnik, moim zdaniem Pyle jest 10 razy lepszy niz ten co siedzi w Twoim walcu.

Nie ma co inwestowac w super wzmacniacz bo i tak glosnik to chyba najniższa półka :)

Pozdrawiam JAcek
  • #10 2891594
    15jacek15
    Poziom 21  
    ja stanowczo odradzam ten subwoofer, to jest moim zdaniem padaczkaa, mialem "przyjemnoosc" go slyszec to bass jest jak glosnik umiszczony w kartonie.

Pozdrawiam JACA
  • #12 2891847
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Nie patrz na moc podaną jako "łącznie 300W", tzn. w tytule aukcji albo na obudowie dużą czcionką. Te moce są zawyżone albo podawane w myśl lipnej zasady, że "100W RMS, to będzie 200W muzycznej". Kup sobie np. Monacora Carpower 602 i go zmostkuj. Cena ok. 200zł. Chwalony na forum, solidnie zbudowany.
    Z głośników, to kup sobie albo lepiej zamów skrzynię na wymiar i kup stxa (np. GDN 27/150, albo 30/300AP) albo "coś porządnego car audio", np. JBL GT-4 albo Hertz. Co do wymiarów skrzyni, to mas ztu forum pełne projektów i propozycji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum72.html

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #13 2891861
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    przeciez sam glosnik chocby alpharda sredniak a dla audiofila szmelc :P to wydatek zedu 150pln wiec jak za 200 chciales kupic dobra tube i wzmaka???to nie realne...
  • #14 2891919
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To nie jest tuba - DO AUTORA: poczytaj o konstrukcjach glosników..., a to nie jest forum na takie tematy - temat zamykam. Uważam za zamknięty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest zniekształcenie dźwięku (charczenie, pierdzenie) przy maksymalnym podkręceniu głośności wzmacniacza MOSFET podłączonego do tuby basowej. Użytkownik podejrzewa, że wzmacniacz jest zbyt słaby do tej tuby i pyta o możliwość zmostkowania wzmacniacza oraz o rekomendacje dotyczące zakupu nowego wzmacniacza. W odpowiedziach podkreślono, że obecny wzmacniacz o mocy około 2x25W RMS jest niewystarczający i konstrukcja tuby oraz głośnika jest niskiej jakości, co również wpływa na zniekształcenia. Zmostkowanie wzmacniacza może nie rozwiązać problemu z powodu słabej jakości głośnika i obudowy. Zalecane jest zainwestowanie w lepszy wzmacniacz, np. używany Blaupunkt, Manacor, Monacor Carpower HPB-602, Soling SL-109 lub MRS 300W 2-kanałowy, a także rozważenie zakupu porządnego głośnika i odpowiednio zaprojektowanej obudowy subwoofera. Krytykowano modele First 1800W i Mega Tuba 35 MOSFET jako niskiej jakości. Podkreślono, że moc podawana w aukcjach jest często zawyżona i nie należy się na nią opierać. Wskazano fora i projekty dotyczące konstrukcji obudów subwooferów jako pomocne źródło wiedzy. Temat zniekształceń wynika zarówno z niedopasowania mocy wzmacniacza, jak i słabej jakości głośnika i obudowy, a nie tylko z braku mostkowania wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA