logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między RC a uC w budowie robota - kontrola i programowanie

Matisz5 08 Sie 2006 11:47 3179 9
REKLAMA
  • #1 2892862
    Matisz5
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Na początek powiem ze jestem zupełnie początkujący.Chce zrobić robota (potem moze wiecej).I mam problem, czy RC i uC działa tak samo?? Czy to jest tak że przy uC robot robito co mial wczesniej zaprogramowane?? A przy RC mam cały czas kontorle na robotem i wydaje polecenia za pomocą aparatury sterującej??Jeśli dobrze mówie tochce robota zrobić na RC, ale eni mam o tym pojęcia i prosze o linki gdzie będę mógł sie wszystkiego nauczyć od podstaw. Prosze żęby były po polsku!!!!!!!!!W ostateczności po angielsku.
    Za pomoc z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2892914
    seak1
    Poziom 13  
    Matisz5 napisał:
    Witam. Na początek powiem ze jestem zupełnie początkujący.Chce zrobić robota (potem moze wiecej).I mam problem, czy RC i uC działa tak samo?? Czy to jest tak że przy uC robot robito co mial wczesniej zaprogramowane?? A przy RC mam cały czas kontorle na robotem i wydaje polecenia za pomocą aparatury sterującej??Jeśli dobrze mówie tochce robota zrobić na RC, ale eni mam o tym pojęcia i prosze o linki gdzie będę mógł sie wszystkiego nauczyć od podstaw. Prosze żęby były po polsku!!!!!!!!!W ostateczności po angielsku.
    Za pomoc z góry dzięki.

A więc zacznijmy od początku. RC to jest skrót od "Radio Control" lub "Remote Control" co oznacza sterowanie radiem, lub sterowanie bezprzewodowe, zdalne. uC to skrót od mikroprocesora, który tak jak mówisz można zaprogramować, aby "robot" poruszał się po wyznaczonym przez Ciebie torze, lub reagował na akcję czujników. Dalej. Naukę warto zacząć od samej elektroniki, gdyż później może być ciężko. Jeżeli to umiesz, warto zapoznać się z mikroprocesorami. Materiałów na temat robotyki po Polsku jest nie wiele, więc czeka Cię angielska lektura. A linki? Masz w przyklejonych tamatach w tym subforum. Wystarczy poszukać.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2893622
    Matisz5
    Poziom 11  
    Dzięki za porady.Wiec zaczne od elektroniki.Będę szukał ale jak masz to prosze wkej link. Przynajmniej będę miał pewność ze to dobry link i oszczędzisz mi szukania.
  • #4 2893653
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    bardzo ładnie kolega to wyjaśnił , można dodać że w aparaturze RC może występować uC zarówno w odbiorniku jak i nadajniku do kodowania , rozkodowywania rozkazów i sterowania odpowiednimi mechanizmami
    na początek proponuje przeglądnij sobie działy podstawy elektroniki , cyberrobot , mikrokontrolery , bascom na tym portalu http://www.edw.com.pl
    oraz na początek masz dobry kurs tu http://mikrokontrolery.net/
  • REKLAMA
  • #5 2895259
    Matisz5
    Poziom 11  
    To linki do mikrokontrolerow mam.A macie do RC?? Bo raczej będę obsługiwał RC niż uC.Uc może tez ale w najblizszych planach mam RC.Dzięki za te linki i prosze o nastepne.
  • REKLAMA
  • #7 2895645
    Matisz5
    Poziom 11  
    Dzięki.Czytałem duzo o elektronice i teraz jak patrze na te schematy to juz rozumiem w miare dużo, ale to nie wystarczy.Znalazłem taki przykład. Jest w załączniku. Jak będę miał wszystkie części i połącze je tak jak tam opisane to będzie działać??I czy tam trzeba mieć serwa??
    Załączniki:
    • nad_odb_uhf.zip (176.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2896030
    bogdan_p
    Poziom 39  
    kolego to tylko przykład nadajnika i odbiornika , sam nadajnik wymaga modulacji za pomocą dodatkowego generatora lub kodera , podobnie jest z odbiorkiem to tylko część odbiorcza tu wymagany jest układ do dekodowania sygnału z nadajnika oraz człon sterujący urządzeniami ( silnik , serwo itp )
  • #9 2896272
    Matisz5
    Poziom 11  
    Masz racje.Możesz mi pokazać pełny schemat??Taki gdzie będzie wszystko żęby działało.
  • #10 2897964
    bogdan_p
    Poziom 39  
    czy ty wogóle czytasz posty , przecież podałem Ci dwa kompletne rozwiazania trzy posty wyżej wystarczy kliknąć na linki
    jak szukasz coś prostego to kiedyś był projekt zdalnego sterowania 2 kanałowego na popularnym kiedyś UL1321 poszukaj dobrze na Elektrodzie napewno był ten projekt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja wyjaśnia różnice między sterowaniem radiowym (RC) a mikrokontrolerami (uC) w budowie robotów. RC oznacza zdalne sterowanie za pomocą fal radiowych, gdzie operator wydaje polecenia na bieżąco przez aparaturę, natomiast uC to programowalny mikroprocesor, który realizuje wcześniej zaprogramowane zadania, np. poruszanie się po określonym torze lub reakcje na czujniki. W aparaturze RC często stosuje się mikrokontrolery do kodowania i dekodowania sygnałów. Nauka powinna zacząć się od podstaw elektroniki, a następnie przejść do mikrokontrolerów. W dyskusji podano polskojęzyczne i anglojęzyczne źródła do nauki elektroniki i mikrokontrolerów, m.in. portale edw.com.pl i mikrokontrolery.net. Podano także linki do materiałów o RC, w tym schematy nadajników i odbiorników, z zaznaczeniem, że same schematy to tylko część układu – potrzebne są dodatkowe elementy do modulacji, dekodowania i sterowania serwomechanizmami lub silnikami. Wskazano na projekt zdalnego sterowania 2-kanałowego na układzie UL1321 jako przykład prostego rozwiązania.
REKLAMA