logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 brak zasięgu - jak naprawić brak MS ID?

klostazy 25 Cze 2003 21:32 1440 11
REKLAMA
  • #1 263758
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam Nokie 3310 która nie ma zasięgu jak chciałem jej przeliczyć sumy kontrolne to wyskakuje brak nr MS ID tylko same zera. Jak to mogę naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 263820
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ściągnij sobie program "Knok v22" do Nokii... Podłącz do Mbus'a i użyj opcji "Qiuck set FAID"...
  • #3 263860
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Nie pomogło jej.
  • REKLAMA
  • #4 263870
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    ostatni miałem cos takiegi i full flesz pomógł
  • REKLAMA
  • #5 263897
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Spróbuj sfleshować fulem, potem quick set faid, wpisz poprawny IMEI i przelicz sumy kontrolne i powinno być ok.
  • #6 264006
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Tak, mi tez zawsze full pomagal na takie problemy. A dzialo sie tak czasami jesli wgrywalem nizsza wersje niz byla bez eeproma. Powodzenia.
  • #7 265463
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    same zera ??
    cobba do poprawy lub wymiany
  • REKLAMA
  • #8 265611
    tomaszwl
    Ocena: 4
    wlasnie mnie olsnilo - LP2001 pokazuje jako MSID same 0 jesli fon byl unlockowany partialem - wtedy kaze wrzucic do fona mcu i ppm-a, wiec fullflash bylby w twoim przypadku wskazany
    pozdro,
    Tomasz WL
  • #9 266330
    kris23
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    wgranie MCU+PPM zawsze likwiduje ten problem, chodź miałem taką 3310 co gubiła zasieg i też miała zera w MSID ale okazało się że także PA było do wymiany.
    Pewnie ma to jakiś związek.
  • #10 266884
    tomaszwl
    Ocena: 4
    PA jest typowo analogowym elementem - nie ma nic wspolnego z msid, jesli juz, to predzej cobba - wymij cobbe i zobacz jakie bedziesz mial locki
    pozdro,
    Tomasz WL
  • #11 1195846
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ja mam w ms id same zera i dwie jedynki gdzies niedaleko siebie po srodku numeru ;). Tel lapie zaiseg i da sie z niego dzwonic ale jak chce policzyc sumy tak bo zasieg nie jest stabilny do konca to wyskakuje blad msid. licze sumy w nokia repair partner. Tel byl wykapany w wannie i wygrzany hotem .
  • #12 1196979
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pmoglo flashowanie nowy soft i juz wszystko ok - ale to nie byl koniec usterek telefon mial zimny lut na cobba , mial zwalony glosnicze, oderwana antene , zrabana kalawiaturke na plycie glownej , wykapalem go w wannie ultra. I dopiero po tych zabiega ozyl - naprawa przekroczylaby w serwisie cene sprawnego aparatu :) ale ze mnie wyjebisty łoś ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku zasięgu w Nokii 3310 związany jest z błędnym lub zerowym numerem MS ID, co uniemożliwia poprawne przeliczanie sum kontrolnych. Rozwiązaniem jest wykonanie pełnego flashowania (full flash) telefonu, wgrywając odpowiednie pliki MCU i PPM, a następnie użycie opcji "Quick set FAID" do ustawienia poprawnego IMEI i przeliczenia sum kontrolnych. Często problem pojawia się po wgrywaniu niższej wersji oprogramowania bez EEPROM lub po częściowym odblokowaniu telefonu. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana elementów analogowych, takich jak cobba lub PA, gdyż uszkodzenia tych komponentów mogą powodować utratę zasięgu. Dodatkowo, uszkodzenia mechaniczne, zimne luty, uszkodzenia anteny czy klawiatury mogą wpływać na stabilność zasięgu. Narzędzia takie jak "Knok v22" oraz Nokia Repair Partner są pomocne w diagnostyce i naprawie oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA