logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co nieco o sklepach z podzespołami elektronicznymi

uhu 19 Wrz 2003 04:23 63567 96
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy Poltronic jest wiarygodnym sklepem z podzespołami elektronicznymi i jak wygląda u nich reklamacja lub zwrot pieniędzy?

Poltronic ma mieszane opinie, ale w wielu wypowiedziach pojawiają się problemy z jakością towaru, reklamacjami i zwrotem pieniędzy [#2583] [#2626] [#2938] Użytkownicy opisywali m.in. lasery wyglądające na używane lub z demontażu, uszkodzone układy po kilku dniach oraz towar niezgodny z opisem [#379] [#36688] [#5515] [#2940] Padały też skargi, że reklamacje załatwiano po wielu tygodniach, a odzyskanie gotówki wymagało nawet pisma procesowego [#2583] [#2626] Z drugiej strony część osób kupuje tam latami bez większych problemów, ale zwraca uwagę, że niskie ceny często oznaczają brak towaru na stanie albo konieczność wybierania tylko sprawdzonych elementów [#2508] [#2550] [#2938] [#5550] [#8687] Jeśli chcesz uniknąć ryzyka, w wątku częściej polecano TME, North, Inter-Chip i WIMEL jako pewniejsze źródła, choć zwykle droższe [#24624] [#24676] [#25441] [#8760] [#197951] [#50414]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 377
    uhu
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Uwaga na Wrocławską firmę Poltronic
    Skuszony niską ceną zamówiłem w tej firmie dwa lasery, kosztowały około 150 zł.
    Gdy otrzymałem paczkę okazało sie że to czysty złom lasery sprawiały wrażenie że są z demontażu były brudne i źle zapakowane.
    Po telefonicznej konsultacji z powyższą firmą lasery odesłałem.
    Od tamtej pory miną miesiąc a ja nie moge odzyskać pieniedzy a Poltronic chce mnie zmusić do zakupów za tę kwote.
    A ja nie mam zamiaru kupować w tej firmie i ostrzegam wszystkich Kolegów przed współpracą z firma Poltronic.
  • REKLAMA
  • #2 379
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Kupiłem w tej firmie laser oczywiście był uszkodzony na laserze odbite brudne łapy więc ktoś coś z nim już robił.Mam zamiar go odesłać .
  • REKLAMA
  • #3 827
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ja u nich kupiłem szlifowane scalaki liczba móg się zgadzała wygląd też i opis tylko środek jakoś nie
  • REKLAMA
  • #4 2508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2550
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2583
    uhu
    Poziom 16  
    Niestety nie mam tak miłych wspomnien ze współpracy bo po pierwsze przed laserami nabrałem sie na fałszowane tranzystory polowe (w przetwornicy funaja chodziły 10 sekund)ale ze kosztowały grosze to sprawe pozostawiłem .ale sprawe laserów tak zostawic nie mogłem bo to troche za dużo pieniedzy a tak dla informacji reklamacje załatwiono po szesciu tygodniach ciekawe czy zdaniem kolegów to dobrze swiadczy o tej firmie. Nie mam zamiaru dalej sie rozwodzic
    na temat firmy Poltronic po prostu korzystam teraz z usłóg innych firm które może nie sa
    tak "tanie" ale przynajmniej nie mam z nimi takich kłopotów
  • #8 2626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2628
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Co Ty z tymi przeprosinami ciągle?
    A teraz poważnie. Zdarzają się takie firmy i nic na to nie poradzimy.

Wojtek
  • #10 2932
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Poltronic znam z giełdy w Milowicach na szczęœcie to co u nich kupiłem pracuje, moduły optyczne kupuję jednak w firmie ANEX chyba z Legionowa - nieco drożej ale pewniej i duży wybór.Koledzy po fachu mieli jednak kłopoty z Poltronikiem dlatego nie ryzykuję u nich kupna modułów optycznych. Złe zdanie mam natomiast o firmie handlujšcej schematami na giełdzie w Milowicach chyba sš ze stolicy (majš takie zielone logo i ogłaszajš się w Serwisie Elektroniki) zamówiłem schemat dałem przedpłatę i oczekiwałem miesišc gdyż twierdzili że wysłali. Gdy moja cierpliwoœć się wyczerpała zamówiłem i otrzymałem go z innego żródła. Po miesišcu gdy wreszcie wysłali to go poprostu kazałem Poczcie odesłać. Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem że moja zaliczka (20 zł) przepadła bo ja przesyłki nie odebrałem. pomniejszenie o koszty przesyłki jeszcze bym zrozumiał, ale takie postępowanie zmiejszyło im grono klientów o mnie i zaprzyjażnione serwisy. Gdyby Ktoœ chciał dysponuję adresami uczciwych Firm handlujšcych schematami za zaliczeniem pocztowym, niedrogo, solidnie uczciwie.
  • #11 2938
    tvdarek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja często zaopatruję się bezpośrednio w sklepie Poltronika lub na giełdzie. Czasami niektóre części reklamuję, ale nie jest to częściej niż u innych. Problem z Poltronikiem to ich cennik, mąją niskie ceny, a jak przychodzi do zakupu to nie ma nic na stanie. Jak kupuję jakieś części to prawie zawsze biorę ostatnią sztukę. Chyba to oznacza kłopoty finansowe, skoro nie mają zapasów popularnych części.
  • #12 2940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5515
    Mike_G
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kupiłem u nich końcówkę mocy do wzmacniacza, cena była bardzo niska (3x niższa niż gdzie indziej), lecz niestety układzik pochodził tylko 2 dni, po czym się rozleciał.
  • #14 5535
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Czy ktos w POLTRONIKU przeczytal te posty ?Jesli nie -Najwyzszy czas !!!
  • #15 5550
    maniek
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Szanowni koledzy!
    Nie ma nic za darmo!!!
    Niska cena oferowanyh produktów przez firmę Poltronic wiąże sie niestety z ich niską jakością oferowanych produktów.Chociaż przyznam szczerze,że nie ze wszystkim tak u nich jest.Po prostu trzeba wiedzieć co u nich można kupić a co nie?!
    Biorę od nich towar już od kilku lat ale tylko ten sprawdzony.
    Głowice laserowe i dyski wizyjne kupuję w firmie VIDEO HEAD IMPORT-EXPORT Kraków(tel:012 41103070)-dostawa na drugi dzień,najniższe ceny(pozostałe sklepy u nich kupują),zero reklamacji,pewny towar!!!
    To nie jest reklama tej firmy!!! Po prostu od lat u nich kupuję i nigdy nie było problemu,nawet czasem coś doradzą jak nie jest się pewnym uszkodzenia.
  • #16 8371
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Przyszły czasy gdy wiedzieć jak coś naprawić to za mało. Jeden z starszych serwisantów powiedział mi kiedyś że nie sztuką jest coś naprawić, sztuką jest wiedzieć za co się nie brać!
    Poltronic, znam ich osobiście i czasem coś kupuję choć wolę inne wrocławskie firmy, choćby WIMEL. Nie chcę tu porównywać ale zauważyć fakt że warto wiedzieć u kogo co kupować a nie zdawać się na ładną reklamę.

Podobna sytuacja jest z mechanikami samochodowymi. Wiekszość naprawi wszystko, z ceną umowną i różną jakością (uwaga na silikoniarzy).
    Ale do rzeczy, staram się wiedzieć kto na czym się lepiej zna więc naprawi taniej i solidniej jak i kto ma pewne elementy i po dobrych cenach.
    A co do Poltronica, wiem że co dwa tygodnie
    wysyłają chłopaka małym combo do Hiszpanii po HRy a ceny dobre choć nie rewelacyjne. A i kupują inne elementy z różnych źródeł. Ostatnio u nich nie jest najlepiej.
    Wykupiłem u nich konto mailowe, do niedawna super ale od kiedy zmienili łączą, koszmar.

SławeK

• #17 8394
    Osiem88
    Poziom 17  
    DO MAŃKA: Czy możesz sprawdzić ten numer który podałeś do firmy Video Head.Za każdym razem jest pomyłka. A może ktoś ma prawidłowy numer telefonu do tej firmy?
    I jeszcze pytanko:czy ktoś może zna firmę IMPEL z Legionowa? Czekam na zamówienie od nich już drugi tydzień i nic,nawet żadnego potwierdzenia,no i nie odpowiadają na maile.
  • #18 8425
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Prawidlowy numer
    0-12 4110370
  • #19 8526
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    A co myślicie o innych firmach takich jak Interchip,Tme,Elfa,North Service,Aprovi,Euroservice2000?.Niech każdy opisze swoje doświadczenia, może pomoże to uniknąć innym kolegom podobnych rozczarowań.A może stworzyć listę, co i gdzie warto kupować?
  • #20 8551
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Zamawiam części w Poltronicu od jakiś trzech
    miesięcy i na razie wszystko w porządku.Mam nadzieje że tak dalej będzie...
  • #21 8687
    WS
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Kupowałem w Poltronicu już dobrych kilka lat i poza jedną wpadką z laserem za 300zł nie miałem większych problemów.Jeżeli natomiast idzie o inne firmy to:
    Elfa-towar dobrej jakości ,ale ceny zaporowe kupuję u nich tylko w ostateczności.
    TME-nie miałem z nimi żadnych problemów, zdarzały się przypadki gdy zamówiony towar dostawałem już następnego dnia.
    North również bez problemów (poza dwoma przypadkami:1 przysłanie 2x tego samego trafa i 2 po 2 miesięcznym oczekiwaniu na element mechaniki do magnetowidu SONY powiedzieli że jest nie do zdobycia)chociaż trzeba sprawdzać ceny bo zdarzają się duże różnice w porówaniu do innych.
    Aprovi- nie kupiłem jeszcze nic u nich bo albo nie mają albo ceny nieciekawe.
    Radio hobby-maja dużo elementów ,czas dostawy również niezły natomiast z cenami różnie bywa.Kupiłem raz u nich trofo do Sharpa na którym była gwarancja Northa.
  • #22 8760
    Wojtek27
    Inter Chip Olsztyn - porządna firma.
    Ma stronę http://www.inter-chip.pl
    Zaopatruję się u nich osobiście. Możliwość kosultacji na miejscu. Czasami długo i żmudnie szukają jakiegoś rozwiązania aby coś nietypowego znaleźć dla klienta.
    I najważniejsze. Reklamacje są uwzględniane od ręki. Polecam.
  • #23 9186
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Nie wiem jak jest z wysyłką Poltronica bo jestem wrocławianinem i zaopatruje sie bezpośrednio w sklepie. Co do jakości nie mam zastrzeżeń. Pilnują się chłopaki bo WIMEL jest parę ulic dalej.... :smile: Jedyne do czego mogę się przyczepić to kompetencje wyżelowanego ekspedienta, który na pytanie o zamienniki traf niezmiennie od pół roku odpowiada, że nie może mi nic powiedzieć "...bo właśnie padła mu płyta CD...". W każdym razie dzwonie najpierw do Wimela a potem do nich...
  • #24 16098
    Mriusz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Wrocławski WIMEL - bardzo porządna firma! Jeśli nawet zdarzy się wpadka z wadliwym podzespołem, to nie ma problemu z reklamacją.
  • #25 17936
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Gdzie kupujecie najtaniej częśći i ... z satyskakcją!

No właśnie.... ja tutaj ... 022 758 21 82
    Czy ktoś wie gdzie jest taniej, szybciej , przyjemniej i ... na kredyt ... zaufania???
    Pozdrowienia dla Piotrka L.
  • #26 24622
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam!

Mieszkam w takim nie fajnym miejscu gdzie, aby zdobyć jakieś części to trzeba jechać na giełdę aż 100km! Dlatego poszukuję dobrej firmy wysyłkowej, która oferowałaby tanie a zarazem dobre funkcjonalne części i ważne, aby szybko wysyłali towar. Czy może ktoś z Was kupuje w ten sposób? Bardzo proszę o ewentualne adresy (tylko internetowe lub e-mailowe).

Z góry dziękuję!
    Tomek
  • #27 24624
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Ja polecam TME (www.tme.pl) Może nie jest tanio, ale szybko i przesyłka pocztowa gratis (zależy od wartości zamówienia). Nie polesam AVT _ drogo i terminy .................. albo i dłużej. :lol:
  • #30 25531
    Wojtek27
    Inter Chip jak najbardziej. Odwiedzam ich osobiście.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy jakości i wiarygodności sklepów z podzespołami elektronicznymi, ze szczególnym uwzględnieniem firmy Poltronic z Wrocławia. Wiele osób zgłasza problemy z jakością oferowanych przez Poltronic laserów i innych komponentów, wskazując na używane lub uszkodzone części, trudności z reklamacjami oraz opóźnienia w zwrotach pieniędzy. Jednocześnie niektórzy użytkownicy podkreślają wieloletnią współpracę z Poltroniciem bez większych problemów, choć zauważają spadek jakości i dostępności towaru. Wskazywane są alternatywne sklepy i hurtownie, takie jak Inter-Chip (Olsztyn), North Service (Koszalin), TME (Łódź), Wimel (Wrocław), Video Head Import-Export (Kraków), Radio Hobby (Rzeszów), Cyfronika, AVT, Aprovi, Elfa, Nikomp, oraz serwisy kurierskie Servisco i Poczta Polska. Poruszono także kwestie ochrony praw konsumenta przy zakupach wysyłkowych, zwrotów towaru i reklamacji. Wiele opinii wskazuje na konieczność ostrożnego wyboru dostawcy, zwracania uwagi na jakość, cenę oraz obsługę klienta. Dyskusja zawiera także porady dotyczące dostosowywania warunków pracy tranzystorów STR oraz wymiany doświadczeń serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA