logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki niskotonowe i średniotonowe do kolumn za max 50 zł?

lacu14 08 Sie 2006 08:53 1644 7
REKLAMA
  • #1 2891366
    lacu14
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ello posiadam kolumny o wymiarach 37w/22sz/17gł. dostałem je od wujka nio ale są w nich wyprute głosniki. Postanowiłem że trzeba je zregenerować.
    Obudowy są stare ich przednia scianka ma mniejsce na jeden głosnik nio wiec bedzie trzeba wymienić tę sciankę (to sie już da). Chodzi o głosniki chciał bym aby w jednej kolumnie był jeden niskotonowy a drugi średnio lub też wysokotonowy. O teraz mam pytanie jaki lepiej zastosować??. Wiem że należy wymieżyć obiętość do danych głosników ale niemam pojecia jak to sie robi a po drugie ja mam juz obudowy. Podajcie mi linki z allegro lub nazwy głosników jakie powinienem zastosować zaznaczam iż na jedną kolumnę niechce przeznaczyć więcej niż 50zł.
    myslałem aby wsadzić coś takiego
    http://allegro.pl/item118701141_glosnik_srednio_nisko_tonowy_10_cm_30_watt.html
    a co do średnio tonowego to niewiem. Kolumny niemają być zbytnio mocne ponieważ niechce się pozbyć mojej wieży. Po co ma iść z dymem.
    Moje wymagania niesą za duże
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2891616
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Zgadzam sie Gibon... brak słów.
    Lacu, jesli chcesz zrobić kolumne dwudrozna to sie stosuje nisko-sredniotonowy i wysokotonowy (czyli 2 głośniki), do tego pasowałoby jakąś zwrotnice, jesli nie masz kasy, to moze byc najprostsza - odpowiednio dobrany kondensator. Wątpie, zebybyś sie zmiescił w 50zł za dwa głosniki i zwrotnice + ewentualne przesyłki.
    A objętość obudowy to powinienes potrafic wyliczyć, tego uczyli w szkole(figury przestrzenne).
    Jesli chcesz dobrać głośniki to bierzesz taki program jak np. WinISD, wklepujesz w nim parametry głośnika i obietośc kolumny i patrzysz czy jest cha-ka jest O.K., jesli nie to bierzesz inny głośnik.
    Ale jesli nie potrafisz tego zrobić to podaj wymiary kolumny (lub objetosc) to cos sie dobierze, bo jak narazie to nic z konkretów nie podałeś.
    A jesli chozdi o same przetworniki to polecam STX lub Tesle.
    Aha, i to nie ten dział.
    pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #5 2891806
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Na początek:
    Cytat:
    Kolumny niemają być zbytnio mocne ponieważ niechce się pozbyć mojej wieży. Po co ma iść z dymem.

To nie jest tak, mogą mieć i 200W, wieży nic nie będzie. Głośniki biorą tyle ile wieża da, nie na odwrót.

Twoje obudowy mają 8 litrów, optymalne będą głośniki 13cm albo 16cm. Basu niskiego nie uzyskach, za to fajny impuls, przestrzeń, itp. Co do kosztów, to musisz szukać jakichś super okazji, głośniki wysokotonowe kup jakieś starsze tonsile. Ja kiedyś kupiłem parę estradowych gwizdków (GDWT 9/80) za 20zł, a więc cuda się zdarzają;)

Na przykład:
    http://www.allegro.pl/item119130271_2_glosniki_basowe_westra_40w_2_5ohm_160_mm.html
    http://www.allegro.pl/item119587283_tonsil_gdwk_9_40_2_sztuki_nowe_okazja_.html
    Zwrotnica na początek symboliczna, tzn. kondensator ok. 1 albo 1,5uF w szereg z głośnikiem wysokotonowym. Przy tak prostej konstrukcji nie przejmuj się zbytnio parametrami, nie ma tu za bardzo czego dobierać, zresztą te dwa głośniki akurat do siebie pasują. Unikaj chińskich głośników, w ogóle nowych głośników za 30zł - mają parametry wzięte z kosmosu, które sprzedawcy zachwalają licząc na niewiedzę kupującego.

Obudowy na początek zamknięte, potem możesz poeksperymentować z bas reflexem, ale nie musi dać to poprawy. Zacznij od zamkniętych skrzynek.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #6 2891912
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Temat uważam za zamknięty, w złym dziale (przeniesiony) i moim zdaniem wszystko można znaleźc w 30 minut juz na forum.

Trzeba wziąść pod uwagę dobrą renome i markę .. Czyli STX, TVM, Tonsil, DEXON, Westra to chyba najtanszegłośniki jakie mozna brać pod uwagę.

Z Dibejsi, NOName, 888, 777, Alphard Eltaj i jakimiś innymi nazwami głośników typu Voice Craft bym sie nimi nie zawracał wogule głowy

Bo tanio jest relatywne, moim zdaniem kupić lepiej drożej i mieć glośniki głośniejsze (oszczędziny na energii elektrycznej) - wytrzymale - czyli takie które majądobra onstrukcję starannie wykonaną : minimum tonsil. Nie mówie że nie ma tanich głośników i dobrych tylko trzeba poszukać: TVM, STX, Tonsil - są wytrzymałe: sam mam stare tonsile - jak nowe, a tanie Alphardy z allegro już dawno się wyjarały, popekały miedzianelice, uszkodziły się cewki glośników itp. Po za tym najważniejsze... wszystko co się świeci na allegro tylko swieci : nie gra... Buczy albo daje dźwięk jak ze studni...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2892536
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    lacu14 napisał:
    jak wymierza się obiętość.

V=AxBxC

To nie ten dział, tu prezentujemy własne konstrukcje już gotowe.
    Poza tym masz za mało kasy aby zrobić coś sensownego.
  • #8 2892541
    audittenter
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Pojemność to około 7,2 litra napewno nieszukaj głośników na allegro typu dibesi lub alphard a popierwsze to nie ten dział. Dział audio i akustyka jest od zadawania takich pytań.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stare obudowy kolumn o wymiarach około 37x22x17 cm i planuje wymienić w nich uszkodzone głośniki. Chce zastosować w każdej kolumnie jeden głośnik niskotonowy oraz jeden średniotonowy lub wysokotonowy, przy budżecie do 50 zł na kolumnę. W dyskusji podkreślono, że dobór głośników powinien uwzględniać objętość obudowy (około 7-8 litrów), co można obliczyć ze wzoru V=AxBxC lub za pomocą programu WinISD, który pozwala dopasować parametry głośników do dostępnej objętości. Zalecane są głośniki o średnicy 13-16 cm, które zapewnią odpowiedni impuls i przestrzenność dźwięku, choć bas niskotonowy będzie ograniczony. Do prostych zwrotnic można użyć kondensatora 1-1,5 µF w szereg z głośnikiem wysokotonowym. Wskazano, że za 50 zł trudno będzie kupić komplet głośników i zwrotnicę, ale można szukać okazji na używane lub starsze modele. Odradzano tanie, chińskie głośniki typu Dibesi, Alphard, Voice Craft ze względu na niską jakość i trwałość. Polecane marki to STX, Tesla, Tonsil, Westra, TVM i Dexon, które oferują trwałe i sprawdzone przetworniki. Podano przykłady ofert z Allegro na głośniki Westra 160 mm 40 W oraz Tonsil GDWK 9/40 jako głośniki wysokotonowe. Zwrócono uwagę, że moc głośników nie uszkodzi wieży, gdyż głośniki pobierają tyle mocy, ile dostarczy wzmacniacz. Dyskusja podkreśliła konieczność przeniesienia tematu do działu Audio i Akustyka oraz samodzielnego zapoznania się z podstawami akustyki i konstrukcji kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA