logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana Celeron 500 na PIII 933 MHz - pytanie o przejściówkę

siwy29 12 Sie 2006 00:52 1800 14
REKLAMA
  • #1 2907654
    siwy29
    Poziom 11  
    Witam.

Posiadam płytę główną ABIT BE6 i obecnie procesor Intel Celeron 500 MHz. Niedawno kupiłem Intel Pentium III 933 MHz. Otórz mam pytenie: czy wystarczy mi przejściówka którą mam z Celerona FCPGA? Czy będę musiał kupić inną? Do tej pory jeszcze nie próbowałem zainstalować tego procesora, bo najpierw muszę kupić pastę termoprzewodzącą i alkohol izopropylowy do usunięcia pozostałości poprzedniej pasty.

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2907723
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    W normalnych warunkach ta płyta wyciągnie na PIII max. 600Mhz. Jednak wedle ludowych legend można w komplecie z tą płytą zastosować przejściówke PowerLeap (czy jak to zwali), zmienić bios i ta płyta powinna przegryźć nawet Celerona Tualatina. Inne pytanie, jakie mi się nasnówa, to po co coś takiego robić. Ten PIII będzie ze wszystkich stron ograniczony tą płytą.
  • #4 2907760
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    jeżeli jest to napewno przejściówka FCPGA a nie PGA to napewno wystarczy. Inna sprawa że ten procesor jest na szynie 133 i możesz mieć problem z płytą główną bo 133 to już na tej płycie tylko w trybie overclocking.
  • #5 2907821
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Płyta posiada fsb 133 i dzielnik 1/4, więc to są normalne ustawienia a nie żaden OC. Chipset BX jest dla 133MHz
  • REKLAMA
  • #6 2907972
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Więc jeżeli plyta ma FSB133 (dzielnik dla PCI 1/4), będziesz miał przejsciówke PPGA (możesz przerobic tą przejsciówke którą masz), a bios osbluguje coppermine - nawet najwolniejsze, to pojdzie. To ze instrukcja wymienia 600Mhz nie ma nic do rzeczy, bo nie było szybszych procesorów w momencie wydania plyty.
  • #7 2910254
    siwy29
    Poziom 11  
    Wedgłóg mnie nie powinienem mieć problemów z obsługą procesora, bo jak już ktoś napisał płyta obsługuje procesory i pamięć na szynie 133 MHz - wówczas przecież były PIII na takiej szynie :-) Dzielnik też jest w porządku, zresztą wszystkie ustawienia w biosie powinny pójść bez problemu - z ustawieniem napięcia procesora włącznie. Pytam tylko i wyłącznie o przejściówkę, bo akurat tego nie jestem pewien. Skoro mam celerona FCPGA, to chyba i przejściówka taka powinna być... Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Już na początku tygodnia to sprawdzę, bo wtedy zakupię pastę :-)

Dzięki za już udzielone odpowiedzi i proszę o dalsze - konkrety odnośnie przejściówki: czy moja obecna powinna wystarczyć, albo jak już ktoś wspomniał o przeróbce - jak dokonać takiej przeróbki.

Dzięki - Łukasz.[/i]
  • #8 2910470
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    świetnie ale od kiedy to bx obsługuje fsb/agp =1/2 każde ustawienie fsb 133 to owerclocking AGP poza specyfikacją chipsetu.
    Co prawda większość nowych kart to wytrzymuje ale nie można mówic że to norma tylko dlatego że producenci typu ABIt dodali w nazwie BX133.
  • #9 2912392
    siwy29
    Poziom 11  
    To prawda, możliwy jest tylko dzielnik 1/1 lub 2/3 dla AGPCLK/CPUCLK - czyli przy ustawieniu 2/3 AGP będzie działać (mam nadzieję :-) ) z częstotliwością 88,66 MHz. Karta grafiki jest z epoki, czyli 2000r - nVidia TNT2 M64 32 MB. Mam nadzieje, że przetrzyma - jeśli nie, to kupię jakąś najtańszą nową jeśli tylko port mi nie padnie :-)

Z ustawieniami BIOSU i tego konsekwencjami liczę się i jestem tego wszystkiego świadomy. Nie jestem pewnien tej przejściówki, więc jeśli ktoś w tym temacie może mi pomóc, to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 2912523
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    co to za przejściówka podaj typ
    sprawdź czy nie ma na niej jumpera celeron/coopermine jeżeli taki jest to jest przejściówka FCPGA i wszystko będzie działać po przełączeniu w pozycję coopermine oraz ustawieniu szyny na 133
  • #11 2963579
    siwy29
    Poziom 11  
    Dopiero teraz udało mi się znaleźć pastę termoprzewodzącą, bo wszędzie gdzie pytałem to albo nie było albo na własny użytek. Nie wspomnę już o izopropylu...

