logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie w Polsce kupić tanie podzespoły komputerowe? Sklepy w okolicach Świebodzina

Mateuszs 25 Cze 2003 21:00 2908 15
  • #1 263717
    Mateuszs
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Jestem ze Świebodzina :( - to w lubuskim. Mam do was taką prośbę aby każdy ( oczywiście kto może) napisał z jakiego jest miasta i gdzie najbliżej ma do sklepu z podzespołami. ja mam w mieście taki sklep ale to jedyny! sklep i cemy ma zawrotne. Wiec z miłą chęcią wybrał bym sie do więkrzych miast ale potzrebne mi adresy sklepów.

Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam. :roll:
  • #3 265332
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam, obecnie przesiaduje we wrocku i tu jest troche miejsc, zeby nie wspomniec o gieldzie elektronicznej na swibodzkim, ale jestem leniwy i zaopatrzam sie w najbliższym dla mnie sklepie czyli w robotroniku www.robotronik.pl obok placu grunwaldzkiego, ale w zielonej masz np dwa sklepy obok siebie z tego co pamietam obok sądu :), a do zielonej daleko nie masz :)
    pozdrowionka
  • #4 265346
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ja jestem z Wałbrzycha i wiem o trzech sklepach, a w efekcie kożystam z internetowych (to daje pojęcie o wyposażeniu miejscowych sklepów):
    - Mini Elektronik ul. Wieniawskiego 80 (budynek LOK-u)
    - Junior Elektronik ul. Kościuszki (między alpinusem a apteką) i na ul. Kusocińskiego (oświęcim - któraśtam budka)
    - [nie pamiętam nazwy] ul. Psie Pole (na przeciwko rozdzielni) {ten jest jescze chyba najlepszy z tych wszystkich}
  • #6 297447
    andmor
    Poziom 12  
    Proponuję rozszerzyć ten post o ocene sklepów-firm wysyłkowych.
    Ostatnio próbuję skorzystać z oferty AVT i czekam już ponad 2 tygodnie.

Jaka jest Wasza ocena firm wysyłkowych z branży elektronicznej.
  • #7 297476
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Wysoko oceniam TME z Łodzi (http://zefiryn.tme.pl/)
    Ceny średnie ale obsługa ISO9001.
    Zamawiając z internetu wiesz co dostaniesz jutro (i naprawdę jest jutro) a na co musisz czekać bo nie ma w magazynie. Jeżeli w internecie widzisz, że pozycji nie ma w magazynie po prostu nie zamawiasz.

Jedyny mankament to, że nie możesz zamawiać na raty (np rozpocząć zamawiania w poniedziałek za zakończyć w piatek ) nawet jeżeli nie skonczysz ( w swojej intencji) zamówienia i będziesz chciał je uzupełnić "jutro" to i tak o północy przejdzie w stan realizacji - co skutkuje dwukrotnymi kosztami przesyłki.
    Ja często chcialbym zmówic jakiś element za kilka złotych (na zapas) ale dopiero w momencie gdy "uzbiera się" konkretne zamówienie a to cząstkowe zamówienie cjciałbym trzymać w TME do czasu gdy dam hasło "Wysyłać!".
  • #8 298251
    PCMAN
    Poziom 17  
    :arrow: andmor: jeśli chodzi o czas oczekiwania to powinieneś wiedzieć, że sklepy prowadzące sprzedaż wysyłkową maja 14 dni roboczych na realizację zamówienia, a na zamówienie realizowane przez Internet mają 21 dni roboczych.

Do swojego postu chciałem jeszcze dodać, że w Wałbrzychu jest sklep z częsiami elektronicznymi (choć wypozażeniem mu bliżej do cześci i podzespołów sprzętu AGD) na Starym Zdroju (ul. Armi Krajowej - na przeciwko Kina Apollo, w takim przejściu między kamienicami) i dosyć dobty sklep z głośnikami - też na Starym Zdroju (ul. Armi Krajowej - w kompleksie takich małych budek; sąsiedztwo sklpeu fitness i wulkanizacji)
  • #9 298272
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Ja mieszkam w okolicach Bielska-Białej. Z tego co wiem to w Bielsku jest jeden taki sklep "Nowy Elektronik" a raczej filia zakładu usługowo handlowego w Bestwinie. Taki sam sklep jest też w Tychach i Czechowicach, po za tym jest też w internecie http://www.nowyelektronik.pl
    Ceny nie są wygórowane ale wielu elementów nie mają w sprzedaży (np scalaki produkowane przez firmę HOLTEK). Ja osobiście robię zakupy w internecie w TME lub POLTRONIC-u. Nie polecam robienia zakupów w Conradzie http://www.conrad.pl ja kiedyś tam kupowałem i z tego co pamiętam to strasznie drogo.
  • #10 298417
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jestem z Krakowa a sklepy często odwiedzane przeze mnie to:
    "ELES"-al.Krasińskiego 21 (bardzo duży wybór nietypowych elementów)
    "ME"-ul.Wadowicka 12 (masa części)
    "Elektron"-ul.Wiślisko 2 (nie najtaniej ale blisko mojego miejsca zamieszkania :) )
    "AVT"-ul.Limanowskiego 27 (mamy szczęście że w Krakowie jest AVT :) )
    "Dipol"-ul.Ciepłownicza 11 (następny wspaniały sklep specjalizujący się w antenach i wszystkim co do nich potrzeba oraz telewizji przemsłowej)
    No i oczywiście giełda elektroniczna (sobota-niedziela) ul.Balicka
  • #11 298457
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Wysyłkowy www.seguro.home.pl - to się nazywa szybka i dobra obsługa, dzisiaj zamawiasz, jutro odbierasz.
    Co do TME to bym się nie zgodził z Andrzej Maciejewski. Nie korzystam z ich usług prywatnie tylko w firmie i czasami mnie krew zalewa...
    Dostawy są wieczne bo zawsze czegoś brakuje - mało tego, nawet terminu nie są w stanie podać...
    No i nagminne są pomyłki dostarczanego towaru np. w zamówieniu na rezystory, było tego chyba z 60 wartości 1% 0,6W, 3 wartości przyszły w ogóle nie te co miały (n aworczku xk 1% 0,6W, a w środku zupełnie inna wrtość) a dwie wrtości przyszły 10% o,25W - bo co to za różnica... Tylko wpsomnę, że rezystory były zamawiane po 100sztuk, i kilkanaście wartości przyszło w mniejszych ilościach bo akurat nie mieli więcej...
    Aczkolwiek ceny mają jeszcze umiarkowane (choć czasami to ciarki po plecach przechodzą) i w sumie nie ma wiekszych problemów przy prostowaniu tych niedociągnięć.
  • #12 303062
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Tdv napisał:
    Co do TME to bym się nie zgodził z Andrzej Maciejewski. Dostawy są wieczne bo zawsze czegoś brakuje - mało tego, nawet terminu nie są w stanie podać...

Tak podzielam Twoje stwierdzenie, że czasami/często (niepotrzebne skreślić) czegoś brakuje, ale dla mnie ważne jest że wiem o tym juz w momencie składania zamówienia i jeżeli nie mają towartu "na półce" mogę szukać gdzie indziej (dwoniąc i upewniając się, że "wysyłka natychmiastowa").

PCMAN napisał:
    jeśli chodzi o czas oczekiwania to powinieneś wiedzieć, że sklepy prowadzące sprzedaż wysyłkową maja 14 dni roboczych na realizację zamówienia

Nie rozumiem co to znaczy "mają" czy masz na myśli ustawę o ochronie konsumenta?
    To prawda, że na drodze sądowej wybronią się z zarzutu zbyt późnej dostawy, ale handel to nie wygrywanie procesów sądowych tylko obrót i zysk. To Ty dajesz im chleb, i po prostu na drugi raz nie zamówisz u "ślimaka". Tak stracą pierwszego klienta a poten następnych do upadłości firmy włącznie.
    Firmy wysyłkowe są dla mnie i dla mojej wygody. Ja wybieram tylko te, które świadczą usługę na wysokim poziomie, czyli termin"następnego dnia". Jezeli tak nie jest to mam prawo się zdenerwować (sam sobie nadaję prawo do denerwowania się) i nie obchodzi mnie ile czasu firmy "mają" na realizację zamówienia. To ja jako klient, który wydaje pieniądze ustawiam poprzeczkę terminu realizacji zamówienia.
    (A jeżeli już zdarzy się cud, że żądany towar jest tylko u jednego sprzedawcy to "ruki po szwam" i pokornie czekam na łaskawą realizację monopolisty. ).
  • #13 303148
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    co do sklepu Nowy Elektronik z bielska, to ja powiem tak:
    1) jak dla mnie to ceny maja kosmiczne- kto to widział żeby ukąłd PCF 8574 w wersji smd kostował prawie dwie dychy!?.
    -- tanie to oni maja chyba tylko kity.

2) wieczne kolejki

3) kiepska obsługa- jesli nie kupisz czegos a chcesz zamiennik, to masz pewne że trzeba bedzie się o niego prosić (żeby popatrzył do ksiazeczki), albo od razu dostaniesz całkiem co innego (np: zamiast sg3524 --> tl494 ) :)
    Ja już nauczyłęm się żeby stawac do kolejki tam gdzie pracuje gość, który sprzedaje w tym sklepie jak najdłużej- jedyniew z tymi ludzmi idzie sie dogadać

4) bezwzglednie spradzić rachunek. Wiele razy w domu sie zorientowałem że albo zapłąciłem za coś czego nie ma w worku, albo czegos nie ma i za to nie zapłaciłem (jak np: dajemy sprzedawcy karte z potzrebnymi czśsciami, a on je przynosi, a nie lata od okienka do półki)

5) nie maja żadnych egzotycznych układzików- takich które sa na rynku od nie dawna.

a o nich ktoś słyszał?, przed chwila znalazłem.
  • #14 304730
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Cytat:
    1) jak dla mnie to ceny maja kosmiczne- kto to widział żeby ukąłd PCF 8574 w wersji smd kostował prawie dwie dychy!?.
    -- tanie to oni maja chyba tylko kity.

Porównując ceny z innymi sklepami mogę powiedzieć, że nie jest tak tragicznie chociaż niektóre ceny zwalają z nóg.
    Cytat:
    2) wieczne kolejki

3) kiepska obsługa- jesli nie kupisz czegos a chcesz zamiennik, to masz pewne że trzeba bedzie się o niego prosić (żeby popatrzył do ksiazeczki), albo od razu dostaniesz całkiem co innego (np: zamiast sg3524 --> tl494 )
    Ja już nauczyłęm się żeby stawac do kolejki tam gdzie pracuje gość, który sprzedaje w tym sklepie jak najdłużej- jedyniew z tymi ludzmi idzie sie dogadać

4) bezwzglednie spradzić rachunek. Wiele razy w domu sie zorientowałem że albo zapłąciłem za coś czego nie ma w worku, albo czegos nie ma i za to nie zapłaciłem (jak np: dajemy sprzedawcy karte z potzrebnymi czśsciami, a on je przynosi, a nie lata od okienka do półki)

5) nie maja żadnych egzotycznych układzików- takich które sa na rynku od nie dawna.

Tu się całkowicie z tobą zgadzam kiedyś chciałem kupić układzik HT 12 D i gość mi mówi, że coś takiego nie istnieje, dopiero po konsultacji z innym sprzedawcą gościu stwierdził, że coś takiego istniejs, ale oni tego nie mają.
    Mojemu kumplowi z kolei wmawiali kiedyś, że układzik NE555 to wzmacniacz operacyjny.
  • #15 307269
    andmor
    Poziom 12  
    PCMAN : Dziękuję za wyjaśnienia.

To prawda - sklep AVT czekał ustawowe 21 dni z realizacją mojego zamówienia.
    Do tej pory byłem przyzwyczajony że sklepy tego typu działają bardzo szybko - max. 1 tydzień
    Co by złego o AVT nie powiedzieć to jak na razie są bardzo tanią firmą.

Pozdrowienia dla Wszystkich, zwłaszcza po tak długiej nieobecności Elektrody w sieci
  • #16 4196563
    gory
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Ja jestem z Wałbrzycha najbliższy sklep mam w LOK'u na ul Husarskiej
    Jest jednym z lepiej wyposażonych,
    Potem jeszcze na 11 Listopada, Placu Tuwima, ale nie wszystko mogę u siebie w mieście dostać :D

np. Przerzutnika D szukałem i nigdzie nie dostałem :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania tanich sklepów z podzespołami elektronicznymi w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem okolic Świebodzina. Uczestnicy wymieniają lokalizacje sklepów w różnych miastach, takich jak Gdańsk (ul. Heveliusza), Wrocław (Robotronik, Poltronic, giełda elektroniczna na Świbodzkim), Wałbrzych (Mini Elektronik, Junior Elektronik, sklep na Starym Zdroju), Bielsko-Biała (Nowy Elektronik), Kraków (ELES, ME, Elektron, AVT, Dipol, giełda na ul. Balickiej). Poruszono także temat sklepów wysyłkowych, z pozytywną oceną TME z Łodzi oraz Seguro, ale także krytyką TME za opóźnienia i błędy w dostawach. Wskazano na problemy z dostępnością niektórych układów scalonych i wysokie ceny w lokalnych sklepach, zwłaszcza w Nowym Elektroniku w Bielsku-Białej. Wspomniano o konieczności sprawdzania rachunków i jakości obsługi w sklepach stacjonarnych. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące terminów realizacji zamówień w sklepach wysyłkowych oraz różnice w podejściu do klienta i dostępności asortymentu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA