logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sita BGA? Które kupić? Jakieś inne sklepy?

Irek24 07 Sie 2006 20:56 2399 12
REKLAMA
  • #1 2890832
    Irek24
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!

Potrzebuję kupić sita do nowych modeli telefonów. Możecie mi doradzić, które kupić?

1. http://allegro.pl/item118285486_sita_do_ukladow_bga_uniwersalne_fvat_.html

2. http://allegro.pl/item119482298_najnowsze_modele_sita_do_ukladow_bga_f_vat.html

3. http://www.allegro.pl/item119816068_sita_najnowsze_modele_2_szt_sito_c65_cpu_gratis.html

ad.1 uniwersalne - czy dobrze się na nich stawia kulki?
    ad.2 jest dużo układów, ale czy np. postawię na nich kulki na uem'ie z 6021?
    ad.3 tak jak w ad.2

A może znacie inne sklepy, gdzie można kupić sita do wielu układów w podobnej cenie?

Pozdrawiam!

PS. Czy pasta KEDA jest dobra?
  • REKLAMA
  • #2 2891106
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Z tych sit wybrałbym opcję 3. Wydają się najlepsze. Czy postawisz kulki w 6021 zapytaj sprzedawcę.

Ja używam KEDY i nie narzekam. Oczywiście KOKI jest najlepsza ale cena też jest dobra :-) Generalnie KEDA może być.

POZDRAWIAM.
  • #3 2891977
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Ja również tosuję paste KEDA i nie narzekam. a odnosnie sitek to ja stosuje zestaw za 25 zł i u mnie sie sprawdza!!! :)
  • REKLAMA
  • #4 2893508
    Irek24
    Poziom 15  
    matidanko6 napisał:
    Ja również tosuję paste KEDA i nie narzekam. a odnosnie sitek to ja stosuje zestaw za 25 zł i u mnie sie sprawdza!!! :)

Na zestawie za 25zł nie przylutujesz np. wspomnianego UEM'a. Mam te sita i nie pasują.
  • REKLAMA
  • #5 2893555
    matidanko6
    Poziom 27  
    zgadza się tylko że jak kupuje układ który chcę wymienić nap układ zasilania to na układzie już są fabrycznie postawione kuleczki i nie mam z tym problemu.
  • #6 2893670
    Irek24
    Poziom 15  
    matidanko6 napisał:
    zgadza się tylko że jak kupuje układ który chcę wymienić nap układ zasilania to na układzie już są fabrycznie postawione kuleczki i nie mam z tym problemu.

Ale jak trzeba tylko przelutować, poprawić kulki to wtedy jest problem...
  • #7 2893736
    matidanko6
    Poziom 27  
    UEMY są klejone i nie mów mi że będziesz go poprawiał bo z tym jest tyle zachodu żę gra nie warta świeczki za UEM ja osbiście się tylko biore jak są znaki zapytania a reszta telefou jest sprawna. w przeciwnym wypadku miłej zabawy z klejem
  • REKLAMA
  • #8 2893843
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Takze polecam trzecia opcje, bardzo duzo wzorców, choc ostatnio nie moglem dopasowac do modulu BT w siemensie S55, tylko 2/3 ukladu postawilem jakims innym wzorcem a reszte recznie.

pozdrawiam
  • #9 2894180
    Irek24
    Poziom 15  
    matidanko6 napisał:
    UEMY są klejone i nie mów mi że będziesz go poprawiał bo z tym jest tyle zachodu żę gra nie warta świeczki za UEM ja osbiście się tylko biore jak są znaki zapytania a reszta telefou jest sprawna. w przeciwnym wypadku miłej zabawy z klejem

Mam UEM z 6021 na stole wylutowany tylko nie mam jak postawić kulek. Nie na każdym UEM'ie jest klej. I nie rozumiem o co Ci chodzi, nie chce kupować sit za Twoje pieniądze.

Pozdrawiam!
  • #10 2894225
    matidanko6
    Poziom 27  
    ok skoroa tak chcesz postawić sprawe to te trzecie Ci się sprawdzą.
  • #11 2894273
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    3 opcja to porazka. znaczy przydaj sie bo sam takie mam ale jakos parszywa. na 1/3 ceny na inntch aukcjach maja dokladnie takie same.

uem do 6020 tam jest upp nie ma.
    6021 w rekach nie mialem to nie wiem czy taki sam. ale nowszego uema jak do 6060 nimi nie postawisz
  • #13 2954510
    systemil
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Irek24 napisał:
    A jak ma się sprawa z sitami z multi-com'u http://www.gsm-technology.com/index.php/pl_PL,browse,id_gr,179.html? Chodzi mi dokładnie o te "Sita BGA TWTK-BGAP-25", zdjęcie: http://www.multi-com.pl/multicom/pimg/TWTK-BGAP-25_big.jpg

Wydaję mi się, że jeśli chodzi o ten UEM to kulki ma takie jak od 7610 (na zdjęciu).

Pozdrawiam!

Kupiłem u nich tą pozycje: Sita BGA TWTK-BGAP-02 . Jedno z sit było uszkodzone. A o postawieniu kulek na nich nie było mowy.
    Następnie kupiłem 3 pozycje o której pisał kolega w pierwszym poście w tym temacie i jestem bardzo zadowolony. Otrzymałem dwa gratisy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru odpowiednich sit BGA do nowych modeli telefonów, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości stawiania kulek na układach takich jak UEM z modelu 6021. Spośród trzech propozycji z Allegro, najczęściej polecana jest trzecia opcja, choć pojawiają się opinie o jej ograniczeniach, np. trudności z dopasowaniem do modułu BT w Siemensie S55 czy niepełnym pokryciu nowszych UEM, np. do 6060. Zestawy tańsze (ok. 25 zł) są skuteczne do prostszych układów, ale nie nadają się do precyzyjnego stawiania kulek na UEM. W kwestii pasty lutowniczej, pasta KEDA jest oceniana jako dobra i opłacalna, choć KOKI uznawana jest za lepszą, ale droższą. Pojawiła się także wzmianka o sitach BGA TWTK-BGAP-25 z Multi-Com, które jednak nie sprawdziły się do stawiania kulek. Ostatecznie użytkownicy rekomendują zakup trzeciej opcji z Allegro, która zawiera wiele wzorców i jest dostarczana z gratisami, choć nie jest idealna do wszystkich układów. Dyskusja podkreśla też, że nie każdy UEM jest klejony, co wpływa na możliwość poprawy kulek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA