Matisz5 napisał: Witam. Na początek powiem ze jestem zupełnie początkujący.Chce zrobić robota (potem moze wiecej).I mam problem, czy RC i uC działa tak samo?? Czy to jest tak że przy uC robot robito co mial wczesniej zaprogramowane?? A przy RC mam cały czas kontorle na robotem i wydaje polecenia za pomocą aparatury sterującej??Jeśli dobrze mówie tochce robota zrobić na RC, ale eni mam o tym pojęcia i prosze o linki gdzie będę mógł sie wszystkiego nauczyć od podstaw. Prosze żęby były po polsku!!!!!!!!!W ostateczności po angielsku.
Za pomoc z góry dzięki.
A więc zacznijmy od początku. RC to jest skrót od "Radio Control" lub "Remote Control" co oznacza sterowanie radiem, lub sterowanie bezprzewodowe, zdalne. uC to skrót od mikroprocesora, który tak jak mówisz można zaprogramować, aby "robot" poruszał się po wyznaczonym przez Ciebie torze, lub reagował na akcję czujników. Dalej. Naukę warto zacząć od samej elektroniki, gdyż później może być ciężko. Jeżeli to umiesz, warto zapoznać się z mikroprocesorami. Materiałów na temat robotyki po Polsku jest nie wiele, więc czeka Cię angielska lektura. A linki? Masz w przyklejonych tamatach w tym subforum. Wystarczy poszukać.
Pozdrawiam.