logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy CBL 85 - wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza się po podłączeniu

zmasakrowany 09 Sie 2006 11:10 2926 8
REKLAMA
  • #1 2896458
    zmasakrowany
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Pralka zaczęła wywalać wyłącznik przeciwuziemieniowy (chyba to się tak nazywa). Jak tylko podłączę pralkę do sieci natychmiast wyłącznik wyskakuje. Wykluczam raczej usterkę filtra prądu (całkiem go wyjąłem i to samo, pomierzyłem miernikiem i nie ma przebić na filtrze). Na próbę odłączyłem uziemienie wenątrz pralki - wyłącznik nie wyskakuje, pralka działała, ale silnik wogole nie kręci.
    Mierzyłem miernikiem opór na kablu zasilającym : między jednym przewodem a masą ok 400 KOhm , między drugim a masą ok 20 KOhm (jeżeli można to w ten sposób mierzyć - nie znam się za bardzo)
    Proszę o pomoc.[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2896642
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Prawdopodobnie uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy,pomiar omomierzem w tym przypadku nie jest miarodajny.
  • REKLAMA
  • #3 2896663
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kolego nie ryzykuj tak odłączając uziemienie. To Twoje życie i Twojej rodziny. Jeżeli nie znasz się na elektryce to zawołaj kogoś kto ma uprawnienia niech Ci sprawdzi. To jest tylko dobra rada.
    Pozdrawiam
  • #4 2896668
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    sprawdź induktorem( jeśli masz możłiwość) czy jest przebicie na mase, być może programator jest uszkodzony,
  • REKLAMA
  • #5 2896738
    zmasakrowany
    Poziom 11  
    A czy bez filtra powinno działać poprawnie? Odłączyłem go i połączyłem kable za sobą , ale to samo. Pozatym masa z obudowy jest podłączona do gniazdka (chyba nie grozi porażeniem)
  • REKLAMA
  • #6 2896845
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Przyczyn może być wiele:
    uszkodzona różnicówka - możesz sprawdzić ją np podłączając do gniazdka czajnik bezprzewodowy i zobaczyć czy wyrzuca.
    uszkodzona izolacja na przewodach
    uszkodzony moduł
    uszkodzona grzałka
  • #7 2896941
    zmasakrowany
    Poziom 11  
    Instalacja elektryczna jest raczej ok. Podłączam inne urządzenia z uziemieniem i wszystko wydaje się w porządku.
    Wyłącznik wyrzuca natychmiast po podłączeniu pralki do sieci (żaden program nie włączony) także chyba grzałka odpada.
    Chyba nie obędzie się bez wizyty fachowca.
  • #8 2898211
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    Jeśli potrafisz posługiwać sie miernikiem to sprawdż na przebicie :silnik,grzałka-to podstawa(oczywiście odłącz najpierw od instalacji pralki)
  • #9 2901653
    zmasakrowany
    Poziom 11  
    Niestety sam tego nie naprawię. Dzisiaj przyjeżdza fachowiec i pewnie nieźle mnie skasuje :cry: Dzię kuję za pomoc

Okazało się, że myszka weszła sobie do silnika i stąd problemy. Juz wszystko ok.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy CBL 85 powoduje natychmiastowe wyłączenie wyłącznika różnicowoprądowego po podłączeniu do sieci. Pomiar omomierzem filtra przeciwzakłóceniowego nie wykazał uszkodzeń, a odłączenie uziemienia wewnątrz pralki pozwoliło na jej uruchomienie, jednak silnik nie działał. Sugerowano sprawdzenie przebicia na masę za pomocą induktora oraz kontrolę elementów takich jak programator, silnik, grzałka i moduł sterujący. Wyłącznik różnicowoprądowy mógł być również uszkodzony. Instalacja elektryczna w domu była sprawna, co wykluczało problem z instalacją. Ostatecznie przyczyną awarii okazała się obecność myszy w silniku pralki, co po usunięciu problemu przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA