Tdv napisał: Co do TME to bym się nie zgodził z Andrzej Maciejewski. Dostawy są wieczne bo zawsze czegoś brakuje - mało tego, nawet terminu nie są w stanie podać...
Tak podzielam Twoje stwierdzenie, że czasami/często (niepotrzebne skreślić) czegoś brakuje, ale dla mnie ważne jest że wiem o tym juz w momencie składania zamówienia i jeżeli nie mają towartu "na półce" mogę szukać gdzie indziej (dwoniąc i upewniając się, że "wysyłka natychmiastowa").
PCMAN napisał: jeśli chodzi o czas oczekiwania to powinieneś wiedzieć, że sklepy prowadzące sprzedaż wysyłkową maja 14 dni roboczych na realizację zamówienia
Nie rozumiem co to znaczy "mają" czy masz na myśli ustawę o ochronie konsumenta?
To prawda, że na drodze sądowej wybronią się z zarzutu zbyt późnej dostawy, ale handel to nie wygrywanie procesów sądowych tylko obrót i zysk. To Ty dajesz im chleb, i po prostu na drugi raz nie zamówisz u "ślimaka". Tak stracą pierwszego klienta a poten następnych do upadłości firmy włącznie.
Firmy wysyłkowe są dla mnie i dla mojej wygody. Ja wybieram tylko te, które świadczą usługę na wysokim poziomie, czyli termin"następnego dnia". Jezeli tak nie jest to mam prawo się zdenerwować (sam sobie nadaję prawo do denerwowania się) i nie obchodzi mnie ile czasu firmy "mają" na realizację zamówienia. To ja jako klient, który wydaje pieniądze ustawiam poprzeczkę terminu realizacji zamówienia.
(A jeżeli już zdarzy się cud, że żądany towar jest tylko u jednego sprzedawcy to "ruki po szwam" i pokornie czekam na łaskawą realizację monopolisty. ).