Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Time A530-K7, niebieski ekran, chyba dysk?

toommoo 08 Aug 2006 12:18 1361 3
    toommoo
    Level 11  
    Witam
    Wczoraj moj kolega przynosl mi swojego laptopa Time A530-K7
    Z tego, co mi powiedział laptop zwykle chodzil 24h wczoraj w nocy wyskoczyl mu niebieski ekran z bledem partmgr.sys. System się nie laduje zatrzymuje się na czarnym ekranie zaraz po komunikatach BIOSU i po jakichs 5 min wyskakuje komunikat Disk Error lub wcale nic się nie dzieje. Co ciekawe jak komp jest zimny czasem jeszcze udaje się zobaczyc ekran powitalny windows. Dodatkowo co jest dziwne zaraz po awarii laptop zaczal glosno chodzic ale naprawde uciazliwie. Probowalem zainstalowac system ale windows widzi dysk jako unknown i nic nie da się zrobic. Proba formatowania partycji za pomoca dyskietki zakonczyla się na 4% po ok. godzinie. Sprobowalem jeszcze HDDregenerator i po 5 godzinach zeskanowane zostalo cale 11Mb znalezione 22 bad i 11 recovered.
    Jeszcze jedno często po miękkim resecie BIOS nie widzi dysku i zatrzymuje się na komunikatach twardy reset pomaga. Wszystko wskazuje na uszkodzenie dysku ale dlaczego wentylator zacza tak glosno działać.
    Dysk to Toshiba MK4025GAS
    Prosze o rady i pozdrawiam
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skąd pewność, że to wentylator tak hałasuje ?
    Równie dobrze może być to dysk.

Z opisu wynika, że tak czy inaczej jest on do wymiany.
    toommoo
    Level 11  
    mbo wrote:
    Skąd pewność, że to wentylator tak hałasuje ?
    Równie dobrze może być to dysk.

Z opisu wynika, że tak czy inaczej jest on do wymiany.

Heh no niby i racja na temat stacjonarnych PC to mam jeszcze jakies pojecie ale co do laptopow dosc nedznie.
    Jakby to byl moj laptop to juz bym byl w sklepie i kupowal dysk ale kumpla nie chce naciagac i chce sie upewnic przed wydaniem ostatecznej diagnozy
    pozdrawiam
    fulos
    Level 16  
    Zgadzam się. Uszkodzony jest zapewne dysk twardy. Dźwięki oczywiście nie muszą pochodzić z BIOS-u ale z dysku. Sam przed dwoma tygodniami naprawiałem podobny sprzęt.