Niestety procesor się nie uruchomił :-( Na przejściówce jest napisane PGA 370... Choć procesor pasuje (musi) to jednak nie ma tam (na przejściówce) tych przełączników. Jest tylko jedna zworka, ale niezrozumiale dla mnie opisana. Procesor nie uruchamia się na żadnym z ustawień tej zworki. Nie zmieniałem nic w BIOSIE, bo myślałem że uruchomi się normalnie bios i że wówczas wszystko dostosuję, a tu tylko włącza się zasilacz, światełka od napędów i twardy dysk ale już monitor nawet nie drgnie. Po włożeniu poprzedniego procesora (Celoron) komputer włącza się normalnie. Podejrzewam, że jednak mam złą przejściówkę. Postaram się dostać właściwą.

Tymczasem zastanawiam się nad sensem ustawienia w biosie wszystkiego pod PIII 933 jeszcze mając Celerona w środku. Wiadomo - bez włączania systemu operacyjnego tylko od razu wyłączyć i zamienić procesory. Wolę jednak najpierw zapytać, bo nie chce bez potrzeby usuwać starej pasty i nakładać nową -ileż można :)

Z góry dzięki za kolejne podpowiedzi -Łukasz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 2963714
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Przeciez ci napisałem, ze musisz miec przejsciówke FCPGA, a masz PPGA (PGA370).
    Przerób przejscówke (opis na elektrodzie/ w internecie), bo teraz procesor jest w ciągłym resecie.
  • #13 2983808
    siwy29
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc. Rzeczywiście miałem złą przejściówkę. Nie odważyłem się na krok z przeróbką mojej dotychczasowej - i słusznie, bo są następne problemy :) Gdybym odizolował tą nóżkę procesora poprzez jej wyrwanie, to bym popłynął...

Udało mi się zakupić właściwą przejściówkę z odpowiednimi zworkami i BIOS właściwie wykrywa procesor, komputer się uruchamia. Pojawiają się jednak na samym początku problemy, otóż system jest niestabilny i cały czas się zawiesza. Ani razu nie uruchomiłem poprawnie Windowsa (Win 98 SE PL), natomiast uruchamia się "normalnie" w trybie awaryjnym. Cudem zainstalowałem system od nowa, ale i tak ani razu nie uruchomił się poprawnie - zawsze się zawieszał przy ekranie z okienkami. Podczas instalacji zawieszał się głównie przy wykrywaniu urządzeń Plug & Play.

W programie Amidiag do testów sprzętu w DOSIE upewniłem się, że wszystko z pamięcią jest w porządku, również z pamięcią podręczną procesora. Program jednak wykrywa prędkość procesora jako 450 MHz zamiast 933 MHz - nie wiem, czy to jest spowodowane tym, że wówczas nie było takich prędkości, ale raczej to nie to. Dodam, że BIOS wykrywa poprawną nazwę i prędkość taktowania zegara.

Być może problem tkwi w karcie graficznej, może to ona powoduje zaburzenia stabilności. Pamięć RAM natomiast jest przystosowana do 133 MHz więc to raczej nie jej wina.

Obecnie powróciłem do poprzedniego procesora, czyli Celeron 500 MHz i system jest stabilny. Jeśli nie uzyskam satysfakcjonujących odpowiedzi, bądź już po prostu nie da się nic zrobić, to postaram się zwrócić procesor i kupić Pentium III 850 MHz na szynie FSB 100 MHz - ten jest już w BIOSIE dostępny bez problemu. Ps. BIOS po Flashowaniu.

Pozdrawiam i dziękują za rozwiązanie sprawy z tematu tego postu.[/img]
  • #14 2984251
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdzałeś zasilacz,mierzyłeś miernikiem napięcia ?
  • #15 2984359
    siwy29
    Poziom 11  
    Nie, nie sprawdzałem -nie mam takiego sprzętu. Myślę, że to nie zasilacz bo przecież Celeron pracuje z napięciem 2.0 V a ten Pentium III z napięciem 1.7 V. Próbowałem też delikatnie zwiększyć napięcie procesora, ale to nic nie zmieniło. Jakieś inne sugestie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany procesora Intel Celeron 500 MHz na Intel Pentium III 933 MHz na płycie głównej ABIT BE6. Płyta obsługuje FSB 133 MHz i procesory Coppermine, jednak oficjalnie wspiera PIII do 600 MHz. Wymagana jest odpowiednia przejściówka FCPGA, gdyż posiadana przejściówka PGA370 (PPGA) nie działa z procesorem FCPGA i powoduje ciągły reset. Po zakupie właściwej przejściówki z odpowiednimi zworkami BIOS wykrywa procesor, ale system operacyjny (Windows 98 SE) jest niestabilny i zawiesza się, szczególnie podczas wykrywania urządzeń Plug & Play. Testy pamięci i cache procesora w DOS (program Amidiag) nie wykazały problemów, jednak procesor jest wykrywany z niższą prędkością (450 MHz). Podejrzewane są problemy z zasilaniem, choć napięcie procesora było delikatnie regulowane bez efektu. Dyskusja porusza także kwestie dzielników FSB/AGP i kompatybilności chipsetu BX z FSB 133 MHz, gdzie ustawienia powyżej specyfikacji mogą być traktowane jako overclocking. Autor prosi o konkretne informacje dotyczące przejściówki i jej przeróbki, a także o sugestie dotyczące stabilności systemu po wymianie procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA